Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy Arkance Systems [www.cadforum.cz]
CZ | SK | EN | DE
Přihlášení
či registrace
   právě nás čte: 2395 
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

 

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

 
CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy Arkance Systems (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Kótování rozdílu mezi dvěma body

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
HypnoSimi Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 26.kvě.2022
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
AutoCAD 2021 LT, Inventor 2022
Stav: Offline
Bodů: 20
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace HypnoSimi Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Kótování rozdílu mezi dvěma body
    Zasláno: 22.lis.2022 v 10:52
Dobrý den,

Chtěl bych se zeptat zda je možné v AutoCADu Architecture 2020 kótovat rozdíl mezi dvěma body. Mám  dva body a potřeboval bych okótovat jejich rozdíl v osách X a Y je to možné? 

Děkuji s pozdravem Šimánek 
Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 108089/problem.png

Zpět nahoru
Mantlík Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 01.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD/Map/Civil R10-> 2022
Stav: Offline
Bodů: 2443
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Mantlík Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 22.lis.2022 v 11:10
A nestačí příkaz KÓTYPŘÍM (_DIMLINEAR)
J. Mantlík

Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 20802
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 22.lis.2022 v 11:14
_DIMLINEAR .xy <pick> .xy <pick>
Vladimír Michl (moderátor)
Arkance Systems s.r.o. - www.arkance-systems.cz
(podpora viz hd.cads.cz)
Zpět nahoru
HypnoSimi Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 26.kvě.2022
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
AutoCAD 2021 LT, Inventor 2022
Stav: Offline
Bodů: 20
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace HypnoSimi Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 22.lis.2022 v 11:23
Dobrý den, děkuji za odpověď máte pravdu je to nejlepší řešení. Chtěl bych se ještě zeptat jestli nevíte jak by se dalo udělat, aby to u velikosti kót psalo i znamínka ? Respektivě na kterou stranu osy to je potřeba posunout.

Děkuji
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 20802
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 22.lis.2022 v 11:59
Kóta měří vzdálenost/délku a ta je vždy kladná (nezáporná). Pokud chcete zobrazovat jinou asociativní hodnotu, dá se to udělat blokem nebo textovým polem. Ale je potřeba přesně specifikovat vstupy a podmínky (jde rozdíl Y-složky souřadnice?).
Vladimír Michl (moderátor)
Arkance Systems s.r.o. - www.arkance-systems.cz
(podpora viz hd.cads.cz)
Zpět nahoru
HypnoSimi Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 26.kvě.2022
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
AutoCAD 2021 LT, Inventor 2022
Stav: Offline
Bodů: 20
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace HypnoSimi Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 22.lis.2022 v 13:04
Představoval bych si, že od objektu co zadám jako původní a poté zadám druhý objekt tak změřená délka bude mít znamínko ve směru os. Nevím jestli je to úplně srozumitelné, ale zkusím popsat příklad. 

na číselné ose v ose X mám číslice 1 a 4. Číslo 1 je řěkněme projektovné a číslo 4 je skutečnost. Když zadám kótu mezi těmito čísly tak bych chtěl, aby výsledná kóta vypadala -3.
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 20802
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 22.lis.2022 v 13:20
Takže kótujete jen rozdíl X-ové souřadnice? Pokud ne a chcete celou vzdálenost, pak co určuje tu "zápornost"? Záporný rozdíl X? Nebo Y? Nebo obou zároveň?

Pro X-rozdíl jde použít např.:
(defun C:DIMDIFF ( / p1 p2 p3 d dt txdist)
 (setq txdist (getvar "DIMTXT")) ; offset
 (setq p1 (getpoint "\nFirst dimension point: "))
 (setq p2 (getpoint p1 "\nSecond dimension point:"))
 ;(setq p3 (polar p2 (+ (angle p1 p2)(/ pi 2.0)) txdist))
 (setq d (- (car p2)(car p1))) ; diff X
 (setq dt (rtos d 2 (getvar "DIMDEC")))
 (if (> d 0.0)(setq dt (strcat "+" dt)))
 (command "_.dimaligned" "_non" p1 "_non" p2 "_t" dt)
 (princ)
)
Vladimír Michl (moderátor)
Arkance Systems s.r.o. - www.arkance-systems.cz
(podpora viz hd.cads.cz)
Zpět nahoru
HypnoSimi Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 26.kvě.2022
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
AutoCAD 2021 LT, Inventor 2022
Stav: Offline
Bodů: 20
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace HypnoSimi Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 22.lis.2022 v 13:23
Určuji rozdíly v X a Y. Zápornost by měla určovat projektovaná souřadnice to by bylo nejlepší. Představa je taková, že budu mít nadefinovanou kótu. Kliknu na střed bodu od kterýho chci určit a kliknu na druhý a objeví se dvě hodnoty. Jedna rozdíl X a druhá rozdíl Y 
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 20802
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 22.lis.2022 v 13:49
Takže něco takovéhoto?

;rozdílová kóta
(defun C:DIMDIFF ( / p1 p2 p3 dx dy txdist)

 (defun dif0 (a b / d dt)
  (setq d (- b a))
  (setq dt (rtos d 2 (getvar "DIMDEC")))
  (if (> d 0.0)(setq dt (strcat "+" dt)))
  dt
 )
 (setq txdist (getvar "DIMTXT")) ; offset
 (setq p1 (getpoint "\nFirst dimension point: "))
 (setq p2 (getpoint p1 "\nSecond dimension point:"))
 ;(setq p3 (polar p2 (+ (angle p1 p2)(/ pi 2.0)) txdist))
 (setq dx (dif0 (car p2)(car p1)))
 (setq dy (dif0 (cadr p2)(cadr p1)))
 (command "_.dimaligned" "_non" p1 "_non" p2 "_t" (strcat "X: " dx "\\PY: " dy))
 (princ)
)
Vladimír Michl (moderátor)
Arkance Systems s.r.o. - www.arkance-systems.cz
(podpora viz hd.cads.cz)
Zpět nahoru
HypnoSimi Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 26.kvě.2022
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
AutoCAD 2021 LT, Inventor 2022
Stav: Offline
Bodů: 20
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace HypnoSimi Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 22.lis.2022 v 13:58
No další  věc je. Jestli byste mi prosim poradil, jak tento skript zprovoznim ? 
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 20802
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 22.lis.2022 v 14:10
Pro začátek stačí copy-paste toho textu do příkazového řádku AutoCADu a pak napsat příkaz DIMDIFF. Pro běžnou práci pak uložit do souboru s příponou .LSP a ten pak přetáhnout myší do aktovky v dialogu příkazu _APPLOAD. Příkaz DIMDIFF tak bude k dispozici vždy.

Vladimír Michl (moderátor)
Arkance Systems s.r.o. - www.arkance-systems.cz
(podpora viz hd.cads.cz)
Zpět nahoru
HypnoSimi Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 26.kvě.2022
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
AutoCAD 2021 LT, Inventor 2022
Stav: Offline
Bodů: 20
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace HypnoSimi Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 22.lis.2022 v 14:15
Funguje to přesně jak bych si představoval! Děkuji mnohokrát za pomoc a vytvoření kódu jste opravdu genius.

s pozdravem Martin
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 3660:Jak uchopit bod ležící uprostřed mezi dvěma body?
Tip 10631:VIPJak porovnat rozdíly dvou verzí Revit projektu?
Tip 9480:Snadné vizuální porovnání rozdílů dvou revizí výkresu ve Vaultu.
Tip 6855:Jaký je rozdíl mezi příkazy anotací MAPANNUPDATE a MAPANNREFRESH?
Tip 3669:Porovnání kótovacích stylů.
Tip 1075:Jak najít rozdíly mezi dvěma výkresy v nastavení výkresových proměnných AutoCADu?


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,344 sekund.