ARKANCE - globální Platinum partner Autodesk ARKANCE | KONTAKT - CZ | SK | EN | DE
Přes 123.500 registrovaných u nás, celkem 1.134.000 registrovaných (CZ+EN). Tipy pro AutoCAD 2027, pro Inventor 2027 a pro Revit 2027. Nový Kalkulátor nosníků, Inženýrský kalkulátor, Spirograf generátor a Regresní křivky v sekci Převodníky. Kompletní příkazy a proměnné AutoCADu 2027.
Autodesk Civil 3D 2027
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

?
CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion, 3ds Max, Vault a s dalšími CAD/BIM/PDM aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na emea.support.arkance.world
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Téma uzavřenoNormála z= -1 u oblouku

Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
Mantlík Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 01.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD/Map/Civil R10-> 2026
Stav: Offline
Bodů: 2594
Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Normála z= -1 u oblouku
    Zasláno: 07.lis.2006 v 11:37
Přeji všem dobrý den

Mám oblouk, který je z=0 (koncové body a střed), ale ve vlastnostech má normálu Z= -1.
Takže se mi ho nevede např. přerušit, uchopit přes _nea, apod. jak to elegantně změnit na "normální" normálu z=1?
Zatím se mi to nevede ani v Civilu, ani v acadu, ani přes DXF

Díky za postrčení
J. Mantlík

Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
řešení Autodesk
Bodů: 22257
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 07.lis.2006 v 13:23
"Nenormální" normála by neměla vadit při uchopování a editaci (mně takový oblouk editovat lze). Pokud má entita jen opačný směr normály, pomůže např. MIRROR3D.
Vladimír Michl
CADs.cz, LinkedIn
Autodesk Expert Elite
Zpět nahoru
Mantlík Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD/Map/Civil R10-> 2026
Bodů: 2594
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 07.lis.2006 v 14:24

1) Asi nebudete věřit, ale já se opravdu tohoto oblouku přes _NEArest opravdu nedotknu

2) MIRROR3d jsem zkoušel použít ještě před dotazem do konference - neúspěšně - chyba byla ale ve mně, neboť jsem tento příkaz zkoušel prvně - a špatně.
Teď už mi to jde, díky za utvrzení, že jsem na dobré cestě

Jinak pro zajímavost to vzniklo tak, že jsem si konečně směrově udělal jednu trasu v Civilu. Z nedostatku času na učení jsem ji rozbil a dál to dělám "postaru". Je zajímavé, že oblouky se středem "severně od trasy" měly normálu z=-1, zatímco oblouky se středem "jižně od trasy" mají normálu "normálně" z=1
J. Mantlík

Zpět nahoru
Moderátor
Moderátor

Používám:
řešení Autodesk
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 07.lis.2006 v 15:26
Entity s "rubovým" vektorem 0,0,-1 vzniknou snadno - stačí přepnout UCS.

"Divné" chování objektů z Civil 3D může být zapříčiněno funkcemi Civilu - ten si (jako řada nadstaveb) některé autocadovské funkce hlídá a převádí na vlastní operace. Pokud chcete s DWG souborem z Civilu pracovat jako s holým DWG, převeďte si jej nejprve pomocí EXPORTTOAUTOCAD (Soubor>Export>Exportovat do aplikace AutoCAD).
Vladimír Michl
CADs.cz, LinkedIn
Autodesk Expert Elite
Zpět nahoru
Radim Cech Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Lokalita: ČR (MS)
Používám:
Autodesk Civil 2020
Bodů: 848
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 05.pro.2006 v 20:34
Byl jsem p.Mantlíkem přesměrován zde s problémem při exportu z CIVILu do "normálního" CADu a vznáším prosbu k vytvoření aplikace, která by odstranila Normálu Z=-1. Ověřil jsem si, že je potřeba na oblouk aplikovat příkaz MIRROR3D s zadáním osy XY a počátkem v polovině oblouku.

MIRROR3D
vyberu oblouk
XY
ukážu polovinu oblouku
Y ( pro zrušení původní entity )

Ideální by bylo, kdyby po spuštění prohledal výkres a všechny oblouky s normálou Z=-1 takto 3D ozrcadlil.

Najde se nějaký "brigádník"  A nebo to bude v rámci SUPPORT na CIVIL jako odstranění "mouchy" v exportu!!!
R.C.

OSTRAVA
Zpět nahoru
Moderátor
Moderátor

Používám:
řešení Autodesk
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 05.pro.2006 v 23:11
Poslal jsem ti utilitku, která by to měla řešit. Jestli bude fungovat, dáme ji ke stažení na Download.
(už je tam - viz free LISP utilita ArcNorm)

Upravil Vladimír Michl - 06.pro.2006 v 08:23
Vladimír Michl
CADs.cz, LinkedIn
Autodesk Expert Elite
Zpět nahoru
Radim Cech Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Lokalita: ČR (MS)
Používám:
Autodesk Civil 2020
Bodů: 848
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 08.pro.2006 v 07:54
Díky za aplikaci ArcNorm. Je po problémech s ořezáním, uchopením apod. Všem uživatelů CIVILu doporučuji, pokud po EXPORTU z CIVILu do nějaké verze CADu chtějí bezproblémově pracovat.
R.C.

OSTRAVA
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 5302:Nelze vytvořit kolmici k některým obloukům.
Tip 10634:Entita není rovinná vzhledem ke globálnímu souřadnému systému a nelze ji převést.
Tip 9681:VIP3DOffset a další postupy pro rovnoběžné odsazení 3D povrchu (DMT a jiné)
Tip 13160:Přechodové těleso mezi nepravidelnými plochami, přechod kruh-obdélník (3D v AutoCADu)
Tip 3382:Po renderingu jsou některé stěny průhledné.
Tip 1384:Jak vztyčit kolmici z oblouku?

Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel

Stránka byla vygenerována za 0,172 sekund.