Již 10.000+ CAD tipů.
Přes 118.000 registrovaných u nás, celkem 1.091.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků.
Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor.
Kompletní příkazy AutoCADu a proměnné AutoCADu 2026.
Diskuzní fórum, poradna
?CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
|
Odpovědět ![]() |
archiv |
Autor | |
David980 ![]() Nováček ![]() Přihlášen: 01.úno.2023 Lokalita: ČR (Pha) Stav: Offline Bodů: 6 |
![]() Zasláno: 01.úno.2023 v 07:45 |
Dobrý den, měnil jsem síťovou složku na kterém jsem měl vsechny projekty, které jsem překopíroval na novou sdílenou složku a jinou cestou a teď jsou všechny projekty rozpadlé. Dá se nějakým způsobem automaticky nebo pomoci nějakého scriptu nakonfigurovat u každého projektu novou cestu na sdíleny disk ? Je toho opravdu hodně a slyšel jsem, že něco takového existuje, jen jsem se k tomu nikde nedohledal. Děkuji za pomoc.
|
|
![]() |
|
Petr75 ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 16.úno.2007 Lokalita: ČR (JM) Používám: AutoCAD LT 2025 Stav: Offline Bodů: 417 |
![]() |
V plném AutoCADu býval nějaký program, který uměl změnit cesty externích referencí, aniž by si musely výkrese otevírat v AutoCADu. Nyní již delší dobu používám AutoCAD LT, takže podrobnosti k tomu nemohu sdělit.
Určitě je u externích referencí dobré používat relativní cesty místo absolutních, tím se pak vyhnete takovým problémům.
|
|
![]() |
|
David980 ![]() Nováček ![]() Přihlášen: 01.úno.2023 Lokalita: ČR (Pha) Stav: Offline Bodů: 6 |
![]() |
No problém je, že všude také používáme autocad LT, kde teda ta hromadná změna referencí není a je fakt peklo u tolika dokumentů měnit ručne cestu. Nevíte o nějakém scriptu co by to dokázal změnit ? Budu rád za každou radu. Děkuji za odpověd.
|
|
![]() |
|
splonk ![]() CAD/BIM manager ![]() Přihlášen: 25.lis.2006 Lokalita: ČR (Pha) Používám: AutoCAD/ACA'21, '24, RVT'21, '24 Stav: Offline Bodů: 1273 |
![]() |
Dobrý den,
1. Zkusil bych na novém sdíleném uložišti nasimulovat cestu tak aby byla stejná jako na uložišti původním... -> ve stromové struktuře (někde, ne moc "hluboko") udělat složku ve které už pojede stejná struktura složek (cest), jako na sterém uložišti. Pak této složce, při sdílení, přiřadím stejné písmenko sdílené složky a mělo by to fungovat. Akorát bacha na celkovou délku cesty vs. operační systém uložiště... 2. Pro změnu cesty v už otevřeném DWG na relativní používám utilitu XrefRepath.lisp 3. pro přesun Projektu v Autocadu slouží jeho nativní nástroj který pak cesty změní sám...
|
|
JASponza
ACA (AutoCAD) 21, 24 RVT 21, 24 Win 10, 11 x64 |
|
![]() |
|
Lubomír Polesný ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
ARKANCE support ![]() ![]() Arkance Systems Přihlášen: 30.zář.2010 Lokalita: ČR (Pha) Používám: AutoCAD, AutoCAD Mechanical, Autodesk Inventor Stav: Offline Bodů: 553 |
![]() |
Dobrý den,
zkuste tento tip: Ale nevím, jestli existuje v AutoCADu LT |
|
Lubomír Polesný
Arkance Systems CZ s.r.o. |
|
![]() |
|
![]() |
Ano, změnili jsme pouze umístění složky na jiný server s jinou IP adresou, jinak cesta a názvy složek by měly být 1:1. Jak přesně prosím tento nástroj funguje ? Děkuji za odpověd.
|
|
![]() |
|
splonk ![]() CAD/BIM manager ![]() Přihlášen: 25.lis.2006 Lokalita: ČR (Pha) Používám: AutoCAD/ACA'21, '24, RVT'21, '24 Stav: Offline Bodů: 1273 |
![]() |
Pokud jste pouze měnili server a cesty jsou 1:1, jak píšete pak bych se snažil problém vyřešit ve Windows... Jakým způsobem jste se předtím napojovali na server? Předpokládám že jste namapovali nějakou serverovou sdílenou složku a přiřadili jí písmenko... To samé uvidíte nyní, když Vám AutoCAD hlásí že mu něco chybí, že nemůže najít. Je cesta ve formátu: J:\Work\projekt1\DWGs\...\... anebo UNC cesta \\NazevServeru\Work\projekt\DWGs\...\... popřípadě IP adresa \\192.168.1.1\Work\projekt\DWGs\...\... ??? A pokud se ptáte na fungování nástroje XrefRepath - ten na AutoCADLT nespustíte a dával by smysl pouze v případě, že ho spustíte na souboru s funkčními cestami -on pak zkonvertuje plnou cest na relativní.
|
|
JASponza
|
![]() |
|
![]() |
Ano přesně tak, nyní je to Xhref "....:" \\192.168...\Work\projekt\DWGS\... is orphaned. |
|
![]() |
|
![]() |
Zkuste serveru změnit IP adresu v sití tak, aby je měl stejnou jako server předtím... Pokud to jde, pokud Vám to Admin povolí apod... To bude řešení pro všechny Vaše problémy A do budoucna se zkuste naučit v síti nepoužívat UNC cesty (\\Server\lkjhl\lkjk\) ale připojit/namapovat si složku jako disk např - J:\Work\sldk\sldkg\... (pravý klik na sdílenou slozku na serveru - namapovat..., vizte take cmd příkaz NET USE). Pak pod to "J" můžete schovat "cokoliv"...
|
|
JASponza
|
![]() |
|
Vladimír Michl ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
Moderátor ![]() ![]() Arkance Systems Přihlášen: 09.zář.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: Implementujeme řešení Autodesk Stav: Offline Bodů: 21882 |
![]() |
Nebo přesuňte xrefy do stejné složky jako je hlavní výkres - AutoCAD si přestane stěžovat a najde je.
|
|
![]() |
|
Mantlík ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (Pha) Používám: ACAD/Map/Civil R10-> 2022 Stav: Offline Bodů: 2573 |
![]() |
[/QUOTE] A do budoucna se zkuste naučit v síti nepoužívat UNC cesty (\\Server\lkjhl\lkjk\) ale připojit/namapovat si složku jako disk např - J:\Work\sldk\sldkg\... (pravý klik na sdílenou slozku na serveru - namapovat..., vizte take cmd příkaz NET USE). Pak pod to "J" můžete schovat "cokoliv"... [/QUOTE] Jo, takhle to používáme léta a nebyl nikdy problém při výměně počítače
|
|
J. Mantlík
|
|
![]() |
|
![]() |
To je právě můj problém mám sdílenou složku na serveru \\192.168.88...\Projekt\xref a problém je v tom, že jsou ty xrefy většinou poházené, že nejsou nutně u každého projektu ve složce Xref... Jakmile jsem v DWG dal select new path, tak mi to nabídlo potom uploadnout všechny Xrefy co jsou v té složce, ale problém je tohle dělat u každého projektu, i těch co máme zpětně archivované. Kdyby existoval nějaký script co by to dokázal vzít u každého projektu Attached Xrefy a jen změnit \\192.168.88... na Y:\projekt. Tak by mi to hodně pomohlo |
|
![]() |
Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk
Odpovědět ![]() |
|
Přejít na fórum | Oprávnění fóra ![]() Nemůžete vytvářet nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete vymazávat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete upravovat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete vytvářet ankety v tomto fóru Nemůžete hlasovat v anketách v tomto fóru |
Stránka byla vygenerována za 0,531 sekund.