Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy Arkance Systems [www.cadforum.cz]
CZ | SK | EN | DE
Přihlášení
či registrace
   právě nás čte: 7368 
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

 

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

 
CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy Arkance Systems (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Autocad - snížení výkonu při faktoru šířky písma

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
Zoltri Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 16.úno.2010
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD2021
Stav: Offline
Bodů: 5
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Zoltri Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Autocad - snížení výkonu při faktoru šířky písma
    Zasláno: 13.srp.2023 v 10:37
Zdravím,

Při velkém množství textu s nastaveným faktorem šířky jinak než 1,0, se mi seká posouvání a zoomování jak v modelu, tak v rozvržení. V rozvržení to bává ještě horší. Nevíte někdo jak toto odstranít? Nastavení autocadu, nastavení grafiky? Hardwarevou akceleraci mám zapnutou na pokročilý režim. Vypnuté efekty a vypnuté vyhlazování. Ovladače na grafickou kartu mám aktuální.

sestava PC:
Intel(R) Core(TM) i5-7400 CPU @ 3.00GHz
16,0 GB
Nvidia Geforce RTX 3060, 12 GB 
Windows 10 Pro
SSD pevný disk.

Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 21533
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 13.srp.2023 v 11:44
Když nastavíte jiný faktor šířky než 1.0 (nebo jiný sklon znaků), vypnete tím vnitřní systémové (a akcelerované) zobrazení TrueType fontů ve Windows - protože to žádné takovéto habaďúry nepodporuje. O zobrazení se pak musí postarat AutoCAD přepočtem textů na vektorovou grafiku, což je pomalejší. 

Řešením je použít správný užší nebo širší font, resp. řez písma (typograficky je takovéto zužování/rozšiřování znaků nesprávné) nebo graficky jednodušší font, např. SHX.
Vladimír Michl (moderátor)
Arkance Systems s.r.o. - www.arkance-systems.cz
(podpora viz hd.cads.cz)
Zpět nahoru
Zoltri Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 16.úno.2010
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD2021
Stav: Offline
Bodů: 5
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Zoltri Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 13.srp.2023 v 13:11
Díky za vysvětlení. Problém je v tom, že hodně pracuji s podklady od jiných profesí a zvláště architekti a stavaři hojně používají TrueType font s faktorem šířky < 1.0. Upravovat každý podklad by znamenalo, že bych polovinu svého času u Autocadu strávil jenom tímto.
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 21533
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 13.srp.2023 v 18:56
Ještě - jaká je to verze AutoCADu? 2024? LT? Ty parametry by měly stačit i na velmi velké výkresy - běží AutoCAD určitě na té kartě Nvidia?
Vladimír Michl (moderátor)
Arkance Systems s.r.o. - www.arkance-systems.cz
(podpora viz hd.cads.cz)
Zpět nahoru
Zoltri Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 16.úno.2010
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD2021
Stav: Offline
Bodů: 5
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Zoltri Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 14.srp.2023 v 19:20
Je to verze 2022. Není to LT!. V grafickém nastavení grafického výkonu je uvedená grafická karta RTX 3060, tak předpokládám, že to na ní běží.
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 21533
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 14.srp.2023 v 19:55
Tak to bude v pořádku. Ještě si prosím ověřte (_ABOUT), že máte update 2022.1, popř. jej nainstalujte.
Vladimír Michl (moderátor)
Arkance Systems s.r.o. - www.arkance-systems.cz
(podpora viz hd.cads.cz)
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 4374:Mohu upravit šířkový faktor textu v Revitu?
Tip 8625:Urychlení Showcase při současném běhu s AutoCADem.
Tip 13904:Snížený výkon při editaci bloků v AutoCADu 2024.
Tip 6502:Snížený obrubník silnice pro vjezd nebo přechod pro chodce.
Tip 4175:Revit mi zobrazuje některá písma silněji.
Tip 9803:Má smysl hardwarová akcelerace AutoCADu když pracuji jen ve 2D?


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 1,047 sekund.