Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy Arkance Systems [www.cadforum.cz]
CZ | SK | EN | DE
Přihlášení
či registrace
   právě nás čte: 7943 
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

 

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

 
CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy Arkance Systems (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

3D sken / měření objektů a převedení do 2D?

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
MT1 Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 16.říj.2023
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
AutoCAD LT 2024
Stav: Offline
Bodů: 2
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace MT1 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: 3D sken / měření objektů a převedení do 2D?
    Zasláno: 03.lis.2023 v 07:46
Ahoj kreslíři,

rád bych požádal o vaše doporučení / názory.

Potřeboval bych něco (zařízení, software, ...) nebo někoho (osobu, firmu, ...), co dokáže naskenovat a zároveň zaměřit (co nejpřesněji - nějaká zanedbatelná odchylka být samozřejmě může) vnitřek budovy (stěny, stoly, skříně, stroje atd. - zkrátka vše) a následně zaměřený sken buďto převést do 2D (pohled shora) nebo abych mohl naskenovaný prostor měřit a následně ho ručně překreslit do 2D (pohled shora) sám.

Příklad:
Jdu na "výrobní halu", stůl ručně přeměřím metrem, zakreslím do papíru [nebo tento krok přeskočím] a následně jdu k počítači zakreslit do AutoCADu (verze LT).

Představa:
1. Půjdu na "výrobní halu" nějakým zařízením naskenuji a zaměřím stůl, půjdu k počítači a buďto sken převedu do AutoCADu (verze LT) do formátu 2D (pohled shora) nebo si na počítači sken otevřu a budu schopný strany stolu měřit a následně ručně překreslit do AutoCADu (verze LT).

2. Možná nějaký dron, který by dokázal měřit předměty shora?

Požadovaný výsledek:
Netřeba měřit ručně metrem.


Existuje už dnes něco takového nebo lítám v oblacích a jsem odsouzen k tomu, abych vše přeměřoval ručně a následně překresloval do AutoCADu (verze LT)?


Pohledem shora myslím něco takového: odkaz [nejedná se o můj layout, pouze pro představu]
Zpět nahoru
Marek Pavlík Zobrazit panel
Arkance Systems support
Arkance Systems support
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 11.zář.2018
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Revit
Stav: Offline
Bodů: 21
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace Marek Pavlík Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.lis.2023 v 15:43
Dobrý den,

Dneska je technologie hodně daleko a existují přístroje jak pro zaměření, tak i softwary pro zpracování zaměření. Jako zaměření můžu doporučit 3D skenery od firmy Leica, které jsou v Česku zastoupeny firmou Gefos. Existují různé verze skenerů, od statických, které postavíte na trojnožce, až po drony, které zaměří celou stavbu z výšky. Skenery mají obrovskou přesnost, většinou se přesnost dokonce v kancelářích snižuje, aby soubory nezabírali tolik místa a lépe se zpracovávaly.

K 3D skeneru je běžně dodáván software pro zpracování naskenovaných dat (např. Leica Cyclone REGISTER 360). Jedná se o mračno bodů, což jsou obrovské soubory obsahující body. Každý bod má vlastnosti, jako jsou souřadnice x, y, z, barva a odrazivost. Ze software dostanete různé formáty, které lze vložit do AutoCADu nebo jiných aplikací.

Existují i doplňky a aplikace, které umožňují práci s mračnem bodů přímo v AutoCADu ale pouze v plném. Měření vzdálenosti je součástí aplikace dodané od výrobce skeneru, což vám umožní odměřit vzdálenosti již na počítači v kanceláři.

Co se týče automatického vytváření 2D výkresu, existují doplňky a aplikace, které toto umožňují. Avšak v případě používání AutoCAD LT by měla být tato aplikace samostatná a generovat výstup, který lze načíst do AutoCADu LT.

Práce překreslení mračna bodů, ať už do AutoCADu nebo BIMových aplikací, probíhá obvykle ručně. Existují start-upy, které vyvíjejí umělou inteligenci pro automatizaci tohoto procesu.
Obecně butede zde často narážet na omezení AutoCADu LT.

Pavlík Marek


Upravil Marek Pavlík - 03.lis.2023 v 19:18
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 7130:Jak změřit horizontální vzdálenost bodů v projektu?
Tip 11436:Proč mi hlásí příkaz VZD chybnou hodnotu vzdálenosti?
Tip 9017:Tři metody a tři různé výsledky měření vzdálenosti v mapě.
Tip 9492:VIPPřevod mračna bodů na 3D model (postup, tipy).
Tip 8949:Jak převést 3D objekty Civil3D na autocadovské 2D entity?
Tip 2765:VIPJak v AutoCADu nebo v LT nakreslit přerušený řez/pohled (včetně asociativních kót)?


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 2,258 sekund.