ARKANCE - globální Platinum partner Autodesk ARKANCE | KONTAKT - CZ | SK | EN | DE
Registrujte se na 22. ročník konference CADfórum 2025 - 30.9. Zámek Valeč.
Přes 119.000 registrovaných u nás, celkem 1.098.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků. Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor a aktualizovaný Generátor čarových kódů.
Autodesk Revit - BIM projektování
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

?
CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion, 3ds Max, Vault a s dalšími CAD/BIM/PDM aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Téma uzavřenoovládání dialogů klávesnicí

Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
Kackac Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 11.úno.2006
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD
Stav: Offline
Bodů: 469
Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: ovládání dialogů klávesnicí
    Zasláno: 30.čvc.2007 v 21:58
Dobrý den,
mám vlastně dvě otázky

1) ve starších Cadech pracujících s *.mnu jsem měla v acad.mnu přepsáno pár řádek kvůli vlastnímu nastavení kláves pro ovládání úchopových módů vyvolaných přes ctrl+pravé tlač. myši. Ale v nových autocadech pracujících s *.cui jsem nenašla žádný soubor, kde by se vyskytovala definice tohoto konkrétního dialogu. Implicitně má autocad pro několik módů stejnou klávesu (např Koncový a Kolmo), nehledě na to, že už jsem zvyklá na svá písmena a používám tuto možnost velice často, takže mě standardní dialog dost rozčiluje.

2) to se týká nejspíš VBA - v dialogu šraf jsem ve starších cadech byla zvyklá na "i" pro odvození vlatností šrafy a "h" pro náhled. Nebyl by problém zvyknout si na jiná písmena, ale v cadu2007 zrovna tato dvě tlačítka prostě žádnou horkou klávesu nemají. Tedy otázka zní, kde lze editovat toto dialogové okno a přidělit tlačítkům klávesu, abych nemusela pořád honit myš sem a tam?

Autocady mám české, pracuji hlavně ve 2005 a 2007, co se týče VBA, tak jsem začátečník, i když nějaký základní kurz jsem absolvovala, stačí spíš na pasivní ovládání něčeho už hotového než na programování, tak prosím srozumitelně :)

Předem děkuji za radu
Katka
Zpět nahoru
Seiner Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Přihlášen: 01.říj.2004
Lokalita: ČR (PA)
Používám:
Mechanical 2017, Inventor 2017 a starší
Bodů: 1662
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 31.čvc.2007 v 07:58
1. Nehledejte soubor. Dejte si Zobrazit - Panely nástrojů. Rozšiřte na plný panel a podívejte se na větev Tlačítka myši. Buď si k na Ctrl+klepnutí na tlačítko 2 dejte jinou nabídku ze stávajícícj, nebo si podle vzoru vytvořte svou.

2. To, že v dialogu nejsou definovány akcelerační klávesy je IMHO chyba, ale nemyslím, že by to šlo snadno spravit pomocí VBA.

(OT: Trochu mi to připomíná tu stížnost jedné paní na jakémsi hepldesku:"Nedávejte mi ta tlačítka tak vysoko na obrazovku. Víte kolikrát za den já tam musím tlačit kurzor do kopce?!")
Vítězslav Seiner

Chrudim
Zpět nahoru
jirka h Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 31.led.2005
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
Allplan, AutoCAD, Revit
Bodů: 83
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 31.čvc.2007 v 08:30
ad 2)

To je chyba lokalizace AutoCadu. Holt při překladu do češtiny lokalizátoři zapomínají (nebo spíš podceňují) tento styl ovládání dialogů a menu pomocí jednoduchých kláves, takže se stává, že někam zkratku buď nenapíšou nebo do jednoho menu dají pod více položek jednu a tu samou a pak je to nepoužitelné. Opravit to lze jedině přímým přepsáním resourců AutoCADu, konkrétně dialog šraf je v acadres.dll  pomocí libovolného programu pro úpravu resourců. Lze tak nastavit libovolnou klávesu v libovolném dialogu podle svého.
Zpět nahoru
Kackac Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
AutoCAD
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.srp.2007 v 00:00
Původně odeslal(a) Seiner<span style=text-decoration: underline;></span> Seiner napsal(a):

Buď si k na Ctrl+klepnutí na tlačítko 2 dejte jinou nabídku ze stávajícícj, nebo si podle vzoru vytvořte svou.

Nějak jsem nenašla "vzor" toho dialogu, jen řetězec makra, např.
$M=$(if,$(eq,$(substr,$(getvar,cmdnames),1,5),GRIP_),$P0=ACAD.GRIPS $P0=*);
kam tedy sáhnout a co přepsat?

Původně odeslal(a) jirka h jirka h napsal(a):

Opravit to lze jedině přímým přepsáním resourců AutoCADu, konkrétně dialog šraf je v acadres.dll  pomocí libovolného programu pro úpravu resourců. Lze tak nastavit libovolnou klávesu v libovolném dialogu podle svého.

Vřelé díky!Thumbs%20Up O existenci resource editorů jsem doteď neměla ani ponětí, je to výborná věc, dialog šraf už mám upravený na míru. Dokonce jsem tam (v acadres.dll) zkoušela hledat i onen dialog úchopových módů, šly mi z toho procházení oči šejdrem, ale nic jsem nenašla. Nevíte kde to najít, jestli to také jde touto cestou?

Při příležitosti radostného jásání nad dialogem šraf mě ještě napadlo, že nově udělaný dialog xrefů mě taky nenadchl. Zatím jsem nepřišla na chuť tomu, že může zůstat otevřený při práci, stejně jako například panel vlastností (jen zabírá místo), ale zato jsem ještě neobjevila, jak ho ovládat klávesnicí, konkrétně Odpojit, Značíst, Uvolnit a Uložit cestu jsem ovládala přes alt+písmeno a teď musím(?) přes pravé tlačítko myši, což mi připadá zdlouhavé a nebaví mě myš furt někam strkat. Tedy jde přizpůsobit i tento panel případně jde nastavit, aby se zobrazoval ten starý typ?

Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
ARKANCE

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Implementujeme řešení Autodesk
Bodů: 21960
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.srp.2007 v 00:07
Příliš nedoporučuji zasahovat do binárních souborů AutoCADu, Inventoru, apod. Kromě jiných rizik vám např. mohou přestat fungovat patche (aplikování service packů).
Vladimír Michl (moderátor)
ARKANCE CZ - arkance.world
(podpora viz helpdesk.arkance-systems.cz)
Zpět nahoru
Kackac Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
AutoCAD
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.srp.2007 v 00:33
Já jsem jen upravovala klávesy ovládající tlačítka dialogu, může i to být nebezpečné?
Přijde mi, že úroveň dialogů (snadné ovládání často používaných voleb ap.) je v nových cadech horší, občas si říkám, jestli jsou vůbec vývojáři resp. lokalizátoři v kontaktu s "kresliči"?. Taky *.mnu mi líp sedlo, přišlo mi průhlednější, tvárnějši (možná jen dojem zvyku).
...jen ještě přizpůsobit ty dva dialogy a budu spokojená:)
Zpět nahoru
Seiner Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Lokalita: ČR (PA)
Používám:
Mechanical 2017, Inventor 2017 a starší
Bodů: 1662
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.srp.2007 v 07:04
Např. toto makro volá dialog s aliasem GRIPS. Dialogy jsou definovány v sekci "Místní nabídky" - tam si můžete vytvořit vlasní místní nabídku podle existujících.
Vítězslav Seiner

Chrudim
Zpět nahoru
Radim Cech Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Lokalita: ČR (MS)
Používám:
Autodesk Civil 2020
Bodů: 848
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 04.srp.2007 v 12:51
[
Při příležitosti radostného jásání nad dialogem šraf mě ještě napadlo, že nově udělaný dialog xrefů mě taky nenadchl. Zatím jsem nepřišla na chuť tomu, že může zůstat otevřený při práci, stejně jako například panel vlastností (jen zabírá místo), ale zato jsem ještě neobjevila, jak ho ovládat klávesnicí, konkrétně Odpojit, Značíst, Uvolnit a Uložit cestu jsem ovládala přes alt+písmeno a teď musím(?) přes pravé tlačítko myši, což mi připadá zdlouhavé a nebaví mě myš furt někam strkat. Tedy jde přizpůsobit i tento panel případně jde nastavit, aby se zobrazoval ten starý typ?

[/QUOTE]

Mně naopak vyhovuje, že je k dispozici po najtí kursorem, ale je potřeba změnit "šipku" na spodním okraji tak, aby se skryl a odkryl jen po najetí myší
R.C.

OSTRAVA
Zpět nahoru
Kackac Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
AutoCAD
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 04.srp.2007 v 23:03
Původně odeslal(a) Seiner Seiner napsal(a):

Např. toto makro volá dialog s aliasem GRIPS. Dialogy jsou definovány v sekci "Místní nabídky" - tam si můžete vytvořit vlasní místní nabídku podle existujících.

Tak sláva, nabídku uchopení mám upravenou, děkuju Vám za návod a trpělivost, s tímhle prostředím jsem se ještě nějak nezkamarádila.
Původně odeslal(a) Radim Cech Radim Cech napsal(a):

Mně naopak vyhovuje, že je k dispozici po najtí kursorem, ale je potřeba změnit "šipku" na spodním okraji tak, aby se skryl a odkryl jen po najetí myší

Tak to mě naopak vadí, nevyužívám to ani u vlastností, protože otravuje když to nechci (třeba jen přijedu myší moc blízko okraje) a naopak kdybych je chtěla zobrazit, tak musím zbytečně myší cestovat, což dělám dost nerada, jak už je od začátku tohoto tématu asi patrné:)

Jen s tím panelem xrefů mi nikdo neporadil Cry
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
ARKANCE

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Implementujeme řešení Autodesk
Bodů: 21960
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 05.srp.2007 v 17:42
Původně odeslal(a) Kackac Kackac napsal(a):

XREF - Tedy jde přizpůsobit i tento panel případně jde nastavit, aby se zobrazoval ten starý typ?
Viz příkaz _CLASSICXREF:
Vladimír Michl (moderátor)
ARKANCE CZ - arkance.world
(podpora viz helpdesk.arkance-systems.cz)
Zpět nahoru
Kackac Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
AutoCAD
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 05.srp.2007 v 21:35
Díky moc!
Katka
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 387:Jak zadat jméno souboru dialogem, ne z klávesnice?
Tip 1043:Mohu pro ovládání Maxe použít tablet?
Tip 5147:VIPSnadné dočasné přepnutí numerické klávesnice na desetinnou tečku.
Tip 6721:VIPNelze zadat znaky "@" a "Euro" v AutoCADu Mechanical nebo Civil3D.
Tip 5295:VIPJak v AutoCADu přiřadit klávesovou zkratku na kombinaci AltGr-něco?
Tip 11923:Snadná navigace - přepínání 3D pohledů z numerické klávesnice.

Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel

Stránka byla vygenerována za 0,316 sekund.