Registrujte se na 22. ročník konference CADfórum 2025 - 30.9. Zámek Valeč.
Přes 119.000 registrovaných u nás, celkem 1.098.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků.
Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor a aktualizovaný Generátor čarových kódů.
Diskuzní fórum, poradna
?CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
|
Odpovědět ![]() |
archiv |
Autor | ||
Kackac ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 11.úno.2006 Lokalita: ČR (Pha) Používám: AutoCAD Stav: Offline Bodů: 469 |
![]() Zasláno: 30.čvc.2007 v 21:58 |
|
Dobrý den,
mám vlastně dvě otázky 1) ve starších Cadech pracujících s *.mnu jsem měla v acad.mnu přepsáno pár řádek kvůli vlastnímu nastavení kláves pro ovládání úchopových módů vyvolaných přes ctrl+pravé tlač. myši. Ale v nových autocadech pracujících s *.cui jsem nenašla žádný soubor, kde by se vyskytovala definice tohoto konkrétního dialogu. Implicitně má autocad pro několik módů stejnou klávesu (např Koncový a Kolmo), nehledě na to, že už jsem zvyklá na svá písmena a používám tuto možnost velice často, takže mě standardní dialog dost rozčiluje. 2) to se týká nejspíš VBA - v dialogu šraf jsem ve starších cadech byla zvyklá na "i" pro odvození vlatností šrafy a "h" pro náhled. Nebyl by problém zvyknout si na jiná písmena, ale v cadu2007 zrovna tato dvě tlačítka prostě žádnou horkou klávesu nemají. Tedy otázka zní, kde lze editovat toto dialogové okno a přidělit tlačítkům klávesu, abych nemusela pořád honit myš sem a tam? Autocady mám české, pracuji hlavně ve 2005 a 2007, co se týče VBA, tak jsem začátečník, i když nějaký základní kurz jsem absolvovala, stačí spíš na pasivní ovládání něčeho už hotového než na programování, tak prosím srozumitelně :) Předem děkuji za radu Katka |
||
![]() |
||
Seiner ![]() CAD/BIM manager ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (PA) Používám: Mechanical 2017, Inventor 2017 a starší Stav: Offline Bodů: 1662 |
![]() |
|
1. Nehledejte soubor. Dejte si Zobrazit - Panely nástrojů. Rozšiřte na plný panel a podívejte se na větev Tlačítka myši. Buď si k na Ctrl+klepnutí na tlačítko 2 dejte jinou nabídku ze stávajícícj, nebo si podle vzoru vytvořte svou.
2. To, že v dialogu nejsou definovány akcelerační klávesy je IMHO chyba, ale nemyslím, že by to šlo snadno spravit pomocí VBA.
(OT: Trochu mi to připomíná tu stížnost jedné paní na jakémsi hepldesku:"Nedávejte mi ta tlačítka tak vysoko na obrazovku. Víte kolikrát za den já tam musím tlačit kurzor do kopce?!")
|
||
Vítězslav Seiner
Chrudim |
||
![]() |
||
jirka h ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
Diskutér ![]() Přihlášen: 31.led.2005 Lokalita: ČR (SČ) Používám: Allplan, AutoCAD, Revit Stav: Offline Bodů: 83 |
![]() |
|
ad 2)
To je chyba lokalizace AutoCadu. Holt při překladu do češtiny lokalizátoři zapomínají (nebo spíš podceňují) tento styl ovládání dialogů a menu pomocí jednoduchých kláves, takže se stává, že někam zkratku buď nenapíšou nebo do jednoho menu dají pod více položek jednu a tu samou a pak je to nepoužitelné. Opravit to lze jedině přímým přepsáním resourců AutoCADu, konkrétně dialog šraf je v acadres.dll pomocí libovolného programu pro úpravu resourců. Lze tak nastavit libovolnou klávesu v libovolném dialogu podle svého.
|
||
![]() |
||
Kackac ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 11.úno.2006 Lokalita: ČR (Pha) Používám: AutoCAD Stav: Offline Bodů: 469 |
![]() |
|
Nějak jsem nenašla "vzor" toho dialogu, jen řetězec makra, např. $M=$(if,$(eq,$(substr,$(getvar,cmdnames),1,5),GRIP_),$P0=ACAD.GRIPS $P0=*); kam tedy sáhnout a co přepsat?
Vřelé díky! ![]() Při příležitosti radostného jásání nad dialogem šraf mě ještě napadlo, že nově udělaný dialog xrefů mě taky nenadchl. Zatím jsem nepřišla na chuť tomu, že může zůstat otevřený při práci, stejně jako například panel vlastností (jen zabírá místo), ale zato jsem ještě neobjevila, jak ho ovládat klávesnicí, konkrétně Odpojit, Značíst, Uvolnit a Uložit cestu jsem ovládala přes alt+písmeno a teď musím(?) přes pravé tlačítko myši, což mi připadá zdlouhavé a nebaví mě myš furt někam strkat. Tedy jde přizpůsobit i tento panel případně jde nastavit, aby se zobrazoval ten starý typ? |
||
![]() |
||
Vladimír Michl ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Moderátor ![]() ![]() ARKANCE Přihlášen: 09.zář.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: Implementujeme řešení Autodesk Stav: Offline Bodů: 21960 |
![]() |
|
Příliš nedoporučuji zasahovat do binárních souborů AutoCADu, Inventoru, apod. Kromě jiných rizik vám např. mohou přestat fungovat patche (aplikování service packů).
|
||
![]() |
||
![]() |
|
Já jsem jen upravovala klávesy ovládající tlačítka dialogu, může i to být nebezpečné?
Přijde mi, že úroveň dialogů (snadné ovládání často používaných voleb ap.) je v nových cadech horší, občas si říkám, jestli jsou vůbec vývojáři resp. lokalizátoři v kontaktu s "kresliči"?. Taky *.mnu mi líp sedlo, přišlo mi průhlednější, tvárnějši (možná jen dojem zvyku). ...jen ještě přizpůsobit ty dva dialogy a budu spokojená:) |
||
![]() |
||
Seiner ![]() CAD/BIM manager ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (PA) Používám: Mechanical 2017, Inventor 2017 a starší Stav: Offline Bodů: 1662 |
![]() |
|
Např. toto makro volá dialog s aliasem GRIPS. Dialogy jsou definovány v sekci "Místní nabídky" - tam si můžete vytvořit vlasní místní nabídku podle existujících.
|
||
Vítězslav Seiner
Chrudim |
||
![]() |
||
Radim Cech ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (MS) Používám: Autodesk Civil 2020 Stav: Offline Bodů: 848 |
![]() |
|
[
Při příležitosti radostného jásání nad dialogem šraf mě ještě napadlo, že nově udělaný dialog xrefů mě taky nenadchl. Zatím jsem nepřišla na chuť tomu, že může zůstat otevřený při práci, stejně jako například panel vlastností (jen zabírá místo), ale zato jsem ještě neobjevila, jak ho ovládat klávesnicí, konkrétně Odpojit, Značíst, Uvolnit a Uložit cestu jsem ovládala přes alt+písmeno a teď musím(?) přes pravé tlačítko myši, což mi připadá zdlouhavé a nebaví mě myš furt někam strkat. Tedy jde přizpůsobit i tento panel případně jde nastavit, aby se zobrazoval ten starý typ? [/QUOTE] Mně naopak vyhovuje, že je k dispozici po najtí kursorem, ale je potřeba změnit "šipku" na spodním okraji tak, aby se skryl a odkryl jen po najetí myší
|
||
R.C.
OSTRAVA |
||
![]() |
||
![]() |
|
Tak sláva, nabídku uchopení mám upravenou, děkuju Vám za návod a trpělivost, s tímhle prostředím jsem se ještě nějak nezkamarádila.
Tak to mě naopak vadí, nevyužívám to ani u vlastností, protože otravuje když to nechci (třeba jen přijedu myší moc blízko okraje) a naopak kdybych je chtěla zobrazit, tak musím zbytečně myší cestovat, což dělám dost nerada, jak už je od začátku tohoto tématu asi patrné:) Jen s tím panelem xrefů mi nikdo neporadil ![]() |
||
![]() |
||
Vladimír Michl ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Moderátor ![]() ![]() ARKANCE Přihlášen: 09.zář.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: Implementujeme řešení Autodesk Stav: Offline Bodů: 21960 |
![]() |
|
|
||
![]() |
||
![]() |
|
Díky moc!
Katka |
||
![]() |
Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk
Odpovědět ![]() |
|
Přejít na fórum | Oprávnění fóra ![]() Nemůžete vytvářet nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete vymazávat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete upravovat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete vytvářet ankety v tomto fóru Nemůžete hlasovat v anketách v tomto fóru |
Stránka byla vygenerována za 0,316 sekund.