ARKANCE - globální Platinum partner Autodesk ARKANCE | KONTAKT - CZ | SK | EN | DE
Děkujeme za účast na konferenci CADfórum 2025 - archiv s prezentacemi byl rozeslán účatníkům
Přes 119.500 registrovaných u nás, celkem 1.103.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků. Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor a proměnné prostředí AutoCADu.
Katalog CAD bloků
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

?
CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion, 3ds Max, Vault a s dalšími CAD/BIM/PDM aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Téma uzavřenoVýpočet Průřezového modulu W

Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
vlkovec Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 14.říj.2008
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
inventor 2009
Stav: Offline
Bodů: 12
Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Výpočet Průřezového modulu W
    Zasláno: 25.říj.2009 v 05:07
Zdravím všechny, chtěl jsem se zeptat jak lze v AutoCADu vypočíst průřezový modul (Wx, Wy) plochy (oblasti)? Když si vytvořím oblast a poté dám Nástroje > Dotaz > Hmotové vlastnosti tělesa/oblasti, vypíše mi to pouze moment setrvačnosti J. Popř. kdyby někdo věděl jak na to v Inventoru? Tam to taky vypíše jen Jx a Jy, Wx a Wy nic.

Děkuji.
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Přihlášen: 29.lis.2004
Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Bodů: 6213
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 25.říj.2009 v 07:35
AutoCAD něco takového neumí, bylo by nutné použít nějakou utilitku nebo nadstavbovou aplikaci typu CADKON pro ocelové konstrukce  nebo třeba AutoCAD Structure Detailing, tam to mám takový dojem je.
Zpět nahoru
vlkovec Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Používám:
inventor 2009
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 25.říj.2009 v 17:10
A co Autodesk Inventor? Ten by to měl zvládnout, ne?
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Přihlášen: 29.lis.2004
Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Bodů: 6213
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 25.říj.2009 v 17:55
To netuším, jsem stavař a s Inventorem jsme nedělal, snad poradí kolegové.
Zpět nahoru
Lukas.H Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér
Arkance Systems - Autorizovaný dealer Autodesk
Arkance Systems

Přihlášen: 07.zář.2007
Lokalita: ČR (PA)
Používám:
Inventor
Bodů: 74
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 25.říj.2009 v 18:38
Tyto hodnoty (modulu průřezu) jsou v Inventoru. Komponenty vkládané z Obsahového centra všechna tyto data obsahují.
Lukáš Hrubý
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
ARKANCE

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Implementujeme řešení Autodesk
Bodů: 22004
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 25.říj.2009 v 19:02
V AutoCADu by to mělo jít spočítat z momentů - zkuste přiloženou utilitu Modulus. Je to sestavené jen nahrubo, takže na údaje zatím moc nespoléhejte.

(příloha odstraněna, aktuální verze aplikace Modulus je na stránce Download)
Připojené souboryVLX

Upravil Vladimír Michl - 26.říj.2009 v 19:07
Vladimír Michl (moderátor)
ARKANCE CZ - arkance.world
(podpora viz helpdesk.arkance-systems.cz)
Zpět nahoru
vlkovec Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Používám:
inventor 2009
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 26.říj.2009 v 06:01
Tak jsem zkoušel aplikaci MODULUS, bohužel mi to vždy vypíše špatné hodnoty. Počítal jsem na zkoušku plochu 30x5 mm, kde by mělo vyjít > Wx = 125 mm3, a MODULUS vyhodil Wx = 20,83 mm3. Tak nevím. Mám teď i AutoCAD Mechanical. Někde jsem četl, že zde by to mělo nějak jít, jen jsem se nedočetl jak. Kdyby někdo věděl...? Zkusím ještě napsat do sekce Inventor.
Zpět nahoru
Martin Bielina Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen

Přihlášen: 04.led.2007
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD True view 2016
Bodů: 100
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 26.říj.2009 v 11:51

Aniž bych chtěl jakkoliv kritizovat práci pana Michla, je zcela zřejmé proč jsou výsledky právě takové, jaké jsou. Jak se říká v Cimrmanovi "... a jak jste na mě spěchali, tak v tom fofru jsem to zapomněl vynásobit dvěma...". Aniž bych viděl do kódu, který je zde ke stažení si dovoluji tvrdit, že pan Michl pouze prohodil proměnné uvádějící vzdálenost těžiště k příslušnému okraji. Opravit to bude otázkou několika minut jeho práce.

Kromě toho bude celá utilitka (soudím podle délky kódu) pracovat pouze s obdélníkovým průřezem a tedy vzorci Ix=1/12 b h^3 => Wx=Ix/cy => pro obdélník pak Wx = 1/6 b * h^2, respektive s údaji Autocadem odečtených hodnot Ix/Iy a souřadnic těžiště, a pak nelze použít dělení vypočteného Ix údajem o poloze těžiště pro jiný průřez než symetrický podle vyšetřovaných os, (kvůli hlavním osám průřezu, které už nemusí být totožné s těmi WCS nebo UCS).

Váš problém to ale asi ani tak nevyřeší. Pokud se spokojíte s výpočtem pouze triviálních případů (obdélník, T-průřez, trojúhelník, kruh, elipsa atd.) pak Vám stačí otevřít statické tabulky nalistovat vzorec a je po problému. Pokud chcete řešit tento problém obecně, pak vám nezbude než se pustit do integrování (Wx=Int(Ix/cy)dx)  a to vám pak nezávidím, protože to si v LSP i s numerickými metodami asi užijete dost legrace.

PS: pokud používám zastaralé značení veličin, tak mě prosím nekamenujte, nedostudoval jsem včera, ale před pár lety... Normy se mění, fyzikální zákony (naštěstí) a zvyky (bohužel) málokdy

Upravil Martin Bielina - 26.říj.2009 v 13:14
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
ARKANCE

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Implementujeme řešení Autodesk
Bodů: 22004
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 26.říj.2009 v 19:11
Tu chybu jste odhadl přesně. V tom fofru jsem to sice vydělil, ale obráceně. Na stránce Download je aktualizovaná verze aplikace Modulus. Je ale pravda, že spolehnout se na ni půjde jen u jednodušších tvarů.

Pro zcela triviální případy (obdélník) jde využít i parametrických výpočtů AutoCADu a hodnotu tak nechat zobrazovat dynamicky.
Vladimír Michl (moderátor)
ARKANCE CZ - arkance.world
(podpora viz helpdesk.arkance-systems.cz)
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 7224:Kvadratický moment průřezu tvaru/profilu v AutoCADu.
Tip 7022:Průřezový modul 2D profilů v AutoCADu.
Tip 8840:Kvadratický moment průřezu součásti v Inventoru.
Tip 11097:Design Akcelerátor a vysoké hodnoty výsledků u výpočtu vzpěrné stability dle Johnsona
Tip 4245:Co je proces ANSYS.EXE běžící v Inventoru?
Tip 4228:Bodové zatížení v MKP modulu Inventor Professional.

Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel

Stránka byla vygenerována za 0,174 sekund.