Již 10.000+ CAD tipů.
Přes 118.000 registrovaných u nás, celkem 1.091.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků.
Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor.
Kompletní příkazy AutoCADu a proměnné AutoCADu 2026.
Diskuzní fórum, poradna
?CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
|
Odpovědět ![]() |
Stránka <12 archiv |
Autor | ||
Rostislav Říha ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
TOP uživatel ![]() Přihlášen: 03.říj.2004 Lokalita: ČR (Pha) Používám: ACA 2010 Stav: Offline Bodů: 1615 |
![]() |
|
Kdybychom kreslili v holém autocadu, chovali bychom se asi také jako výše citovaný dinosaurus:-)
K otázce předchozího dinosaura: Protože jste dinosaurus, tak máte o mozek navíc a tudíž se Vám toho asi do paměti vejde více, než mně: protože si už v modelspace mohu nastavit, že vidím tlouštku čáry, tak na její zobrazení "neplýtvám" barvou - tu používám na zobrazení jiného typu informace (materiál, stav konstrukce), kterou je pro mne obtížné si pamatovat - mám pocit, že když barvy na výkrese popisují jeho stavební logiku, tak se mi v něm orientuje lépe...holt mám o ten mozek míň:-)
|
||
Rostislav Říha
|
||
![]() |
||
koutnak ![]() TOP uživatel ![]() ![]() Přihlášen: 20.bře.2006 Lokalita: ČR (MS) Používám: ACAD 2013; Cadkon+ MEP 2018 Stav: Offline Bodů: 474 |
![]() |
|
Nedokážu si představit, že bych na monitoru kreslil čáry s jejich výslednými (tj. těmi, které chci mít na papíře) tloušťkami. Při zvětšení náhledu na nějaký spoj takových čar bych neviděl nic. - Opravuji: při přiblížení to problém nedělá, ale naopak při větším náhledu na výkres se přehlednost ztrácí - ale to zase můžu tl. vypnout, že? ![]() Upravil koutnak - 06.lis.2008 v 11:43 |
||
Radim Koutňák
|
||
![]() |
||
koutnak ![]() TOP uživatel ![]() ![]() Přihlášen: 20.bře.2006 Lokalita: ČR (MS) Používám: ACAD 2013; Cadkon+ MEP 2018 Stav: Offline Bodů: 474 |
![]() |
|
Mohl byste vysvětlit jak to děláte? Mám sice ve správci hladin hladinám přiřazeny tloušťky čar, ale ty se dají využít jen na monitoru. Při tisku se tisknou dle tl. nastavené v plotrovacím stylu. A nebo v tom stylu máte místo tl. nastaveno "Použít tl.čáry objektu"? |
||
Radim Koutňák
|
||
![]() |
||
splonk ![]() CAD/BIM manager ![]() Přihlášen: 25.lis.2006 Lokalita: ČR (Pha) Používám: AutoCAD/ACA'21, '24, RVT'21, '24 Stav: Offline Bodů: 1273 |
![]() |
|
:-) :-) :-) No, a jsme zase na zacatku (nevim zda toto bylo pranim PepyR)
Co zalozit nove vlakno???
JASponza
|
||
JASponza
ACA (AutoCAD) 21, 24 RVT 21, 24 Win 10, 11 x64 |
||
![]() |
||
Mantlík ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (Pha) Používám: ACAD/Map/Civil R10-> 2022 Stav: Offline Bodů: 2573 |
![]() |
|
Koutnak: ANO
|
||
J. Mantlík
|
||
![]() |
||
Petrsorge ![]() Zasloužilý člen ![]() ![]() Přihlášen: 19.bře.2008 Lokalita: ČR (Pha) Používám: AutoCAD2022 Stav: Offline Bodů: 100 |
![]() |
|
Presne tak... tloustky si jednoduse vypnu a nemam problem....
A co se tyce plotovaciho stylu tak ten je nastaven tak že je všechno použito jako ve výkresu jen barvy jsou všechny přenastaveny na černou (protože barevně asi málokdo tiskne) jen posledních 5 (251-255) má svoji hodnotu a tyto barvy používám na x-refy aby nevystupovaly.....
Všechny ostatní informace už ssebou nesou entity z nastavení výkresu.
|
||
![]() |
||
splonk ![]() CAD/BIM manager ![]() Přihlášen: 25.lis.2006 Lokalita: ČR (Pha) Používám: AutoCAD/ACA'21, '24, RVT'21, '24 Stav: Offline Bodů: 1273 |
![]() |
|
no, prece jenom by se nekdo ale nasel :) :)
Male doplneni - poslednich 5 barev je (252-256) - 256=ByLayer...
...a jsme zpet u tematu ;)
JASponza
|
||
JASponza
ACA (AutoCAD) 21, 24 RVT 21, 24 Win 10, 11 x64 |
||
![]() |
||
zdrk ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 03.kvě.2007 Lokalita: ČR (KV) Používám: Začínám bojovat s AutoCad 2015 respektive BDS 2015 Stav: Offline Bodů: 1796 |
![]() |
|
Podle příspěvků si vybrat jestli dělat bloky DLEHLAD nebo DLEBLOK je problém. Bohužel každému vyhovuje něco jiného, a proto to nejde přesně stanovit co je lepší.
To samé jestli tisk dle CTB nebo STB. Já mam s STB problém, vždy se vytiskne něco jiného, než potřebuji, takže vše převádím na CTB. Pokud potřebuji něco barevně (např. plochy) tak je dělám barvou RGB, vše ostatní mam černě. Jinak používám cca 15 barev + odstíny šedi (251–256) a vyhovuje mi to. Jak jsem psal, každý si zvykne na něco a zvyk je železná košile. |
||
![]() |
||
Kackac ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 11.úno.2006 Lokalita: ČR (Pha) Používám: AutoCAD Stav: Offline Bodů: 469 |
![]() |
|
Abych přidala svou trošku do mlýna... Nejprve k původnímu dotazu/anketě - u jednoduchých bloků preferuji barvu/čáru DleBlok/DleBlok (a vše v hladině 0), a to z důvodů, které psal např. p. Říha - umí to to samé jako DleHlad, ale je tam ještě o možnost víc. U složitějších bloků je to cca jako psal p. Koutňák - některé entity jsou ve vlastních hladinách a podle potenciálních potřeb diferenciace jednotlivých výskytů (huh, to zní ale příšerně vědecky) kombinuji DleHlad a DleBlok, nikdy nepřiřazuji barvu natvrdo (právě kvůli tomu, že téměř všechny výkresy někde vkládám jako xrefy a těm přebarvuji hladiny na šedou a natvrdo přiřazené barvy (nejen) uvnitř bloků se nepřebarví.
A teď k těm OT ctb/stb, tloušťkm a barvám tisku. Mě teoreticky na všechno stačí jeden jediný ctb, kvůli jednoduchosti však používáme v práci jistou modifikaci. Tím prvním je implicitně dodávaný monochrome.ctb, tou modifikací je monochrome+šedá, kdy barvy 250-255 mají pro tisk nastavenou barvu dle entity, tedy tisknou se šedě. Pokud potřebuji něco barevně, přiřazuji hladinám barvy z TrueColor (RGB) nebo někdy u pohledů na fasády na přání investora z palety Pantone. Tímto mám zajištěno, že u těchto palet barva v cadu = barva tisku (co mi to ale dalo práci přesvědčit šéfa, že mít pro každou situaci jiné ctb (resp. několik různých ctb s tloušťkami podle barev pro každý projekt), ve kterém každém byla různá zvěrstva typu oranžová se tiskne zeleně, modrá červeně, jedna zelená zeleně, ale jiná zelená už se jinou zelenou tisknout nemůže, protože se tou zelenou už tiskne ta oranžová, takže se ta zelená vytiskne teda oranžově... no prostě nedalo se s tím absolutně pracovat, už tu na to někde někdo nadával, přesně jsem věděla, o čem píše). Takže základních 256 barev (používám jich hodně, rozhodně ne jen těch pár základních, ale ideálně všechny rozeznatelné odstíny) mi v cadu slouží pro vizuální orientaci (fialová nosné stěny, žlutá příčky, zelená tepizo, jiná zelená zase něco jiného...), asi mám také jen jeden mozek, jako p. Říha (i když občas mám dojem, že nemám ani ten:) ). A tloušťky čar přiřazuji standardně hladinám, ale, ač vlastnosti přiřazené natvrdo nemám ráda, tak v tomto případě někdy i jednotlivým entitám (např. obvodová stěna zateplená - z interiéru musí být čára tlustá, na styku s tepelnou izolací tenká, nějak se mi nechtělo vytvářet několik nových hladin pro tyto případy). Monochrome.ctb tiskne tloušťky podle jejich nastavení u hladin/entit, takže i toto není problém, v podstatě až na ty barvy je to WISIWIG, a ty barvy vidím v layoutu, kde mám zaškrtnuto zobrazování výkreslovacích stylů, takže tam je všechno černě, jen ty věci, které jsou v RGB nebo Pantone, jsou vidět barevně. |
||
Kackac
|
||
![]() |
||
vbehun ![]() TOP uživatel ![]() ![]() Přihlášen: 04.říj.2004 Lokalita: ČR (ZL) Používám: Autocad R10 >> Autocad 2023 / altern. QCad Prof. Stav: Offline Bodů: 1247 |
![]() |
|
K této anketě bych ještě dodal odkaz na názor pana Říhy anketa o barvě pozadí, 13. 11.2008, 13:06
Stále sice neznám smysl stylu "bílá", ale je pravda, že to co chci schovat, dávám do hladiny "hidden", která se netiskne ... pravda, není bílá. |
||
![]() |
||
Buba ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
CAD/BIM manager ![]() Přihlášen: 05.říj.2005 Lokalita: Slovensko Používám: AEC Collection Stav: Offline Bodů: 1692 |
![]() |
|
Ja používam CTB a tento tiež umožňuje zobrazovať objekty tak ako sa budú tlačiť.
Úprimne povedané STB ma nikdy nelákal, lebo som nemala potrebu ho používať a ani čas ho hlbšie preskúmať.
|
||
![]() |
Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk
Odpovědět ![]() |
Stránka <12 archiv |
Přejít na fórum | Oprávnění fóra ![]() Nemůžete vytvářet nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete vymazávat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete upravovat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete vytvářet ankety v tomto fóru Nemůžete hlasovat v anketách v tomto fóru |
Stránka byla vygenerována za 0,746 sekund.