Diskuzní fórum, poradna
?CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

|
Odpovědět ![]() |
archiv |
Autor | |
MartinNo ![]() Nováček ![]() Přihlášen: 20.lis.2008 Lokalita: ČR (Pha) Používám: ACAD LT2008, ACAD MEP 2008 Stav: Offline Bodů: 7 |
![]() Zasláno: 26.lis.2008 v 19:13 |
Nezaznamenal jsem diskuzi na toto téma tak ho otvírám. Pracuji jako profesista se stavaři, dodávám výkresy pro společnosti s vlastními standardy a při koordinaci zase slepuji další profese. Není vzácné pracovat na výkrese se 400 - 600 hladinami. Existují mezinárodní standardy např. BS1192, AIA, ABS, Global Descriptive, ale nevím zda jsou takto široce rozpracované i české standardy. Zdá se mě však, že přestože jsou standardy snadno použitelné, tak stejně nakonec musím vytvářet hladiny vlastní. Jinými slovy duplikuji standardizované hladiny do hladin vlastních. |
|
![]() |
|
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
CAD/BIM manager ![]() ![]() Přihlášen: 29.lis.2004 Lokalita: ČR (ZL) Používám: ruky a hlavu (občas ;) Stav: Offline Bodů: 6201 |
![]() |
Zkuste si prosím přečíst článek AutoCAD ve stavební praxi - 3 díl. Je to tam rozebráno podrobněji.
|
|
![]() |
|
zdrk ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 03.kvě.2007 Lokalita: ČR (KV) Používám: Začínám bojovat s AutoCad 2015 respektive BDS 2015 Stav: Offline Bodů: 1796 |
![]() |
Sjednocení názvů hladin stejně jako sjednocení barev a čar je podle mého neuskutečnitelný sen.
Každá nástavba, aplikace má vlastní nastavení. Osobně již několik let používám nastavení z nástavby RekonCad, kterou jsem řadu let používal. |
|
![]() |
|
MartinNo ![]() Nováček ![]() Přihlášen: 20.lis.2008 Lokalita: ČR (Pha) Používám: ACAD LT2008, ACAD MEP 2008 Stav: Offline Bodů: 7 |
![]() |
To zdrk:
Částečně s Vámi souhlasím doplnil bych, že kromě nádstaveb jsou i bloky výrobců, které si také jedou po svém. Na druhou stranu je ze strany některých zákazníků požadavek na zakreslení do jimi určených hladin a jde to. . . Souhlasím s Vámi i s problematikou barev a čar. Tam lze pouze doporučit nějaký základ a dopředu počítat, že se bude měnit podle potřeb .
Přesto obecné standardy vznikají a jsou užívány, protože nějak se hladiny organizovat musí. Zakaznické a firemní standardy by z nich měly vycházet.
Kdo si vaří vlastní hladinkovou kašičku tak se bude muset stejně brzy přizpůsobit. Minimálně bude muset odevzdávat popisovníky svých hladin. Integrační CADy ho k tomu donutí.
To PepaR:
Dík za odkaz na přehledový článek. P. Remeš popisuje to na co upozorňuji: „Hladinových CAD standardů je ve stavební profesi nespočet a jejich komplexnost mnohdy dosahuje takové úrovně, že nastudování a objektivní zhodnocení pro jejich používání je úkolem pro odborníky na slovo vzaté“ Uvedené standardy nejsou použitelné bez úprav. (VUT FAST je samostatný standard opravdu pouze pro výuku). Struktura tvorby je u národních standardů podobná - liší se obsahově. Z praktického pohledu bych zatím v diskuzi zůstal u sjednocení prvního identifikátoru určeného u dalších třech standardů pro: disciplínu/vlastníka/osobu
tedy identifikaci profesí/pracovníků účastných na projektu. AIA i BS1192 mají pouze jednu pozici na identifikaci. Tj. přibližně 20 rozlišení (používá se omezená anglická abeceda) a to identifikují i zákazníka nebo nebezpečné materiály. AIA ve verzi 3 používá dvě pozice, obě abecedně indexované. První pozice je objektová a nahradila (v předchozí verzi nevyskytující se nebo zřídka) disciplíny s logickým písmenným přiřazením. Druhá pozice rozšiřuje objekty o některé elementy a šlo by doplnit/upravit. Co jsem viděl v českém prostředí tak jde převážně o třídění stavební, číslicové, dvou až třímístné. Ostatní profese/disciplíny jsou tříděny pouze okrajově. Na číslicovém třídění mě vadí jeho neintuitivnost, desítkové řazení, omezená rozšiřitelnost a samozřejmě neúplnost. |
|
![]() |
|
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
CAD/BIM manager ![]() ![]() Přihlášen: 29.lis.2004 Lokalita: ČR (ZL) Používám: ruky a hlavu (občas ;) Stav: Offline Bodů: 6201 |
![]() |
Děkuji za nádherný příspěvek. Já osobně bych tu ČSN týkající se hladin přepracoval do použitelnější podoby, aby to nebyly jen slova na cáru papíru a bylo by to více použitelné. Nicméně na to jsem malý pán. Upravil PepaR - 02.pro.2008 v 23:51 |
|
![]() |
|
![]() |
Děkuji. Z úst CAD fóristického barda to beru ČNI placená z našich daní stejně víc zajímá ochrana práv než nějaká praxe.
Příkladem budiž hladina dle ČSN: (od Mantlíka)
A-2441__D-N01AB1xxxxxxx
Co dodat? Co vylepšovat? Co je tam použitelné? Nic nevidím.
V této oblasti je to obvzlášť těžké, protože globální standardizace se nebude ČR přizpůsobovat: ) Při styku se zahraničními investory to je naprosto zřejmé i v oblasti aplikaci norem . . .
Kdyby někdo našel nějaký užívaný dílčí seznam jednotlivých specializací profesí a dal k dispozici. Zatím jich mám asi 80. Třeba bychom se pohnuli. |
|
![]() |
|
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
Pokud jste tím bardem myslel mé občasné záchvaty básnického střeva, které někdy ventiluji zde na CADfóru, tak to beru. Jinak jsem tzv. CADovský zajíček, který se pořád učí a bude učit.
Ten seznam prosím vyvěste, velice rád se na něj podívám. Případně mi jej prosím zašlete na adresu pepa.forum(zavináč)centrum.cz. Upravil PepaR - 04.pro.2008 v 23:12 |
|
![]() |
Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk
Odpovědět ![]() |
|
Přejít na fórum | Oprávnění fóra ![]() Nemůžete vytvářet nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete vymazávat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete upravovat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete vytvářet ankety v tomto fóru Nemůžete hlasovat v anketách v tomto fóru |
Stránka byla vygenerována za 0,188 sekund.