Již 10.000+ CAD tipů.
Přes 118.500 registrovaných u nás, celkem 1.095.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků.
Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor.
Kompletní příkazy AutoCADu a proměnné AutoCADu 2026.
Diskuzní fórum, poradna
?CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
|
Odpovědět ![]() |
archiv |
Autor | ||
bigbag ![]() Diskutér ![]() Přihlášen: 16.bře.2007 Lokalita: ČR (Pha) Používám: Inventor 08, ACad07 Stav: Offline Bodů: 41 |
![]() Zasláno: 15.čer.2009 v 23:26 |
|
Dobrý den,
chystám se na poměrně rozsáhlý projekt, ve kterém budu vytvářet několik desítek až stovek odlišných a relativně jednoduchých sestav (pojmenujme je např. A-XY). Každá z těchto sestav má ovšem zhruba 10 rozměrových variací (mění se jen celková výška, délka atd.) Jelikož modelovat každou variaci je hloupost, je zapotřebí nejspíš použít nějakou "chytřejší" metodu. Představu o tom, jak bych měl nejspíš postupovat, mám. Vytvořím si např. sestavu typu A ze základních rozměrů. Poté si vytvořím tabulku, která bude obsahovat rozměry všech variací (pro sestavu typu A)...a již vytvořenou sestavu A, budu pomoci těchto rozměrů jednoduše modifikovat, podle toho, kterou variaci bych potřeboval(variace A1,A2...A10). Vás bych moc prosil o alespoň přibližné nastínení toho, jak postupovat nebo odkaz na "nástroj" Inventoru, který bych měl využít. Sám jsem hledal, bohužel neúspěšně. Jak již jsem řekl, jedná se o poměrně jednoduché sestavy (řádově okolo 10 součástí) a tajně doufám, že Inventor má nějaké relativně jednoduché a časově nenáročné řešení/nástroj, které by mi pomohl vytvářet variace sestav, které se liší jen několika málo rozměry. Mockrát děkuji, bigbag Používám Inventor 2008 Profesional, studentskou verzi. |
||
![]() |
||
Martin Rebenda ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 06.pro.2005 Lokalita: ČR (JM) Používám: Inventor2009, AutoCAD2009 Stav: Offline Bodů: 488 |
![]() |
|
Použijte iSoučást a iSestavu. Podrobný popis a příklady naleznete v nápovědě. Je to velmi jednoduché.
|
||
Martin Rebenda
|
||
![]() |
||
Radek001 ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 10.dub.2007 Lokalita: ČR (JM) Používám: Inventor 2017 / Autocad 2017 Stav: Offline Bodů: 511 |
![]() |
|
Ano, pro jednoduché věci je tahle možnost bezkonkurenčně nejlepší.
Pro složitější součásti a sestavy doporučuji použít uživatelské parametry -těma lze měnit několik desítek rozměrů a parametrů zároveň, je možno zadat i vzorce a vazby. Parametry je možno zadávat přímo v prostředí Inventoru nebo připojit řídící XLS soubor a parametry zadávat v excelu.
|
||
Radek Štěpánek
OTIS, mechanical engineer |
||
![]() |
||
Cheff ![]() CAD/BIM manager ![]() Přihlášen: 19.led.2006 Lokalita: Czech Republic Používám: Inv 2013 Pro (SP2 Upd6), AutoCAD 2013 (SP2) Stav: Offline Bodů: 971 |
![]() |
|
Tady bych si dovolil malou úpravu - řídit tabulku iSoučásti z připojeného excelu? - Jestli jste přišel na způsob jak to provést sem s ním - zhruba před rokem jsem to zkoušel, ale bohužel bez výsledku. Jednotlivé parametry ano, tabulkové hodnoty - bohužel... |
||
![]() |
||
honsa ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
Zasloužilý člen ![]() Přihlášen: 30.zář.2004 Lokalita: Czech Republic Používám: Inventor Profesional 2013 Stav: Offline Bodů: 103 |
![]() |
|
Dobry den!
Také se připojuji k žádosti o možnosti spojení součásti s EXCELEM. To se mi dařilo u INV 10 kde jsem v okně Parametrů odkázal na buňku pro načtení jiného řádku rozměrů a součást se přizpůsobila. V INV 2009 (oba prof.) to nic neudělá. Někde dělám asi chybu nevím ale jakou. Stačil by odkaz na popis této činnosti. Děkuji |
||
Josef
|
||
![]() |
||
bigbag ![]() Diskutér ![]() Přihlášen: 16.bře.2007 Lokalita: ČR (Pha) Používám: Inventor 08, ACad07 Stav: Offline Bodů: 41 |
![]() |
|
Mnohorát děkuji,
to je přesně to, co jsem potřeboval. Už jen jeden dotaz. Pakliže zadám data všech variací do oné tabulky a rád bych změnil CELOU sestavu klepnutím na 1 tlačítko, šlo by to? Pokud rozumím postupu, tak si v tabulce měním jednotlivé pohyblivé rozměry...a to také bezproblémově funguje!! Já bych ovšem, pro ušetření času, rád jedním kliknutím změnil všechny jednotlivé součásti z variace 1 na 2,3 atd. Je tam ta možnost? |
||
![]() |
||
Martin Rebenda ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 06.pro.2005 Lokalita: ČR (JM) Používám: Inventor2009, AutoCAD2009 Stav: Offline Bodů: 488 |
![]() |
|
Tak to udělejte přes Reprezentaci.
|
||
Martin Rebenda
|
||
![]() |
||
Radek001 ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 10.dub.2007 Lokalita: ČR (JM) Používám: Inventor 2017 / Autocad 2017 Stav: Offline Bodů: 511 |
![]() |
|
Původně to bylo myšleno na parametry modelu, sestavy, nikoliv na iSoučást nebo iSestavu. V minulosti jsem však také iSoučást tvořil pomocí excelu, takže by to snad jít mělo.
Nejsem si jistý, jestli je možné přes excel iSoučást řídit, rozhodně ale bylo možné s využitím excelu iSoučást vytvářet. Včetně vzorců a tabulkových hodnot (hmotnost, rozměry... čísla součásti). Je pravda, že jsem to dělal někdy ve verzi 10,11, nyní už dlouho ne. Ty iSoučásti ale používám dodnes. Nyní nestíhám, jak budu mít čas, zkusím si postup osvěžit a případně ho sem napíšu. Bez záruky!
![]() |
||
Radek Štěpánek
||
![]() |
||
![]() |
|
Můžete ještě prosím poradit, jak v mém případě použít Reprezentaci? Tak například mezi variací A1 a A2 je jen velmi malý rozdíl - změní se šířky 2 komponent a 1 rozměr u vazby v sestavě. Pokud chci nyní změnit variaci A1 na A2, musím ve "stromu" sestavy vybrat variaci 2 - je to jen jedno kliknutí, ale jediné co se stane je, že se změní vazba(resp. rozměr vazby - to jak jsou od sebe součásti daleko). Pak, ale jestě musím ťuknout na každou ze součástí, kterou chci změnit, dát UPRAVIT a ve "stromu" součásti vybrat variantu 2. Chápu fci Reprezentace, ale není mi jasné, jak ji použít aby si zapamatovala A1-A10 ( kde každá se bude lišit jen 3 drobnostmi, tj. šířky 2 komponent + jejich vzdálenost) Mockrát děkuji Upravil bigbag - 17.čer.2009 v 10:49 |
||
![]() |
||
![]() |
|
opravdu nikdo neví?
![]() |
||
![]() |
||
Miko ![]() Diskutér ![]() Přihlášen: 07.úno.2006 Lokalita: ČR (JČ) Používám: Inventor 2018 Stav: Offline Bodů: 75 |
![]() |
|
Zdravím,
změnit všechny rozměry najednou jsem řešil kdysi tak, že v excelu byla pro inventor pouze jedna sada rozměrů. V druhém listě excelu byla tabulka všech možných rozměrových variant, kde každý řádek začínal číslem typu. Dále stačilo již zadat požadované číslo typu do určené buňky excelu a data z tabulky se hned přepsala do buněk pro inventor.
|
||
Autodesk Inventor 2014
|
||
![]() |
||
Miko ![]() Diskutér ![]() Přihlášen: 07.úno.2006 Lokalita: ČR (JČ) Používám: Inventor 2018 Stav: Offline Bodů: 75 |
![]() |
|
Zdravím ještě jednou,
nevíte někdo jak dostat (vyexportovat) některé parametry z inventoru do tabulky excelu zpět pro různá větvení a jiné divoké konstrukce.
|
||
Autodesk Inventor 2014
|
||
![]() |
||
![]() |
|
Ano, v podstatě stejně jsem to řešil já. Nedostal jsem se ale dosud k tomu, abych ověřil jak postup funguje u posledních verzí Inventoru.
K dalšímu dotazu: nevím, zda je možno aby řízení Exel/Inventor fungovalo vzájemně, oboustranně. To jsem nezkoušel. Rozhodně ale myslím, že dělat takové "divoké" konstrukce není třeba a není to ani žádoucí. Jak potom budete hledat případné chyby, problémy, dělat změny. Výše uvedený postup mi vždy stačil.
Rad
|
||
Radek Štěpánek
||
![]() |
||
![]() |
|
Zdravím,
v případě divoké konstrukce se jednalo o lineární pole, kde počet prvků byl rovnoměrně měněn podle délky nosníku tak, že rozteč prvků byla požadována v rozpětí od 250 do 300 mm. Délka nosníku byla v excelu, ale poloha prvního prvku byla odvozena od jiných vazeb v sestavě a do excelu se tehdy zadávala ručně.
|
||
Autodesk Inventor 2014
|
||
![]() |
||
Drobek81 ![]() Diskutér ![]() Přihlášen: 11.led.2007 Lokalita: ČR (JM) Používám: Inventor 2008 Stav: Offline Bodů: 69 |
![]() |
|
nejsem si jist, ale přecijen se zeptám - nyní to řešíte tak, že vybíráte pro každou součást její velikost ručně? iSestav využívám poměrně často a řekl bych, že i pro složitější sestavy to není žádný problém(akorát by se v tom někdo jiný dlouho orientoval). Ale rozhodně není zapotřebí vybírat ručně prvky, vše se navolí v tabulce(v Inv. nebo Excel-ten využívám skrz katalogové hodnoty). Je možné, že to lze udělat i jinak, ale vzhledem k jednoduchosti iPrvků a iSestav to pro mne nemá smysl |
||
![]() |
||
Vladimír Michl ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Moderátor ![]() ![]() ARKANCE Přihlášen: 09.zář.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: Implementujeme řešení Autodesk Stav: Offline Bodů: 21916 |
![]() |
|
Na větší "divočiny" v parametrických návrzích je ideálním nástrojem iLogic (zdarma k Inventoru) - viz: http://www.xanadu.cz/?art=1140 http://blog.xanadu.cz/2009/04/neprehledli-jste-darovaneho-kone.html |
||
![]() |
||
Drobek81 ![]() Diskutér ![]() Přihlášen: 11.led.2007 Lokalita: ČR (JM) Používám: Inventor 2008 Stav: Offline Bodů: 69 |
![]() |
|
Zdravím pane Michl, nejsem si ale jist, zda je to nějaká novinka - tyhle věci, obsažené v samotném Inventoru, používám delší dobu a není problém vytvořit parametrické součásti, kde se mění několik polí komponentů, prvky samotné apod. Pokud je tato "vychytávka" v něčem užitečnější, rád se nechám poučit. Osobně jsem ale nenarazil na problém při řešení parametrických sestav pomocí standartních nástrojů...a to využívám funkci iSoučást a iSestava hodně často. Jediný rozdíl vidím v tom, že se zde parametry mění pomocí "programování", což nepokládám za nějakou výhodu... |
||
![]() |
||
Vladimír Michl ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Moderátor ![]() ![]() ARKANCE Přihlášen: 09.zář.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: Implementujeme řešení Autodesk Stav: Offline Bodů: 21916 |
![]() |
|
Je užitečnější v tom, že můžete vytvářet složitější modely řízené pravidly. V modelu vestavěná pravidla s vámi přitom mohou komunikovat interaktivně - podmíněné konfigurace, čtení/zápis v Excelu, reakce na změny materiálu, opravy vstupů uživatele, uživatelská rozhraní, atd.
Jsou to takové pokročilejší iSoučásti/iSestavy. Něco mezi čistě parametrickými iSestavami a programováním Inventoru prostřednictvím API. Pokud děláte konfigurace sestav, určitě si iLogic vyzkoušejte. Je teď zdarma, původně se prodával za 4.300 USD.
|
||
![]() |
Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk
Odpovědět ![]() |
|
Přejít na fórum | Oprávnění fóra ![]() Nemůžete vytvářet nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete vymazávat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete upravovat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete vytvářet ankety v tomto fóru Nemůžete hlasovat v anketách v tomto fóru |
Stránka byla vygenerována za 0,484 sekund.