Diskuzní fórum, poradna
 ?CAD diskuze, rady, výměna zkušeností
 Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion, 3ds Max, Vault a s dalšími CAD/BIM/PDM aplikacemi.
 Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.

| 

Odpovědět  
   | 
  Stránka 12> archiv | 
| Autor | |

PepaR  
   Profil člena 
    Odeslat soukromou zprávu 
    Najít příspěvky člena 
    Navštívit stránky člena 
    Přidat do seznamu známých  
   CAD/BIM manager  

Přihlášen: 29.lis.2004 Lokalita: ČR (ZL) Používám: ruky a hlavu (občas ;) Stav: Offline Bodů: 6218  | 

Téma: technické písmoZasláno: 11.dub.2006 v 16:03  | 

| 

Taky by mě zajímalo, co všichni na tom MTEXtu vid  

í
    | 
 |
![]()  | 
 |

Pepa  

TOP uživatel  
   Přihlášen: 05.říj.2004 Lokalita: ČR (LB) Používám: LT 2014 CZ Stav: Offline Bodů: 445  | 

Zasláno: 11.dub.2006 v 13:07 | 

| 

jo v MTEXTu, zkoušel jsem řádkový 

MTEXT mi moc k srdci nepřirostl, vlastně ani nevím proč..
    | 
 |
![]()  | 
 |

VlJanecek  

TOP uživatel  
   Přihlášen: 04.říj.2004 Stav: Offline Bodů: 463  | 

Zasláno: 11.dub.2006 v 12:59 | 

| 

Ne, normální text. V editoru Mtextu zmáčkněte pravé tlačítko a dejte Maska textu. 

Vl.Janeček  | 
 |
![]()  | 
 |

Pepa  

TOP uživatel  
   Přihlášen: 05.říj.2004 Lokalita: ČR (LB) Používám: LT 2014 CZ Stav: Offline Bodů: 445  | 

Zasláno: 11.dub.2006 v 10:12 | 

I na text? Nemáte na mysli text odkazu?  | 
 |
![]()  | 
 |

PepaR  
   Profil člena 
    Odeslat soukromou zprávu 
    Najít příspěvky člena 
    Navštívit stránky člena 
   CAD/BIM manager  

Přihlášen: 29.lis.2004 Lokalita: ČR (ZL) Používám: ruky a hlavu (občas ;) Stav: Offline Bodů: 6218  | 

Zasláno: 11.dub.2006 v 09:14 | 

Díky, hledal jsme neustále nějaký checkbox :) Upravil PepaR - 11.dub.2006 v 09:17  | 
 |
![]()  | 
 |

Radim Cech  

TOP uživatel  
   Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (MS) Používám: Autodesk Civil 2020 Stav: Offline Bodů: 848  | 

Zasláno: 11.dub.2006 v 08:35 | 

| 

V nastavení kót je na záložce TEXT třetí položka FILL COLOR Text kóty se pak podbarví 
  | 
 |
| 

R.C. 

OSTRAVA  | 
 |
![]()  | 
 |

PepaR  
   Profil člena 
    Odeslat soukromou zprávu 
    Najít příspěvky člena 
    Navštívit stránky člena 
   CAD/BIM manager  

Zasláno: 11.dub.2006 v 08:28 | 

| 

Hledal jsem to nastavení pozadí v kótovacím stylu a kde nic tu nic, mohli byste mě prosím nakopnout? Díky 
Pro zajímavost: Zkoušel jsem kóty s pozadím otevřít u kolegy na verzi 2002 a chovají se jako standardní kóty tzn. bez pozadí. To jen kdyby to někoho zajímalo ;) Upravil PepaR - 11.dub.2006 v 20:10  | 
 |
![]()  | 
 |

Vladimír Michl  
   Profil člena 
    Odeslat soukromou zprávu 
    Najít příspěvky člena 
    Navštívit stránky člena 
   Moderátor  
   ARKANCE Přihlášen: 09.zář.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: Implementujeme řešení Autodesk Stav: Offline Bodů: 22020  | 

Zasláno: 11.dub.2006 v 08:15 | 

| 

Ve verzi 2002 nevím (dále nepodporované aplikace už mažu), ale třeba ve verzi 2004 (která sama o sobě tu volbu pozadí také nemá) se načtená kóta s pozadím chová dobře (editace kóty i editace čar v pozadí zachová funkci skrytí).

| 
 |
![]()  | 
 |

PepaR  
   Profil člena 
    Odeslat soukromou zprávu 
    Najít příspěvky člena 
    Navštívit stránky člena 
   CAD/BIM manager  

Zasláno: 10.dub.2006 v 16:45 | 

| 

To by mě tada zajímala zpětná kompatibilita tohoto kótovacího stylu např. s AutoCADem 2002. Kótuje to bez problémů i v něm?

| 
 |
![]()  | 
 |

VlJanecek  

TOP uživatel  

Zasláno: 10.dub.2006 v 16:38 | 

| 

Je to jen nastavením jedné volby - pozadí v kótovacím textu. Přivedl mne na to ten výše zmiňovaný tip a od té doby to používám u většiny kótovacích stylů. U starších verzí Autocadu ale myslím tahle možnost nebyla. 

Vl.Janeček  | 
 |
![]()  | 
 |

PepaR  
   Profil člena 
    Odeslat soukromou zprávu 
    Najít příspěvky člena 
    Navštívit stránky člena 
   CAD/BIM manager  

Zasláno: 10.dub.2006 v 16:08 | 

Nemohl bych Vás požádat o zaslání ukazký takového kótovacího stylu na adresu pepa.forum@centum.cz ? Docela by mě zajímalo jak to máte provedeno. 
Předem děkuji Upravil PepaR - 10.dub.2006 v 16:17  | 
 |
![]()  | 
 |

Ferdinand  

TOP uživatel  
   Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (JM) Používám: AutoCAD2004 (EN) na Windows XP Stav: Offline Bodů: 1906  | 

Zasláno: 10.dub.2006 v 14:58 | 

Tvary tech. písma určuje norma ISO 3098-1 až 4. Zákl. parametr=výška=2,5-3,5-5,0-7,0-10,0-14,0-20,0 mm. Upravil Ferdinand - 10.dub.2006 v 14:59  | 
 |
| 

-FerTh-

| 
 |
![]()  | 
 |

VlJanecek  

TOP uživatel  

Zasláno: 10.dub.2006 v 13:21 | 

| 

Já používám masku tak jak bylo napsáno v těch tipech. Funguje i na texty i na kóty. Výhoda je že to nastavím jednou v kótovacím stylu a už na to nemusím myslet při kreslení. Express Tools jsou pak zbytečné. 

Vl.Janeček  | 
 |
![]()  | 
 |

PepaR  
   Profil člena 
    Odeslat soukromou zprávu 
    Najít příspěvky člena 
    Navštívit stránky člena 
   CAD/BIM manager  

Zasláno: 10.dub.2006 v 12:26 | 

| 

Ad WIPEOUT) Nechtěl jsem vám oponovat, chtěl jsme jen nastínit možnosti - ne každý totiž zná ET. Navíc, já osobně taky preferuji funkci ET neboť je pro mě rychlejší a jednodušší.... Škoda, jen, že nefunguje na kóty, ale jen na text. Nemusel bych to alespoň řešit další utilitou a 2mi příkazy, tak jak to řeším doposud.  

Upravil PepaR - 10.dub.2006 v 12:30  | 
 |
![]()  | 
 |

Radim Cech  

TOP uživatel  
   Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (MS) Používám: Autodesk Civil 2020 Stav: Offline Bodů: 848  | 

Zasláno: 10.dub.2006 v 12:21 | 

| 

Dovolím si lehce oponovat s výhodou WIPEOUT Pokud použijete funkci ET, pak se "solid" dá ihned mezi kresbu a písmo, tzn, že zakryje co potřebujete pod textem a text je nahoře U WIPEOUT Vám nejdříve překryje vše a je potřeba text dát samostatně nahoru. Jeho váběr může být komplikovaný v husté kresbě Dále pokud zkouším správnou funkci, vyžaduje uzevřenou polyčáru, což u funkce z ET nechce. Je tam nastavena ekvidistance od textu. Pokud tu polyčáru nechci, aby se zachovala, pak mám velký problém s případnou úpravu MASK, protože tam vlastně nic není, nemám to za co chytit. SOLID má uzlové body a mohu jej lehce protáhnout všemi směry, pokud se např. změní text a je delší nebo kratší. Po vyzkoušení funkce WIPEOUT mám pocit, že je komplikovanější její použití  | 
 |
| 

R.C. 

OSTRAVA  | 
 |
![]()  | 
 |

Kotlaba  

TOP uživatel  
   Přihlášen: 06.říj.2004 Lokalita: ČR (SČ) Používám: už žádné Stav: Offline Bodů: 388  | 

Zasláno: 10.dub.2006 v 12:10 | 

| 

Občas je potřeba přihlédnout i k jiným hlediskům. Například já jsem svého času potřeboval najít (a našel) font, kde by se nepletlo malé "L", velké "i" a číslice jedna ("1").

| 
 |
![]()  | 
 |

PepaR  
   Profil člena 
    Odeslat soukromou zprávu 
    Najít příspěvky člena 
    Navštívit stránky člena 
   CAD/BIM manager  

Zasláno: 10.dub.2006 v 11:39 | 

Je to sbírka nástrojů od Autodesku. To podložení, lze docílit nyní již i standarními příkazy AutoCADu - viz Překrytí. 
Pokud se chcete dozvědet o ET a překrytí více, tak je na podobné téma člának na autodeskclubu.  Upravil PepaR - 10.dub.2006 v 11:39  | 
 |
![]()  | 
 |

Vladimír Michl  
   Profil člena 
    Odeslat soukromou zprávu 
    Najít příspěvky člena 
    Navštívit stránky člena 
   Moderátor  
   ARKANCE Přihlášen: 09.zář.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: Implementujeme řešení Autodesk Stav: Offline Bodů: 22020  | 

Zasláno: 10.dub.2006 v 11:38 | 

| 

Na podložení textu je asi lepší používat masku - viz:  | 
 |
![]()  | 
 |
Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk
    Odpovědět  
   | 
  Stránka 12> archiv | 
| Přejít na fórum | Oprávnění fóra  ![]()  Nemůžete vytvářet nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete vymazávat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete upravovat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete vytvářet ankety v tomto fóru Nemůžete hlasovat v anketách v tomto fóru  | 

Stránka byla vygenerována za 0,645 sekund.

technické písmo

Možnosti tématu

í

MTEXT mi moc k srdci nepřirostl, vlastně ani nevím proč..

VlJanecek napsal(a):