Diskuzní fórum, poradna
?CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

|
Odpovědět ![]() |
archiv |
Autor | |
Lukáš Záruba ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 02.lis.2007 Lokalita: ČR (SČ) Používám: inventor 2015 Stav: Offline Bodů: 429 |
![]() Zasláno: 15.led.2008 v 09:59 |
Dohaduji se s kolegou a nevím, jaké je správné řešení. Mám hotový výkres, kde jsou všechny vodorovné kóty na jedné straně kótavací čáry a jedna kóta je průměr 6. Kolega tvrdí že musí být vždy zapsán jako Ø6. ,aby nedošlo k záměně za Ø9 . Já si myslím, že když jsou ostatní průměry,kóty a textové odkazy na stejné straně, je zbytečné za průměr 6 psát tečku. Může mi někdo poradit?
|
|
![]() |
|
Jan Rais ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
Zasloužilý člen ![]() ![]() Přihlášen: 30.zář.2004 Lokalita: Czech Republic Používám: AutoCAD, Inventor Stav: Offline Bodů: 171 |
![]() |
Za šestkou ani za devítkou se na technických výkresech tečka nepíše.
|
|
![]() |
|
Seiner ![]() CAD/BIM manager ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (PA) Používám: Mechanical 2017, Inventor 2017 a starší Stav: Offline Bodů: 1662 |
![]() |
No, nás sice učili stáášně dávno na průmce, že za samostatnou šestkou nebo devítkou se tečka píše, ale v případě Ø6 je to podle mého zbytečné - z druhé strany to přece není Ø9. (Jiné pořadí a přetočená značka.
Kolega bude asi trochu šťoural :-)
|
|
Vítězslav Seiner
Chrudim |
|
![]() |
|
Lukáš Záruba ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 02.lis.2007 Lokalita: ČR (SČ) Používám: inventor 2015 Stav: Offline Bodů: 429 |
![]() |
Kolega je ze staré školy ale výbornej strojař
|
|
![]() |
|
Charlee ![]() TOP uživatel ![]() ![]() Přihlášen: 11.dub.2006 Lokalita: ČR (ZL) Používám: Inventor, Vault, Mechanical a další ver.2021 Stav: Offline Bodů: 279 |
![]() |
Minulý týden sem si udělal makro co mi na výkrese doplní za samostatné 6 a 9 tečky, ale jen pokud sou samostatné. Taky si myslím že Ø6 a 9Ø je docela rozdíl.
|
|
Včera jsem byl chytrý, proto jsem chtěl změnit svět. Dnes jsem moudrý, proto měním sám sebe.
|
|
![]() |
|
K4my ![]() Zasloužilý člen ![]() Přihlášen: 24.srp.2007 Lokalita: ČR (OS) Používám: AIS 2009/ Catia V5 R19 / ProE 2001 Stav: Offline Bodů: 104 |
![]() |
dnes se uz v technickem kresleni tecky neuci :-) Predpokladam ze uz je toto davno zruseno.
Navic co se sestky tyce, hodnota rozmeru se snad vzdy vytahuje nad carou, tudiz i to je voditko pro toho kdo hodnotu cte ze je to 6 a ne 9. Kolega vyborny strojar zajiste bude, ale vy osobne berte v uvahu, ze vykres ma byt prehledny a hlavne pro kdejakeho pitomce citelny :-) .... Uz skoro slysim jak by za mnou z dilny litali chlapi co to je za tecku co to znamena a stejne tak i lidi z obchodniho :-) |
|
![]() |
|
pavel.janovsky ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
Diskutér ![]() Přihlášen: 16.lis.2007 Lokalita: ČR (SČ) Používám: Inventor Prof. 2023 Stav: Offline Bodů: 91 |
![]() |
Pokud je výkres pro konkrétní výrobu, řešil bych to dohodou přímo na dílně. Každá firma má přeci jen svá výkresová specifika a nejlepší je domluvit se s lidmi, kteří ten výkres budou číst. A pokud by tam náhodou tečku chtěli, tak jim máte možnost vysvětlit, že je to zbytečné a předejdete případným nedorozuměním.
Pokud má výkres odpovídat "standardům", tak tam tečka být nemá. |
|
![]() |
|
prochaska ![]() Diskutér ![]() Přihlášen: 04.kvě.2005 Lokalita: Czech Republic Stav: Offline Bodů: 81 |
![]() |
Já myslím, že se má pro čitelnost a správnost pochopení výkresu udělat všechno co je rozumné, i když to zrovna není podle ISO :-) Kdybych měl pocit, že by někdo mohl tu šestku špatně pochopit tak tam třeba napíšu do závorky (šest - six - шесть) ať mají klidně pocit, že trošku přeháním. Můžu mít složitou věc nakreslenou formálně správně podle norem, ale když to někdo pochopí špatně a vyrobí to blbě tak to budu považovat za moji chybu, že jsem neudělal víc pro srozumitelnost výkresu.
|
|
Aleš Procháska
|
|
![]() |
|
Radek001 ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 10.dub.2007 Lokalita: ČR (JM) Používám: Inventor 2017 / Autocad 2017 Stav: Offline Bodů: 511 |
![]() |
Pan Prochaska ma bezezbytku pravdu, souhlasím, je to i moje zkušenost. Ale taky je to bruslení na velmi tenkém ledě. Jak pravil klasik: "Udělat něco blbovzdorně je obtížný úkol. Blbci jsou totiž vynalézaví..." :-) PS: Kolegové, nemyslíte že ta diskuse kvůli tečce už stačila?
Hezký den všem.
|
|
Radek Štěpánek
OTIS, mechanical engineer |
|
![]() |
|
Martin Rebenda ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 06.pro.2005 Lokalita: ČR (JM) Používám: Inventor2009, AutoCAD2009 Stav: Offline Bodů: 488 |
![]() |
Už jsem se setkal i s takovýma "odborníkama", kteří se hádali u ohraněné součástky - podle jejich názoru musela mít označeno, že úhel ohranění 90° (běžně se nekótuje) je 90°. Chtěli tam mít ten klasický symbol pravého úhlu... To mě dostalo. Potom zepár výkresů z německa a jiných vyspělých krajin a myslím, že není třeba se dohadovat o tom zda-li označit šestku, že je to šestka a né devítka. Prasečiny se dělají stále a dělat se budou až do skonání světa :)... Někdy je dělám i sám (nechtěně) :)))... |
|
Martin Rebenda
|
|
![]() |
Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk
Odpovědět ![]() |
|
Přejít na fórum | Oprávnění fóra ![]() Nemůžete vytvářet nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete vymazávat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete upravovat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete vytvářet ankety v tomto fóru Nemůžete hlasovat v anketách v tomto fóru |
Stránka byla vygenerována za 0,219 sekund.