Již 10.000+ CAD tipů.
Přes 118.000 registrovaných u nás, celkem 1.091.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků.
Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor.
Kompletní příkazy AutoCADu a proměnné AutoCADu 2026.
Diskuzní fórum, poradna
?CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
|
Odpovědět ![]() |
archiv |
Autor | |
Kosina ![]() Nováček ![]() Přihlášen: 29.srp.2008 Lokalita: ČR (JM) Používám: AutoCAD2007 Stav: Offline Bodů: 2 |
![]() Zasláno: 29.srp.2008 v 13:48 |
Dobrý den,
obracím se na Vás s pomocí pro Vás asi jednoduchou.Potřebuji poradit ve věci zvětšení výkresu ,který je v měřítku 1:100 na formát výkresu A1, tedy zvětšit jej. Díky předem za pomoc.
![]() |
|
![]() |
|
zdrk ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 03.kvě.2007 Lokalita: ČR (KV) Používám: Začínám bojovat s AutoCad 2015 respektive BDS 2015 Stav: Offline Bodů: 1796 |
![]() |
Trochu lépe popsat - jak zvětšit. Jiné mětřítko třeba 1 : 50 nebo jak?
|
|
![]() |
|
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
CAD/BIM manager ![]() ![]() Přihlášen: 29.lis.2004 Lokalita: ČR (ZL) Používám: ruky a hlavu (občas ;) Stav: Offline Bodů: 6201 |
![]() |
Cest je vícero, od nástroje pro zvětšení (_SCALE), až po rozvržení, což je cesta nejlepší. Je to jen o tom, přepočítat si faktor zvětšení a uvědomit si, jak to bude fungovat.
Tzn. při tisku z modelu kreslíte 1:1, ale tisknete 1:100, tzn. rámeček a všechny popisky i texty by měly být vynásoveny 100x. Ale jak jsem psal, lepší je pohrát si s rozvržením (pokud na to máte čas).
Nicméně z dotazu mi nebylo jasné, zda se jedná o výkres papírový nebo digitální. Upravil PepaR - 29.srp.2008 v 13:55 |
|
![]() |
|
Kosina ![]() Nováček ![]() Přihlášen: 29.srp.2008 Lokalita: ČR (JM) Používám: AutoCAD2007 Stav: Offline Bodů: 2 |
![]() |
Ano měřítko například 1:50 a chtěl bych, aby se vešlo na výkres A1.Jedná se o půdorys podlaží Fakultní nemocnice a je v měřítku 1:100.Díky |
|
![]() |
|
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
CAD/BIM manager ![]() ![]() Přihlášen: 29.lis.2004 Lokalita: ČR (ZL) Používám: ruky a hlavu (občas ;) Stav: Offline Bodů: 6201 |
![]() |
Pozor, ono se Vám to na ten formát nemusí vlézt, pokud to bude moc členité nebo to nebude rovnoměrné, tak aby se to napasovlao na papír. Je možné, že se budete rozhodovat mezi tím, aby se to vlezlo na formát nebo aby to bylo podle měřítka.
Doporučoval bych jít cestou měřítka. Upravil PepaR - 29.srp.2008 v 14:02 |
|
![]() |
|
zdrk ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 03.kvě.2007 Lokalita: ČR (KV) Používám: Začínám bojovat s AutoCad 2015 respektive BDS 2015 Stav: Offline Bodů: 1796 |
![]() |
Rozdělit půdorys na dva výkresy - přes výřezy (layout). Oba osadit na formát A1 v měřítku 1 : 50
|
|
![]() |
|
Ferdinand ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (JM) Používám: AutoCAD2004 (EN) na Windows XP Stav: Offline Bodů: 1906 |
![]() |
Chcete-li vytisknout v M 1:50
A. Pokud je výkres nakreslen v Modelu v M 1:1 a má vytvořený rozvržení nastavené pro tisk v M 1:100:
A1. zkopírujte to rozvržení
A2. nastavte mu vzhled stránky pro tisk v M 1:50
A3. přiřaďte viewportu nové M 1:50
Nevýhoda je, že texty a kóty budou na výtisku dvojnásobně veliké než tomu bylo v případě tisku v M 1:100.
B. Pokud výkres je v Modelu zmenšen 0,01-krát (tj. 1:100) pro možnost přímého tisku z Modelu v M 1:100 a nemá vytvořené rozvržení:
B1. vyberte vše v Modelu
B2. zvětšte to 100-krát
B3. nezapomeňte přenastavit kóty
B4. vytvořte nové rozvržení
A2.
A3.
...uffff...ty Nováčky...proč nedávali pozor když jim to učili ve škole?
|
|
-FerTh-
|
|
![]() |
|
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
Nedá mi to abych nereagoval, prošel jsem si SPŠ i VŠ a veškeré kurzy s CADy spojené, které se na těchto školách učily. Nicméně o rozvržení tam nebyla ani zmínka a spousta lidí ještě dnes bere záložku rozvržení jako zbytečnou. S rozvržením jsem se naučil dělat až v praxi. Přijde mi to, že CADy učí občas lidé, kteří je nikdy nepotřebovali a nedělali s nimi reálný projekt, ale to už zabíhám jinde.
Každopádně jsem tento OT nemyslel špatně.
|
|
![]() |
|
Ferdinand ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (JM) Používám: AutoCAD2004 (EN) na Windows XP Stav: Offline Bodů: 1906 |
![]() |
OT: Děkuji za doplnění, alespoň teď mám jasno a Nováčkům se v tomto případě omlouvám.
Přesto ještě na adresu kantorů (i když vím, pláču na špatném hrobě...): Co to má za smysl, když na těch školách učí nikoli aktuálně užívaný SW ale zastaralé věci? Příprava pro (ne jenom projektantskou) praxi by měla být samozřejmostí.
|
|
-FerTh-
|
|
![]() |
Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk
Odpovědět ![]() |
|
Přejít na fórum | Oprávnění fóra ![]() Nemůžete vytvářet nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete vymazávat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete upravovat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete vytvářet ankety v tomto fóru Nemůžete hlasovat v anketách v tomto fóru |
Stránka byla vygenerována za 0,250 sekund.