Registrujte se na 22. ročník konference CADfórum 2025 - 30.9. Zámek Valeč.
Přes 119.000 registrovaných u nás, celkem 1.100.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků.
Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor a
proměnné prostředí AutoCADu.
Diskuzní fórum, poradna
?CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
|
Odpovědět ![]() |
archiv |
Autor | |
Peter Jirat ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
CAD/BIM manager ![]() ![]() Přihlášen: 04.říj.2004 Lokalita: ČR (Pha) Používám: ACAD ->2021, Revit ->2022 Stav: Offline Bodů: 3946 |
![]() Zasláno: 17.dub.2012 v 09:43 |
Dotaz na dopraváky - jsou rozměrově definovány pruhy přechodu pro chodce? Musí být přechod vždy kolmo na silnici (nejkratší vzdálenost)?
Díky |
|
![]() |
|
Mantlík ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (Pha) Používám: ACAD/Map/Civil R10-> 2022 Stav: Offline Bodů: 2578 |
![]() |
Norma říká, že standardní šířka přechodu je 4m, v případě potřeby se může zvětšit (po 1m), anebo naopak zmenšit na min. 3m. Je-li přechod pokračováním stezky pro pěší, musí mít min. stejný počet pruhů (po 0,75m), jako má tato stezka ...V praxi to záleží na konkrétním místě, případně úředníkovi. V Praze policie vždy trvá na šířce "zebry" min. 4m, navazující kolmý chodník může být i užší - závisí na pěším provozu (už jsem měl chodník přes zelený pás k přechodu i 2m široký)
Přechod kolmý vždy být nemusí, ale opět záleží na konkrétní situaci
|
|
J. Mantlík
|
|
![]() |
|
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
CAD/BIM manager ![]() ![]() Přihlášen: 04.říj.2004 Lokalita: ČR (Pha) Používám: ACAD ->2021, Revit ->2022 Stav: Offline Bodů: 3946 |
![]() |
Díky, a rozměr "délky" toho jednoho bílého pruhu (když šířka je cca 4m) je pevně daný, nebo se hustota a tím i rozměr může měnit? CHci si udělat inteligentní rodinu do Revitu, tak ať mám nějaké rozměry.
|
|
![]() |
|
Mantlík ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (Pha) Používám: ACAD/Map/Civil R10-> 2022 Stav: Offline Bodů: 2578 |
![]() |
Abych se držel stejné terminologie
"Délka" pruhu i mezera mezi nimi je pevně a jednoznačně 50 cm, vzdálenost prvního pruhu od okraje vozovky je 25 - 75 cm
|
|
J. Mantlík
|
|
![]() |
|
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
CAD/BIM manager ![]() ![]() Přihlášen: 29.lis.2004 Lokalita: ČR (ZL) Používám: ruky a hlavu (občas ;) Stav: Offline Bodů: 6206 |
![]() |
Dobrý den, jelikož jsem zvídavý, tak bych se rád pozeptal, kde se tyto hodnoty uvádí. Na MMR je sice k dispozici zdarma norma ČSN 73 6110 Projektování místních komunikací, kde jsou obecné zásady , které tu již byly vyjmenovány. Jen zběžně jsem do ní nahlédl, ale nenalezl jsem tam pokyny pro šířku značení pruhů. Možná jsme se díval špatně nebo se dívám do špatné normy. Mohli byste mě případně navést k cíli? Předem děkuji za Vaši ochotu
|
|
![]() |
|
![]() |
Rozměry a způsob řešení vodorovného dopravního značení stanoví Technické podmínky Ministerstva dopravy č. TP133, pro svislé značení TP65
Případně též příslušné Vzorové listy (Dříve též ČSN 01 8020 - ale ta už nějaký rok neplatí ....)
Upravil Mantlík - 17.dub.2012 v 17:23 |
|
J. Mantlík
|
|
![]() |
|
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
|
|
![]() |
|
![]() |
Ještě jsem zapomněl dodat, že pruhy musí být rovnoběžně se směrem jízdy (což je důležité zejména u šikmých přechodů) a u přechodů v oblouku musí být rovné, nikoliv taky zaoblené
min. úhel šikmých přechodů je 60 stupňů
|
|
J. Mantlík
|
|
![]() |
Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk
Odpovědět ![]() |
|
Přejít na fórum | Oprávnění fóra ![]() Nemůžete vytvářet nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete vymazávat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete upravovat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete vytvářet ankety v tomto fóru Nemůžete hlasovat v anketách v tomto fóru |
Stránka byla vygenerována za 1,865 sekund.