Již 10.000+ CAD tipů.
Přes 118.500 registrovaných u nás, celkem 1.093.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků.
Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor.
Kompletní příkazy AutoCADu a proměnné AutoCADu 2026.
Diskuzní fórum, poradna
?CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
|
Odpovědět ![]() |
archiv |
Autor | |
Milan M ![]() Nováček ![]() Přihlášen: 01.čer.2013 Lokalita: Slovensko Používám: AutoCAD2006 Stav: Offline Bodů: 5 |
![]() Zasláno: 02.čer.2013 v 04:04 |
Prosím o radu. Je možné v základnom AutoCad 2006 nastaviť, aby uchopovacie body neboli na kótach, hlavne nie na vynášacej čiare ?
|
|
![]() |
|
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
CAD/BIM manager ![]() ![]() Přihlášen: 29.lis.2004 Lokalita: ČR (ZL) Používám: ruky a hlavu (občas ;) Stav: Offline Bodů: 6204 |
![]() |
Dobrý den,
uzlové body, určené pro editaci, by mělo jít vypnout pomocí proměnné
GRIPS. Ovšem tím se řídí zobrazení uzlových bodů při výběru objektů pro všechny typy objektů (nejenom pro kóty).
|
|
![]() |
|
Milan M ![]() Nováček ![]() Přihlášen: 01.čer.2013 Lokalita: Slovensko Používám: AutoCAD2006 Stav: Offline Bodů: 5 |
![]() |
Ale ja by som to potreboval zakázať práve iba pre kóty, tak aby na ostatné objekty to bolo použiteľné.
|
|
![]() |
|
Seiner ![]() CAD/BIM manager ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (PA) Používám: Mechanical 2017, Inventor 2017 a starší Stav: Offline Bodů: 1662 |
![]() |
To je podle mého možné až v Mechanicalu - příkaz AMOPTIONS.
|
|
Vítězslav Seiner
Chrudim |
|
![]() |
|
Vladimír Michl ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Moderátor ![]() ![]() Arkance Systems Přihlášen: 09.zář.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: Implementujeme řešení Autodesk Stav: Offline Bodů: 21899 |
![]() |
V holém AutoCADu toto skutečně nejde. Vadí to kvůli přehuštěné kresbě? Kóty máte v modelovém prostoru, ne ve výkresu?
|
|
![]() |
|
![]() |
Prekáža mi, keď sa ako uchopovací bod chytí nie na hrane objektu, ale na začiatku vynášaciej čiary (ktorá je (správne) kúsok odsunutá). Nie vždy si to hneď všimnem a neskôr to opravovať je dosť pracné.
Vlastnosť aby ten odsunutý začiatok vynášacej čiary bol považovaný za rovnocenný uchopovací bod musel vymyslieť nejaký záškodník ![]() |
|
![]() |
|
VlJanecek ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 04.říj.2004 Stav: Offline Bodů: 463 |
![]() |
Nebo jestli on ten záškodník nepočítal s tím že se kótuje ve výkresovém prostoru.
|
|
![]() |
|
![]() |
Ďakujem za všetky odpovede.
|
|
![]() |
|
alfred ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
TOP uživatel ![]() Přihlášen: 14.říj.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: AutoCad MAP 2011 Stav: Offline Bodů: 1675 |
![]() |
Kótovat ve výkresovém prostoru se mi zdá velmi nepraktické a ještě jsem to (až na velmi ojedinělé vyjímky) neviděl. Nepraktičnost je podle mě zejména: - v modelu nevidím kóty (a tedy nemohu umisťovat popisy apod. aby se nerušila čitelnost) - při úpravě modelu se nepřispůsobí kóty - protáhnu objekt a mohu kótovat znovu, nebo přesunu objekt (nebo část) a kóty zůstanou viset někde ve výkresovém prostoru, smažu část objektu a někde v nějakém rozvržení zůstanou kóty. - některé kóty bych musel kreslit (nebo později upravovat) v několika výřezech - nakonec to skončí jako zmatek - některé kóty bydou ve výkresovém prostoru a některé v modelu. Pozornost kteou by jste musel věnovat neustálému sledování v jakém prostoru jste můžete věnovat tomu kam se chytáte (což musíte stejně). Je to prostě pouze další zdroj chyb. - pro kótování ve výkresovém prostoru si musíte správně nastavit kótovací styl aby se přepočítávala kótovaná vzdálenost. Pokud tuto kótu omylem použijete v modelu, tak ukáže obvykle nesmysl. Dalo by se uvést mnoho dalších argumentů, ale tohle jsou hlavní. Určitě tvůrci AutoCadu nepředpokládali, že se primárně kótuje ve výkresovém prostoru. |
|
![]() |
|
VlJanecek ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 04.říj.2004 Stav: Offline Bodů: 463 |
![]() |
Má to svoje pro a proti, ale zrovna tyhle argumenty moc neplatí. Model je model a všechno co se týká poznámek a znázornění modelu na papíře se snažím dělat v rozvržení.
- popisy v modelu: proč bych dělal popisy v modelu, ty taky patří do rozvržení - přizpůsobení při změně: většina kót se přizpůsobí v rozvržení úplně stejně jako v modelu - ve více výřezech: to je pravda, ale někdy naopak potřebuju v různých výřezech různé kóty, třeba u detailů - styly: když máte pohledy v pevném měřítku, styly jsou jednoduché Každému asi vyhovuje něco jiného.
|
|
![]() |
|
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
CAD/BIM manager ![]() ![]() Přihlášen: 29.lis.2004 Lokalita: ČR (ZL) Používám: ruky a hlavu (občas ;) Stav: Offline Bodů: 6204 |
![]() |
Nu já se přikláním taktéž k tomu názoru, že kótovat v rozvržení by se nemělo. Kóty se vážou ke kresbě v modelovém prostoru a případnou velikost lze řídit měřítkem poznámek. Popisky jako razítka a legendy umisťuji do rozvržení. Důvod co mě k tomu vedlo je to, že už se párkrát stalo, že člověk, který není s rozvržením kamarád, mi kresbu posunul a vůbec jej nenapadlo, že v rozvržení mám něco popsáno, kótováno.
Jak ale bylo zmíněno, je to o zvyklostech daného uživatele a o tom, jak má naučeny ostatní kooperující kolegy. |
|
![]() |
Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk
Odpovědět ![]() |
|
Přejít na fórum | Oprávnění fóra ![]() Nemůžete vytvářet nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete vymazávat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete upravovat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete vytvářet ankety v tomto fóru Nemůžete hlasovat v anketách v tomto fóru |
Stránka byla vygenerována za 0,398 sekund.