Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy CAD Studio [www.cadforum.cz]
Česky Slovensky English Deutsch
Přihlášení:
▶ Registrace

 právě nás čte: 3366 
RSS tipy RSS kanál - CAD tipy
RSS diskuze RSS kanál - CAD diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy CAD Studio - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Velké množství bloků ve výkrese - ČISTI

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
Mejla Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 16.bře.2013
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
Autocad architecture 2013
Stav: Offline
Bodů: 4
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Mejla Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Velké množství bloků ve výkrese - ČISTI
    Zasláno: 07.dub.2020 v 21:57
Zdravím,

stáhl jsem DGN soubor z CUZK s katastralní mapou. Tu jsem otevřel v CIVIL 3D a mapku ořezal na moje potřebné území... Tím pádem se výkres o dost zmenšil a vymazal jsem spoustu objektů a především bloků.
Bohužel při příkaze ČISTI mi výkres pokaždé spadne. Z největší pravděpodobností je to množstvím bloků... myslím že jich je určitě přes tisíc.
Nevíte prosím vás někdo jak problém vyřešit? Lze bloky odstranit jinak?

Mějte se
Milan
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 19477
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 07.dub.2020 v 22:21
To asi nebude počtem bloků, 1000 bloků zase až tak moc není. Spíš se něco zadrhlo při konverzi DGN. Nešlo by použít DXF nebo DWG? Čištění také můžete nasimulovat příkazem PIŠBLOK - do nového DWG zapíšete jen vybrané objekty.
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio s.r.o. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 29.lis.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Stav: Offline
Bodů: 6040
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace PepaR Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 08.dub.2020 v 04:05
Zkuste prosím pomocí funkce  RVYBER (_QSELECT) označit všechny překryvné modré šrafy, uložit výkres do novějšího formátu DWG a pak aplikovat příkaz  ČISTI (_PURGE).
PepaR
www | fb
Zpět nahoru
Mejla Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 16.bře.2013
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
Autocad architecture 2013
Stav: Offline
Bodů: 4
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Mejla Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 08.dub.2020 v 10:37
to Vladimír Michl
Díky... PŠIBLOK mě nenapadl. I když také ,,reagoval" pomaleji než normálně. Vesměs jakýkoliv příkaz, který se týkal bloků buď nefungoval nebo pracoval opravdu pomalu. Těch bloků tam je možná i přes 10 tisíc.... První odhad byl špatný.

Konverze proběhla celkem rychle a pak se s výkresem dalo normálně pracovat, takže bych řekl že to konverzí nebylo...

to PepaR
Děkuji. Výkresy už mám čisté... zkusím při dalším převodu (předpokládám že to nebude za dlouho) a poté se ozvu jak jsem dopadl.

Děkuji za odpovědi
Hezký den
Milan 
Zpět nahoru
johny Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 24.led.2006
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
C3D 2020
Stav: Offline
Bodů: 1514
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace johny Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 08.dub.2020 v 11:11
Pro zajímavost... jaké máte katastrální území?

Mimochodem... proč dgn když je k dispozici dxf?
A když už dgn... používal jsem mnohem radši Redline než c3d, už jen proto, že to je mnohem rychlejší.


Upravil johny - 08.dub.2020 v 11:27
Zpět nahoru
m3ph1st0 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 04.říj.2011
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD 2020, REVIT 2020
Stav: Offline
Bodů: 23
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace m3ph1st0 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 09.dub.2020 v 07:56
DXF je fajn, ale bohužel ČÚZK v něm strukturuje jinak data než v DGN.

např. v DGN jsou polygony parcel a budov, včetně výplňových šraf, kdežto v DXF to není. Stejně tak v DGN jsou srozumitelně pojmenovány vrstvy atd.
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 29.lis.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Stav: Offline
Bodů: 6040
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace PepaR Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 09.dub.2020 v 07:58
Taky si raději katastr tahám z DGN než DXF, viz Vámi uváděné důvody.
PepaR
www | fb
Zpět nahoru
Mejla Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 16.bře.2013
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
Autocad architecture 2013
Stav: Offline
Bodů: 4
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Mejla Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 09.dub.2020 v 15:33
To johny:
katastrálních území bylo více a všude stejný problém...
Hlubočepy, Zbraslav, Nusle....

DFX funguje bez problémů, ale DGN jsou trochu jiná... viz níže od PepaR a m3ph1st0

Redline možná někdy zkusím....

Momentálně (pro mé účely) je problém vyřešen... PIŠBLOK fungoval...
Zpět nahoru
Kosík Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 06.říj.2004
Lokalita: Czech Republic
Používám:
ACA 2017 + DT+, Revit 2017
Stav: Offline
Bodů: 506
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Kosík Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 11.dub.2020 v 10:41
U dgn jsou dva problémy, co znak kultury to blok s číslem. Proto je jich tak moc. Nevím jak to hromadně přejmenovat na jeden název, či nahradit jediným blokem stejně vypadajícím. Druhý problém u dgn je, že část polygonů nejsou polygony ale bloky, které se musí rozbít. Výhodou dgn je, že parcely jsou tvořeny křivkami a je snadné je převést na něco jiného (u mě prostory). Pro mě  lenocha se osvědčil převod přes vfk pomocí vfk2dwg. Něco to stojí, ale pokud mám převádět ročně několik desítek katastrálních území do dwg, tak se to vyplatí. Taky se dá použít pro převod Qgis přes shp. Výhodou je tabulka ploch a kultur jednotlivých parcel pro porovnání databáze.
Jan Kosík
Zpět nahoru
zdrk Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 03.kvě.2007
Lokalita: ČR (KV)
Používám:
Začínám bojovat s AutoCad 2015 respektive BDS 2015
Stav: Offline
Bodů: 1768
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace zdrk Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 12.dub.2020 v 11:19
U určítých bloků používám aplikaci RIBLOCK - blok ve tvaru x.xxxxx nahradím za uákladní x.xx.
To nejde např. u bloku značení toku, tam je třeba dodržet natočení.
Zpět nahoru
Kosík Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 06.říj.2004
Lokalita: Czech Republic
Používám:
ACA 2017 + DT+, Revit 2017
Stav: Offline
Bodů: 506
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Kosík Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 13.dub.2020 v 09:56
Děkuji za nakopnutí
riblock mám už leta a zapoměl jsem na něj a v tmto případě je funkční, ale stejně je to u dgn otrava přejmenovávat ty stovky bloků. Neni nad placenou aplikaci převodu z vfk.
Jan Kosík
Zpět nahoru
johny Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 24.led.2006
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
C3D 2020
Stav: Offline
Bodů: 1514
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace johny Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 15.dub.2020 v 10:38
Mno, je fakt že v zásadě všechny možnosti jsou nic moc... i s tím dxf má člověk spoustu práce to upravit aby to dávalo smysl.
dgn - ten redline jsem měl oblíbený, ale přestali ho dál vydávat a s přechodem na w10 jsme o něj přišli. Rozumnou náhradu jsem hledal asi hodinu a nic moc :(

Takže asi nezbývá než akceptovat tu nejhorší možnost, import dgn academ. Je to dost zoufalství.. člověk na to čeká dlouhou a dlouho i na výkoném pc a dočká se tak mizerného výsledku s tolika bloky, že je naprosto fatální jakkoliv se pokoušet s pracovat. To je prostě autocad, kdykoliv je něco ve větším množství než malém, pak to naprosto nedává.

Nic, dal jsem dohromady pár samostatných utilitek v celek, mělo by to trochu pomoci. Sloučí to bloky a lehce poupravuje hladiny. Použít hned po importu dgn (bez přemapování). Otestováno pár KN... ale nemám české prostředí.. když tak to ještě opravím.

Připojené souborylspuploads/1045/FixKnDgn.lsp
Zpět nahoru
Kosík Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 06.říj.2004
Lokalita: Czech Republic
Používám:
ACA 2017 + DT+, Revit 2017
Stav: Offline
Bodů: 506
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Kosík Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 15.dub.2020 v 16:42
U mě import z dgn trvá pouze pár vteřin a je stejně rychlý jako z vfk. Nemám w10 ale 7. Tento import používám pouze pro získání křivek jednotlivých parcel a to je úpravy na pár minut.
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 1798:VIPJak zmenšit velikost DWG výkresu z Architectural Desktopu?
Tip 2988:VIPJak zabránit výpůjčkám velkého množství FlexLM licencí najednou?
Tip 3721:Automatické Čisti na vnořené bloky či jiné symboly.
Tip 9323:Jak z DWG výkresu odstranit anonymní skupiny (*A####)?
Tip 9023:Jak hromadně převést texty výkresu na VELKÁ/malá?
Tip 8226:Obdoba příkazu ČISTI (PURGE) v Revitu.


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,234 sekund.