Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy CAD Studio [www.cadforum.cz]
Česky Slovensky English Deutsch
Přihlášení:
▶ Registrace

 právě nás čte: 3462 
RSS tipy RSS kanál - CAD tipy
RSS diskuze RSS kanál - CAD diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy CAD Studio - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Jak rychle zjistit sklon - ACAD

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
Mnauken Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 12.pro.2016
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
AutoCAD Civil 3D 2017
Stav: Offline
Bodů: 5
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Mnauken Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Jak rychle zjistit sklon - ACAD
    Zasláno: 20.srp.2020 v 08:25
Dobrý den, možná to někde v ACAD je, ale nějak se mi to nedaří najít.
Občas potřebuji v práci změřit sklon mezi dvěma body (např. v řezu), tedy Δy/Δx*100% , to zjistím např. přes "měřičgeom" a pak to musím spočítat.
Napadlo mě, jestli neexistuje obdobný nástroj, který by mi rovnou vypsal ten sklon v % (na 2 desetinná místa alespoň). Přijde mi to jako docela triviální záležitost, kterou by mohl program umět, když úplně to samé v podstatě dělá v rámci šablon příčných řezů, které jsou generovány.
Představa je taková, že kliknu na bod1, kliknu na bod2 a vypíše mě to ten sklon. Případně by bylo dobré, kdyby existovala nějaká křivka, kterou když nakreslím, tak se mi nad ní rovnou vypíše sklon se šipkou spádu. Něco podobného jako je součást Civil Tools "křivka sklonem", akorát opačně, že nekreslím křivku sklonem, ale chci jen křivku a sklon se vypočítá a třeba i nadepíše. 

PS: nechci to řešit nějak oklikou, jedná se opravdu jen o vypsání sklonu v 2D ploše, kdy například z nějakého důvodu ručně edituji již rozbité řezy z koridoru. 

Díky za tipy.


Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 19358
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.srp.2020 v 08:40
Jde o sklon 2D (tedy Y/X) nebo 3D (tedy Z/XY)?

Možná by stačil dynamický blok popisky - viz:
Nebo tu máme starší LISP utilitu, která to počítá a formátuje výsledný popis dle potřeby (když  tak vyhrabu a upravím).

V Civilu3D jsou pak další možnosti popisu. Pro 3D linie např. Poznámky > Popisky a tabulky > Přidat popisky > Úsečka a oblouk


Upravil Vladimír Michl - 20.srp.2020 v 08:50
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio s.r.o. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
Mnauken Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 12.pro.2016
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
AutoCAD Civil 3D 2017
Stav: Offline
Bodů: 5
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Mnauken Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.srp.2020 v 09:01
Jde o sklon 2D (Y/X), v autocadu je přímo něco podobného CGSLIST, ale to pracuje s 3D a ve 2D vypisuje sklony 0%. Proto jsem si taky myslel, jestli tam rovnou není něco na 2D.

ten dynamický blok mi nějak nefunguje, nebo dělám něco špatně :x, když si to stáhnu a otevřu, nejde s tím nic dělat, je "rozbitý", pokud to někam vložím jako blok, pak se to jen zarovnává, ale sklon nevypisuje :(

Jinak jedno z řešení mě napadlo toto, ale to je právě ta cesta takovou oklikou :)

Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 73838/sklon.JPG



Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 19358
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.srp.2020 v 09:11
To je divné - ten dynamický blok (Sklon2) mi funguje. Stažené DWG jen přetáhnu do okna AutoCADu nad šikmou úsečku:


Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 9/Clipboard01_2020-08-20_09-11-28.jpg


Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio s.r.o. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
Mnauken Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 12.pro.2016
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
AutoCAD Civil 3D 2017
Stav: Offline
Bodů: 5
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Mnauken Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.srp.2020 v 09:27
Aha, teď už mi to taky funguje, akorát to teda musím pokaždé přetahovat do výkresu znovu, když změním sklon úsečky a dám ten vložený blok na ní, hodnota sklonu se již nepřepisuje na aktuální. 
Zkusím si s tím blokem pohrát, možná by šel vylepšit :)
Děkuji za pomoc, něco takového jsem potřeboval, lepší mi to tedy přijde asi přes ten popisek a 2D sklon, když potřebuji popsat lámanou křivku z vícero segmentů. 
 
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 19358
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.srp.2020 v 09:31
Dynamické následné aktualizace vám zařídí jen nějaká inteligentní popiska Civilu - ten dyn.blok ani LISP popiska to nezvládne. Popisku si můžete přidat do šablony nebo palety nebo menu (je to klasický INSERT), není třeba přetahovat vždy.
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio s.r.o. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
Mnauken Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 12.pro.2016
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
AutoCAD Civil 3D 2017
Stav: Offline
Bodů: 5
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Mnauken Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.srp.2020 v 09:47
Supr, dal jsem si to do palety, děkuji mockrát. 
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 3111:Jak rychle zjistit celkovou hmotnost či objem sestavy?
Tip 3835:Jak zjistit co je ve které hladině?
Tip 5311:Jak v Civilu znázornit sklon výkopu/násypu (kolmé čárky)?
Tip 8127:Jak rychle zjistit barvu entity ve výkresu AutoCADu?
Tip 10733:Kreslení křivky se segmenty definovanými sklonem (2D).
Tip 1853:Jak rychle vytvořit více hladin?


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,188 sekund.