Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy CAD Studio [www.cadforum.cz]
Česky Slovensky English Deutsch
Přihlášení:
▶ Registrace

 právě nás čte: 3363 
RSS tipy RSS kanál - CAD tipy
RSS diskuze RSS kanál - CAD diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy CAD Studio - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Chybějící uzly u krátké úsečky

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
matejj29 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 28.říj.2014
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD2013
Stav: Offline
Bodů: 10
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace matejj29 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Chybějící uzly u krátké úsečky
    Zasláno: 13.říj.2020 v 12:11
Dobrý den, mám nově AutoCAD 2021 a u úseček kratších než 2,25 jednotek se mi nezobrazuje jejich střední a koncový uzel. Zobrazuje se pouze uzel počáteční. Poradíte mi prosím, jak toto vyřešit? 
Zpět nahoru
matejj29 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 28.říj.2014
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD2013
Stav: Offline
Bodů: 10
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace matejj29 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 13.říj.2020 v 12:13

Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 59122/usecka_ukazka.PNG

Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 19476
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 13.říj.2020 v 13:29
Pochází výkres opravdu z AutoCADu? Není to nějaké podvržené DWG z jiné aplikace? Nemá ta úsečka nějaké atypické Z-souřadnice? Teoreticky by to také mohl být problém grafické karty.

Upravil Vladimír Michl - 13.říj.2020 v 13:52
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio s.r.o. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
matejj29 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 28.říj.2014
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD2013
Stav: Offline
Bodů: 10
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace matejj29 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 13.říj.2020 v 14:08
Ano, výkres je vytvořen v AutoCADu 2021 . 
Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 59122/ukazka.PNG

Zpět nahoru
matejj29 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 28.říj.2014
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD2013
Stav: Offline
Bodů: 10
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace matejj29 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 13.říj.2020 v 14:09
Z-souřadnice jsou začátek i konec 0. 
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 19476
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 13.říj.2020 v 14:19
Divné, tipl bych si na grafiku. Pošlete sem prosím ukázku takto se chovajícího DWG výkresu (viz Odpověď vpravo a Příloha).
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio s.r.o. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
matejj29 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 28.říj.2014
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD2013
Stav: Offline
Bodů: 10
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace matejj29 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 13.říj.2020 v 14:24
Zpět nahoru
matejj29 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 28.říj.2014
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD2013
Stav: Offline
Bodů: 10
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace matejj29 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 13.říj.2020 v 14:27
Dříve jsem měl AutoCAD 2017 a vše bylo OK. Myslíte, že mi pomůže, když si stáhnu například AutoCAD 2018? Starší už jsem k dispozici na webu Autodesku nenašel. Mám učitelskou licenci.
Zpět nahoru
johny Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 24.led.2006
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
C3D 2020
Stav: Offline
Bodů: 1514
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace johny Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 13.říj.2020 v 14:28
Nějaký důvod proč jste tak daleko do počátku souřadnic?
Přesuňte to k 0,0
Zpět nahoru
matejj29 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 28.říj.2014
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD2013
Stav: Offline
Bodů: 10
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace matejj29 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 13.říj.2020 v 14:35
Přesunul jsem USS do počátku souřadnic úlohy. Nepomohlo to. 



Připojené souborydwguploads/59122/ukazka_vykresu_2020-10-13_14-34-21.dwg
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 19476
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 13.říj.2020 v 14:37
Aha, výkres je v obřích souřadnicích (X = -19499587652.1236 - tedy 19 miliard jednotek) a ani 16místná přesnost AutoCADu už nestačí pro vyjádření dostatečné přesnosti geometrických operací s takovými entitami. Ty se pak budou v některých operacích chovat podivně.

Starší verze nepomůže, USS také ne. Přesuňte objekty blíže k 0,0.
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio s.r.o. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
matejj29 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 28.říj.2014
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD2013
Stav: Offline
Bodů: 10
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace matejj29 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 13.říj.2020 v 14:40
Děkuji, jak prosím zjistím tyto globální souřadnice? Všude vidím jen souřadnice USS.
Zpět nahoru
matejj29 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 28.říj.2014
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD2013
Stav: Offline
Bodů: 10
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace matejj29 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 13.říj.2020 v 14:48
Už jsem to našel - přepínání  USS/GSS pod wiew cube. Ještě jednou moc děkuji za pomoc.
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 19476
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 13.říj.2020 v 15:59
Pokud se s rizikem velkých souřadnic setkáváte častěji, může pomoci zapnout si varování - vytvořit v důvěryhodné cestě soubor ACADDOC.LSP s obsahem např:

(setq _instability_warning_limit 1.0E+09)
(setq _extmin (getvar "EXTMIN") _extmax (getvar "EXTMAX"))
(if (and (/= (car _extmax) -1.0E+20)
    (or (> (abs (car _extmin)) _instability_warning_limit)
        (> (abs (cadr _extmin)) _instability_warning_limit)
        (> (abs (car _extmax)) _instability_warning_limit)
        (> (abs (cadr _extmax)) _instability_warning_limit)
    ))
    (princ "\nYour drawing may behave incorrectly due to large coordinates. Move it closer to 0,0.")
;    (alert "\nYour drawing may behave incorrectly due to large coordinates. Move it closer to 0,0.")
)
(princ)
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio s.r.o. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
johny Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 24.led.2006
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
C3D 2020
Stav: Offline
Bodů: 1514
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace johny Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 15.říj.2020 v 10:06
Původně odeslal(a) Vladimír Michl Vladimír Michl napsal(a):

Pokud ale váš DWG výkres situujete do velmi vysokých souřadnic, vyčerpáte si numerickou kapacitu znázornění hodnot souřadnic - např. u S-JTSK bude z celkových cca 15 cifer celých cca 6-7 cifer využito na víceméně statickou hodnotu metrů (vlevo od desetinné čárky) a na desetinný údaj zbyde pouhých 8 platných cifer výpočetní přesnosti. To může v některých náročnějších geometrických úlohách způsobit nepřesnost výpočtu.

V CIVIL INGENNERING (nevím dobrý překlad.. asi veřejné infrastruktuře, v dopravě, stavebnictví na úrovni terénu) je prakticky vyžadovaným standardem práce v globálních souřadnicích, v našem případě S-JTSK. Chce se tím říci, že to není dobrý pracovní postup? Nebo pokud je, pak AutoCAD, C3D, MAP, i konkurence samozřejmě nejsou dostatečně přesné nástroje pro takovýto postup??? 

Myslím, že ne... Osobně bych spíš upozornil na nevhodnost praktiky tyto výkresy v m převádět přenásobením 1000 do mm. Pak tomu lze rozumět.
Zpět nahoru
Mantlík Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 01.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD/Map/Civil R10-> 2020
Stav: Offline
Bodů: 2255
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Mantlík Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 15.říj.2020 v 11:19
NAprostý souhlas ... NAvíc mne fascinuje, jak si při kreslení v mm "věří" na 4 desetinná místa ...
PS . Výše uvedené souřadnice X jsou navíc ještě o 2 řády vyšší, než v mm.

J. Mantlík

Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 19476
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 15.říj.2020 v 13:03
Samotné JTSK vadí jen v některých speciálních případech, jinak je těch "zbývajících" 8 desetinných míst ještě dostatečných. Samozřejmě těch "promarněných" platných číslic je škoda, nicméně dá se snadno obejít např. vložením do posunutého souřadnicového systému přes Xref, apod.

U onoho zaslaného příkladu to byl jiný problém (možná způsobený těmi mm) - souřadnicový systém byl ještě o 3 řády vzdálenější - a počítat geometrii na 5 zbylých desetinných míst je prostě málo. A nejde jen o AutoCAD, stejný problém mají i ostatní CADy.
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio s.r.o. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 476:AutoCAD mi nezobrazuje uzly (grips).
Tip 7997:Jak změnit segment křivky na oblouk?
Tip 647:VIPMáte potíže se šrafováním oblasti s velkými souřadnicemi X,Y (nevyplněná oblast, rozpadlé šrafy)?
Tip 254:Jak se zbavit "teček" (smetí) ve výkresu?
Tip 3239:Snadné zjištění 3D souřadnice bodu ve výkresu.
Tip 8096:Jak vybrat úsečky určité délky?


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,359 sekund.