Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy CAD Studio [www.cadforum.cz]
Česky Slovensky English Deutsch
Přihlášení:
▶ Registrace

 právě nás čte: 2234 
RSS tipy RSS kanál - CAD tipy
RSS diskuze RSS kanál - CAD diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy CAD Studio - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Part Builder - vlastní součásti

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
Jan Jirásek Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen

Přihlášen: 15.pro.2010
Lokalita: ČR (ÚL)
Používám:
Civil 3D 2021
Stav: Offline
Bodů: 236
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Jan Jirásek Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Part Builder - vlastní součásti
    Zasláno: 03.led.2021 v 22:02

Zdravím Vás kolegové,

najde se tu někdo, kdo má pokročilejší zkušenosti s Generátorem součástí v Civilu? Pustil jsem se do boje s Generátorem, abych si rozšířil OEM katalog součástí (stavebních objektů a potrubí). Teoretickou část přípravy mám za sebou a přistoupil jsem k praktickému cvičení. :-) Asi začnu několika postřehy, které by se měly dostat k autorům CZ obsahu.


1. Katalog stavebních objektů (CZ Metric Structures) obsahuje několik kapitol, mimo jiné šachty a vpusti. Kapitola vpusti obsahuje vpust dešťovou a horskou. Když pominu můj názor, že horská vpust vypadá jinak, než jak je zde nadefinována, tak tyto objekty nefungují tak, jak mají. Při použití ve výkresu se rám (vtoková mřížka) přichytává ke dnu potrubí, a ne k povrchu. Problém je v definici součásti. Objekty jsou definovány jako vtokové a výtokové objekty. Tento typ objektů je ale určen k zakončení např. propustků pod komunikacemi. Správně jsou to stavební objekty s přípojkami.

 

2. Stavební objekty a potrubí v CZ katalozích jsou do našeho prostředí překlopené z OEM v metrických jednotkách a jsou určitým způsobem modifikované. Některá potrubí mají natvrdo přiřazený materiál, jiná nemají, do překlopených potrubí se nedostaly korugované trouby a další. Zdá se mi, že jsou katalogy nedotažené. No, možná je to záměr, aby se každý, kdo to potřebuje, naučil v Generátoru pracovat a udělal si vlastní součásti.

 

A teď k mému problému. 

Přeskočím všechny počáteční kroky a přejdu rovnou ke konfiguraci součásti v part builderu. Chci vytvořit komplikovanější součást typu Vtok/Výtok (Structures_InletOutlet), a tedy v typu součásti bych měl zvolit vtok/výtok (z nějakého důvodu je to přeloženo jako Objekt odvodnění).

Vyberu tedy tuto možnost, uložím součást a očekávám bezprostřední přiřazení parametrů modelu. A ono nic. Znovu uložím, zavřu, znovu otevřu a ehjle, v typu součásti je uvedeno: Nedefinovaná součást.

Zkouším tedy přiřadit Stavební objekt s přípojkami, uložím a hle, ihned mi naskočí dostupné parametry modelu.

Díval jsem se také do souvisejících xml a apc souborů, ale nenašel jsem žádnou chybu. Buď je to tím, že tam žádná není, nebo tím, že nejsem odborník na xml.

Zajímavá je ještě jedna skutečnost, a to, když otevřu zmíněnou špatně definovanou dešťovou vpust, tak v typu součásti je uvedeno: Vtok, výpust - stavební objekt, ale tento název jsem nikde nedohledal. Pokud rozbalím menu pak mi to opět nabízí Objekt odvodnění.


Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 29643/Vtok_výtok_2.jpg




Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 29643/Objekt_odvodnění_2.jpg


Pokud jste někdo dočetl až sem, tak Vám za to děkuji a zároveň doufám, že se najde někdo, kdo dokáže poradit.


Zpět nahoru
martinfolber Zobrazit panel
CAD Studio support
CAD Studio support
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 26.dub.2007
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD Civil 3D
Stav: Offline
Bodů: 1621
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace martinfolber Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 04.led.2021 v 09:59
Zdravím Vás,
Part Builder je už hodně vyšší dívčí. V rámci tvorby českého CK, byla celá tato část dost odbytá...viz, upozorňoval jsem na chybu s tloušťkou stěny u potrubí. Zkusím v novém CK zabojovat, aby se opravily ty největší hrubky.

Zkoušel jste se pro inspiraci podívat na ty evropské katalogy, které jsem zmiňoval na webináři Potrubáku?
Martin Folber CAD Studio s.r.o.
Zpět nahoru
Jan Jirásek Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen

Přihlášen: 15.pro.2010
Lokalita: ČR (ÚL)
Používám:
Civil 3D 2021
Stav: Offline
Bodů: 236
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Jan Jirásek Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 04.led.2021 v 10:49
Zdravím Vás, Martine, 

díky za odpověď. Jojo, díval jsem se všude tam, kam jsem mohl, resp. kde jsem něco našel. Jestli jsem to pochopil správně, tak v rámci složky Pipes Catalog existují dva typy xml souborů. Jeden typ souvisí přímo s konkrétním typem součásti a obsahuje definici vytvořenou v Part Builderu. Druhý typ je sdílen všemi katalogy (AeccPartParamCfg.xml) a přiřazuje parametry modelu v závislosti na vybraném typu součásti (tedy jiný rozsah parametrů pro Stavební objekt s přípojkami a jiný pro Objekty odvodnění (Structures_InletOutlet)).

Vzhledem k tomu, že při výběru Stavebního objektu s přípojkami jsou parametry modelu přiřazeny bez potíží, ale při výběru ostatních typů součástí ne, tak tipuji, že během lokalizace do CZ došlo v některé části xml souboru k deformaci jeho struktury. Ale to nedokážu odhalit. Jak jsem psal, nejsem v tomto odborník.

Koukal jsem do všech možných katalogů (metrický katalog, US katalog), ale díky tomu, že všechny sdílí výchozí výše zmíněný soubor xml, nelze z toho vyvodit žádný závěr.

Odpověď nelze najít ani v ostatních jazykových lokacích, neboť tam žádné relevantní katalogy nejsou.

Pokud máte k dispozici AeccPartParamCfg.xml z anglické instalace a pošlete mi jej, tak bych je zkusil porovnat.

Držím palce v boji za opravu CK. :-)

Zpět nahoru
martinfolber Zobrazit panel
CAD Studio support
CAD Studio support
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 26.dub.2007
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD Civil 3D
Stav: Offline
Bodů: 1621
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace martinfolber Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 04.led.2021 v 12:23
Také Vás zdravím,
zkusím ho někde sehnat...a poslat.
Martin Folber CAD Studio s.r.o.
Zpět nahoru
Jan Jirásek Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen

Přihlášen: 15.pro.2010
Lokalita: ČR (ÚL)
Používám:
Civil 3D 2021
Stav: Offline
Bodů: 236
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Jan Jirásek Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 04.led.2021 v 12:40
Prozatím děkuji. H.
Zpět nahoru
Jan Jirásek Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen

Přihlášen: 15.pro.2010
Lokalita: ČR (ÚL)
Používám:
Civil 3D 2021
Stav: Offline
Bodů: 236
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Jan Jirásek Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 06.led.2021 v 13:07
Zdravím,

našel by se někdo, kdo by vyzkoušel vytvoření vlastní vtokové - výtokové součásti, aby bylo zřejmé, jestli se jedná o problém pouze u mě? Zkoušel jsem to na dvou PC se stejným výše popsaným problémem.

Ještě se zeptám kolegy Martina Folbera, jestli je něco nového? Z Autodesk fóra mi zatím taky nikdo neporadil.

Díky.
Zpět nahoru
martinfolber Zobrazit panel
CAD Studio support
CAD Studio support
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 26.dub.2007
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD Civil 3D
Stav: Offline
Bodů: 1621
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace martinfolber Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 06.led.2021 v 13:25
Zdravím Vás,
neměl jsem EN verzi instalovánu. Ale už ji mám staženou...pošlu. Jinak ohledně katalogů, zkuste mrknout na polský CK. Dělají ho naši kolegové z Arkance a myslím, že jsou šikovní...
Martin Folber CAD Studio s.r.o.
Zpět nahoru
Jan Jirásek Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen

Přihlášen: 15.pro.2010
Lokalita: ČR (ÚL)
Používám:
Civil 3D 2021
Stav: Offline
Bodů: 236
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Jan Jirásek Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 06.led.2021 v 13:34
Tím mrknutím na PL CK myslíte jeho instalaci nebo jen nahlédnutí do obsahu souboru msi?
Zpět nahoru
martinfolber Zobrazit panel
CAD Studio support
CAD Studio support
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 26.dub.2007
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD Civil 3D
Stav: Offline
Bodů: 1621
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace martinfolber Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 06.led.2021 v 13:37
Rozbalení MSI je určitě bezpečnější... :)
Martin Folber CAD Studio s.r.o.
Zpět nahoru
Jan Jirásek Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen

Přihlášen: 15.pro.2010
Lokalita: ČR (ÚL)
Používám:
Civil 3D 2021
Stav: Offline
Bodů: 236
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Jan Jirásek Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 06.led.2021 v 14:17
Náhledl jsem jak do PL, tak GB & IE a CZ CK a ani v jednom nejsou obsaženy konfigurační soubory ze složky Aecc Shared Content. Tak asi vznikají až při samotné instalaci? Nevím ...
Zpět nahoru
martinfolber Zobrazit panel
CAD Studio support
CAD Studio support
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 26.dub.2007
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD Civil 3D
Stav: Offline
Bodů: 1621
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace martinfolber Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 07.led.2021 v 14:38
Zdravím Vás,
bohužel nedaří se mi nainstalovat EN verzi přes českou...ale našel jsem ten soubor na disku v angličtině, tak by to mohlo být ono...
Martin Folber CAD Studio s.r.o.
Zpět nahoru
Jan Jirásek Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen

Přihlášen: 15.pro.2010
Lokalita: ČR (ÚL)
Používám:
Civil 3D 2021
Stav: Offline
Bodů: 236
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Jan Jirásek Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 07.led.2021 v 22:53
Také Vás zdravím
a děkuji za zaslaný soubor.

1. Porovnal jsem oba soubory a v tom z CZ CK byl jeden řádek posunutý mimo stromovou strukturu. Nicméně, problém to nevyřešilo.

2. Nakonec se mi problém podařilo vyřešit oklikou a následně opravou českého popisu předmětného objektu v AeccPartParamCfg.xml. Jak jsem psal výše, zde je napsáno "Objekt odvodnění", ale musí zde být "Vtok, výpust  - stavební objekt". Při ukládání nové součásti proběhne totiž výchozí kontrola úrovně 1, a zde právě nastává problém. Tato kontrola je výchozí, není uložena v konfiguračním souboru, a tudíž někde uvnitř Civilu musí být jako výchozí popis uveden "Vtok, výpust  - stavební objekt". Po tom ovšem již pátrat nebudu.

Po těchto zkušenostech mohu říci, že CZ CK je jedna velká blamáž, alespoň co se Pipes Catalogu týče. Stále dokola se z roku na rok CK jen překlápí bez kontroly a případného vylepšení. Nechápu, jak může někdo jen tak změnit soubor xml, aniž by se přesvědčil o tom, zda to funguje nebo ne. Mohli jsme si všichni ušetřit čas a nervy. 

Vám, Martine, ovšem děkuji za pomoc. 

J.
Zpět nahoru
martinfolber Zobrazit panel
CAD Studio support
CAD Studio support
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 26.dub.2007
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD Civil 3D
Stav: Offline
Bodů: 1621
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace martinfolber Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 08.led.2021 v 08:41
Zdravím Vás,
děkujeme za zpětnou vazbu a možný nástřel řešení. Již jsem přeposlal kolegům do českého Autodesku, aby se to dostalo k těm správným lidem.

Pěkný pátek
MF
Martin Folber CAD Studio s.r.o.
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 5570:VIPJak vytvořit odvozenou součást s nestejnoměrným měřítkem X/Y/Z ?
Tip 1736:Efektivnější tvorba souborů v Mechanical Desktopu.
Tip 4550:Vypnutí automatického slučování součástí se stejným číslem v kusovníku Inventoru 10.
Tip 3043:Získání kót modelu ve výkresovém pohledu sestavy.
Tip 1667:Jak oměřit součásti Inventoru bez Inventoru?
Tip 608:Jak odpojit tabulku Excelu od souboru součásti Inventoru (part)?


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,266 sekund.