Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy Arkance Systems [www.cadforum.cz]
CZ | SK | EN | DE
Přihlášení
či registrace
   právě nás čte: 3930 
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

 

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

 
CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy Arkance Systems (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Úpravy v modelu (plech)

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
ttgerza Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 25.říj.2021
Lokalita: ČR (OL)
Používám:
AutoCAD2020, Inventor2020
Stav: Offline
Bodů: 2
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace ttgerza Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Úpravy v modelu (plech)
    Zasláno: 25.říj.2021 v 14:22
Zdravím,

často pracovávám modely pro jednoho zákazníka (plechy), a ten je vždy pošle ve formátu STEP - ale namodelované hrana na hranu (viz roh, první fotka). 
Přímými úpravami nejde stěna odsunout (vytvořit mezeru mezi dvěma hranami, foto 2), takže musím složitě vyřezávat a ''dolepovat'' model ručně, což je velice náročné na čas. (vždy se musí vyřezat celý roh popř. i roh protilehlý, aby to člověka pustilo dál)
Proto se chci zeptat, zda-li neexistuje v nastavení nějaká funkce, která povoluje úpravu i takového modelu, a já ji mám třeba vyplou?

Děkuji za odpovědi.
Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 104912/Roh1.JPG Přihlaste se pro zobrazení plné verze - 104912/Roh2.JPG




Upravil ttgerza - 25.říj.2021 v 14:25
Zpět nahoru
maiklss Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 08.říj.2008
Lokalita: ČR (VY)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 1568
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace maiklss Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 26.říj.2021 v 13:02
Tak to by mě zajimalo taky
Když můžu pomůžu:)
Zpět nahoru
Martin Madaj Zobrazit panel
Arkance Systems support
Arkance Systems support
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 05.lis.2004
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Inventor Professional 2020, Inventor Nastran 2020
Stav: Offline
Bodů: 309
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Martin Madaj Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 26.říj.2021 v 13:57
Dobrý den,

bohužel, pokud je model vytvořen tak, že jsou hrany/plochy "přilepeny" k sobě, je většinou jedinou možností to, co už děláte - tzn. všechno si ručně oklikat. Inventor neví, jak by to v místě dotyku ploch mělo vypadat a skryté nastavení v Inventoru není.

Co se týče přímých úprav, někdy se může podařit plochu posunout, ale vždy záleží na konkrétním případu - jak je geometrie vytvořena, v jakém pořadí plochy vybíráte, někdy může pomoci nejprve přímými úpravami odstranit sousední plochu apod. Neexistuje ale univerzální rada.

S pozdravem
Martin Madaj.
M.M.
Zpět nahoru
rys-kt4 Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 21.lis.2011
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor - PrDSU, Solid Edge
Stav: Offline
Bodů: 424
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace rys-kt4 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 29.říj.2021 v 20:46
Osobně bych se snažil odstranit kolizní ohyb/roh/stěnu a namodelovat tento prvek znovu.
Rozměry neztratíte, pokud si původní model ponecháte jako referenční.!
Už zde bylo vícekrát řečeno, že řešení takovéto "kolize" je složitější než částečné či plné přemodelování.
Řešte to také se zákazníkem, může hodně pomoci v tom. co a jak poskytuje.
Nicméně, zpracování cizích, složitějších a tedy převzatých plechových dílů přes STEP apod. mají v popisu práce asi nejlépe CADy se synchronní technologií (SW, nebo SE).
Přímé úpravy v Inventoru jsou prozatím pouze velmi slabý náznak této technologie - dle mého pohledu naprosto nedostižné.
JanB.
Zpět nahoru
rys-kt4 Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 21.lis.2011
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor - PrDSU, Solid Edge
Stav: Offline
Bodů: 424
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace rys-kt4 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 31.říj.2021 v 11:07
Tak malá oprava, 
na takovýto model nestačí ani synchronní technologie bez ruční přípravy.Smile
Nicméně touto technologií lze mezeru vytvořit posunem stěny/hrany přesně tak, jak jste zamýšlel vy. Pak odstranit výštip, ohyb a stěnu ohnout znova, což je jen mžik. Problémem zde byl pouze takto špatně vytvořený výštip. "Násilné" vytvoření mezery v dotyku vede k lokálnímu ztenčení stěny a to se plechový modul staví na zadní i zde.
Odpověď ale zůstává stejná, "požádejte" zákazníka ať plechy modeluje rozumněji, ta práce navíc je opravdu zbytečná a hlavně neopodstatněná.
(Ostatně by mne ale zajímalo, který CAD "dokáže" neohýbat plech s nulovou vzdáleností dotyku stěn v rozích a dál to vydávat za plechovou součást - (samozřejmě to jde, ale ne jako rozvinutelný plech).............Ouch)





Upravil rys-kt4 - 31.říj.2021 v 11:41
JanB.
Zpět nahoru
simunek Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 03.bře.2014
Lokalita: ČR (ÚL)
Používám:
Inventor 2021 Professional
Stav: Offline
Bodů: 481
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace simunek Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 01.lis.2021 v 18:26
S plechy dělám jen zřídka a zeptám se tedy asi dost hloupě.

V čem je špatně ta varianta co ttgerza dostává od zákazníka? 
Resp jaký stav je lepší a proč? Chápu dobře že potřebuje aby se stěny nepřekrývaly ale jen dotýkaly hranami? Pro následné svaření koutovým svarem? 

Předem díky za vysvětlení
Pavel Šimůnek
Zpět nahoru
maiklss Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 08.říj.2008
Lokalita: ČR (VY)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 1568
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace maiklss Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 01.lis.2021 v 18:31
a) kolize a pruniky stěn nejspis z programu catia
b)Iventor nemá rád kontakty plechu(preplátování či kontakt hran). jak se dotykají tak  rozvin nelze bez  úprav provést

Vše samozřejme jde upravit ale je to o čase. 

Inventor umi ohyby ale třeba solid edge umí i  rozviny tvařených ploch(těsnění přírub,odhluřnující dílce)
Když můžu pomůžu:)
Zpět nahoru
horalek Zobrazit panel
Arkance Systems support
Arkance Systems support
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 03.zář.2004
Lokalita: Czech Republic
Používám:
Inventor, Vault Pro, AutoCAD M, PLM
Stav: Offline
Bodů: 302
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace horalek Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 01.lis.2021 v 20:27
Jen doplním, 
ano, může se stát, že importovaný model z jiného systému vyžaduje dodatečné úpravy, ale na to je Inventor velmi slušně vybavený. 

Pro rozviny tvářených plechů, ale i tkanin a podobných materiálů je v Inventoru možné již nějaký čas . Je nutné jen používat aktuální verze.
zde je odkaz na článek s uvedením této funkce (mezitím došla dalších vylepšení)



Zpět nahoru
rys-kt4 Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 21.lis.2011
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor - PrDSU, Solid Edge
Stav: Offline
Bodů: 424
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace rys-kt4 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.lis.2021 v 08:29
Původně odeslal(a) simunek simunek napsal(a):

S plechy dělám jen zřídka a zeptám se tedy asi dost hloupě.

V čem je špatně ta varianta co ttgerza dostává od zákazníka? 
Resp jaký stav je lepší a proč? Chápu dobře že potřebuje aby se stěny nepřekrývaly ale jen dotýkaly hranami? Pro následné svaření koutovým svarem? 

Předem díky za vysvětlení

Ono to není o výrobě, tedy o svarech. Je to o tom, že někdo si zadá výrobu plechového dílu, ke kterému je potřeba vygenerovat také cnc rozvin, ale pošle špatně udělaný model, vyžadující zbytečnou práci navíc. Zadavatel buď nerespektuje pravidla pro práci s plechy, nebo má CAD, který pro plechy určen není a dokáže nerozvinutelnou součást vymodelovat. Pak už je jen na typu CADu výrobce, kolik času oprava modelu zabere. 
JanB.
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 8717:Jak ve výkresu zobrazit těžiště podsestavy?
Tip 10851:iLogic - jak ve výkresu zpracovat materiál a cestu součásti?
Tip 9476:Ukládání DWG kopie IDW výkresu pojmenované podle revize.
Tip 11550:iLogic: Spuštění externího procesu s parametry
Tip 627:Jak rozvinout plechové 3D těleso do 2D?
Tip 9467:Automatické publikování schválených výkresů z Inventoru.


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,375 sekund.