Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy Arkance Systems [www.cadforum.cz]
CZ | SK | EN | DE
Přihlášení
či registrace
   právě nás čte: 5398 
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

 

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

 
CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy Arkance Systems (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Automatická tvorba výkresů

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
Pavel129 Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 14.pro.2021
Lokalita: ČR (VY)
Používám:
Advancesteel2022, AutoCad2022, Inventor2022
Stav: Offline
Bodů: 4
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Pavel129 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Automatická tvorba výkresů
    Zasláno: 14.pro.2021 v 13:27
Dobrý den,

chtěl bych se poptat, zda je možné do Inventoru implementovat automatickou tvorbu výrobních výkresů a kót jako je tomu například u Advance Steel (ze sestavy si mohu pár kliknutími vytáhnout všechny jednotlivé díly a vložit je na výkres - popřípadě co jednotlivý díl, jednotlivý výkres)

Například když vytvořím konstrukci z frame generátou je pro mě časové náročné díly jednotlivě vytahovat ze složky na výkres a kótovat. Dá se toto nějak urychlit?

Pokud jste schopni mi nějakou takovouto implementaci dodat, popřípadě poradit, jak tuto práci urychlit, budu vám velice vděčný.

Předem Vám děkuji.

S pozdravem Pavel
Zpět nahoru
Boleslav Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 06.led.2009
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
dříve Solidworks, teď Inventor
Stav: Offline
Bodů: 305
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace Boleslav Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 14.pro.2021 v 15:53
Myslíte jako že by to samo vytvořilo výkres pro každou součást zvlášť? Normální výkres sestavy přeci vygenerujete skoro automaticky, ne?
Nezdá se mi že by nějaká aplikace zvládla sama okótovat obecný díl tak aby to bylo dobře. Ale jako základ pro další úpravy by asi udělat šel. Nevím, jestli ten požadavek není stejný jako je aplikace AutoDraw, ale nezkoušel jsem jí.
Zpět nahoru
Navara Zobrazit panel
Arkance Systems support
Arkance Systems support
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 08.zář.2008
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 1554
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace Navara Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 15.pro.2021 v 08:15
Udělat se to pravděpodobně dá (už jsem to párkrát dělal), ale pokaždé je to implementace "na míru" konkrétních potřeb konkrétního zákazníka. Obecný nástroj asi k dispozici nebude.
Zpět nahoru
masa1 Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 25.led.2006
Lokalita: ČR (PL)
Používám:
Abaqus, NX, Inventor, AutoCAD 2018
Stav: Offline
Bodů: 378
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (2) Poděkování2   Citace masa1 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 16.pro.2021 v 08:02

Dobrý den.

Pro libovolnou součást bych automatizaci moc nevěřil.  Ale u součástí z Frame Generatoru bych zkusil jednu ze dvou možností:

1.     Převzít kóty z modelu - https://www.cadforum.cz/cz/jak-do-vykresoveho-pohledu-automaticky-zahrnout-koty-modelu-tip9372.

2.     Provést náhradu reference modelu výkresu - vytvoříte si vzorový výkres, který plně zpracujete. V něm pak provedete náhradu a u tvarově blízkých součástí by měly zůstat zachovány kóty, které se změní podle nové součásti. Nemůžu to odzkoušet, ale změna čtvercové trubky za obdélníkovou by měla projít. Nezafunguje to při výměně modelu kruhové trubky za L profil. Těch vzorů by tedy muselo být víc. Viz - https://www.cadforum.cz/cz/nahrada-reference-modelu-rychly-vykres-jine-varianty-soucasti-tip10157.
Mašek
Zpět nahoru
Pavel129 Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 14.pro.2021
Lokalita: ČR (VY)
Používám:
Advancesteel2022, AutoCad2022, Inventor2022
Stav: Offline
Bodů: 4
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Pavel129 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 16.pro.2021 v 12:53
Takže bez toho, abych na výkres vytahoval ze souboru každý profil zvlášť to nepůjde? Tedy kromě toho že bych si nechal vytvořit nějaké řešení na míru?
Zpět nahoru
rys-kt4 Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 21.lis.2011
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor - PrDSU, Solid Edge
Stav: Offline
Bodů: 430
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace rys-kt4 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 17.pro.2021 v 16:08
Tak na to, že najdu aplikaci automaticky tvořící výkresy bych moc nesázel. Váš odhad s řešením na míru je namístě.
Dobrý střední CAD má většinou přidružené pomocníky s možnostmi dobře připravit šablony či menší makra s předem nastavenými pohledy a kusovníky. Na kótování automatem bych moc nespoléhal.
Pokud by ale plně automatická tvorba měla mít nějaký smysl, tak se bude nejspíše týkat velmi podobných zařízení či variantních sestav.
Že by se, a to i zákaznický, automat dokázal vrhnout na pro něj neznámé zařízení si moc představit nedovedu.

Docela dobrým příkladem je konstrukce panelů opláštění budov, které jsou pro jednu stavbu v nesčetném množství tvarů a provedení, což není nic jiného, než smysluplné variantní řešení na základě měnících se vstupních parametrů.
Bude li na toto ale vytvořené zákaznické řešení, tak toto řešení bude vytvořené na předem známé zařízení a předpoklady.

No a pokud se jedná "pouze o vytahování" profilů z rámové konstrukce, tak je zde na uváženou, k čemu je to dobré.
- pokud jsem tvořící konstruktér, tak dokážu rámovou konstrukci popsat ve výkresu sestavy dostatečně tak, aby byla použitelná i pro výrobce, tedy zámečnickou dílnu
- jsem li rozkreslovač nářezových plánů přidružený k dílně a budu připravovat sérii výrobků, tak stejně umístím všechny nařezané a okótované profily na pokud možno jeden výkres k seskupení jednotlivých profilů a vytvoření podkladu pro nákup
- pokud nechám profily vyrábět na CNC, tak posílám pouze jednotlivé STEPy a souhrnný výkres s důležitými rozměry, materiálem a počty
A že bych do výkresů rámových konstrukcí a profilů doplňoval tolerance, drsnosti apod. moc nepředpokládám. Opracování hran lze popsat obecnou ISO normou i v sestavě.
Pokud je zmiňován Advance Steel, tak tam je automatická tvorba výkresu naprosto logická, protože je tvorba založená na variantních typizovaných prvcích.

V každém případě mi ale uniká důvod tvořit výkres pro každý jednotlivý profil-díl, pokud nechci výrobce saturovat, tedy přesytit bezdůvodným množstvím výkresů. Smile

Na to abych si práci usnadnil je ale asi účelné začít nejdříve sám u sebe a pak teprve upravovat či doplňovat CAD.


Upravil rys-kt4 - 17.pro.2021 v 16:13
JanB.
Zpět nahoru
Pavel129 Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 14.pro.2021
Lokalita: ČR (VY)
Používám:
Advancesteel2022, AutoCad2022, Inventor2022
Stav: Offline
Bodů: 4
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Pavel129 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 29.pro.2021 v 20:38
Díky za odpověď. Pokud jsem tedy řekněme rozkreslovač, je zde nějaká možnost jak vytáhnout například všechny jednotlivé profily z frame generátoru na jeden výkres naráz? Nebo mi nezbyde nic jiného než profily "vytahovat" jeden po druhém?
Zpět nahoru
rys-kt4 Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 21.lis.2011
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor - PrDSU, Solid Edge
Stav: Offline
Bodů: 430
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace rys-kt4 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 30.pro.2021 v 11:12
Smile
Bohužel, tedy asi.
Je potřeba se vrátit k počátku dotazu, tedy že jste pravděpodobně přešel z jiného CADu, víceméně specializovaného do CADu víceméně univerzálního. 
Advance Steel tvoří z prvků, tedy profilů a kotvících/spojovacích bodů, které si berete a modifikujete je z jeho knihovny.
Lze tedy předpokládat, že zde každý takovýto "knihovní" prvek, ať již profil či spojovací bod, si sebou nese i výkres. Při tvorbě sestavné konstrukce, ocelovky, se tyto prvky parametricky mění či na základě pravidel v programu zakotvených dynamicky modifikují. CAD program pak již upraví příslušné navázané výkresy (šablony) profilů a prvků tak, jak je předem připraven a naprogramován (pohledy, jejich měřítka, výčty materiálu atd....).
Zde  by mne pak ale zajímalo, jak Advance Steel pracuje s importovanými profily, které nemá v knihovně.
Předpokládám, že pomocí určité rutiny a pravidel jej musíte "zaknihovat" a výkresovou šablonu k němu dotvořit tak, aby automatická tvorba fungovala i pro importované, tedy neknihovní prvky.

Inventor, jak jsem již poznamenal, je střední, ale výkonný univerzální CAD. Pro jeho větší oborovou  specializaci ale potřebujete doplňující moduly (potrubí, elektro, kabeláže atd....), včetně příslušných knihoven prvků a technických výpočetních bloků.
Nicméně, ani u jednoho takovéhoto oborově specializovaného modulu se s automatickou tvorbou výkresů předem nepočítá.
Ostatně, toto přede mnou poznamenal pan Navara i s nabídkou na zákaznické řešení, které je rozhodně reálné a účelné, pokud ale budete umět specifikovat možnosti - požadavky na rámové konstrukce a v podstatě dokážete popsat i všechny prvky, ze kterých tyto konstrukce budete tvořit.
Zde se ale neubráním otázce, proč pak s ocelovkou přecházíte do Inventoru. Logičtější by bylo ocelovku vytvořit v AS i s požadovaným komfortem, a tu do Inventoru naimportovat.
(Nevím zda ale Inventor jako takový nemá již nějakou nástavbu na ocelové konstrukce, podobně jako Woodwork na "dřevařinu".)
Jinak se sólo práci na jednotlivých profilech pravděpodobně nevyhnete.

Přesto ale musím opět připomenout funkci opomíjených výkresových šablon, které si mohu předpřipravit (pohledy a kusovníky včetně hlavních kót) pro každý druh profilu, prvku či typové sestavy, kde měním již pouze zdrojový soubor, Výkres/šablonu pak uložím jako nový výkres prvku či sestavy s příslušným číslem a názvem, nebo pomocí správy dat.
Ovšem ani zde se nevyhnu konečné kontrole každého výkresu jednotlivě, mám li za svou práci ručit..

Rozhodnutí zde tedy nebude pouze technické, ale i ekonomické. ( a kádrové Smile.)

Šťastnou ruku do nového roku.....Wink




Upravil rys-kt4 - 30.pro.2021 v 11:17
JanB.
Zpět nahoru
rys-kt4 Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 21.lis.2011
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor - PrDSU, Solid Edge
Stav: Offline
Bodů: 430
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace rys-kt4 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 30.pro.2021 v 12:35
Teď ještě vidím že uživatel "masa1" nahlíží na šablony totožně !
Mám za to,  že se Inventor od např. Solid Edge v tomto příliš lišit nebude.
Wink
JanB.
Zpět nahoru
madep Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 01.pro.2006
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Solid Edge 2D
Stav: Offline
Bodů: 95
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace madep Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.led.2022 v 14:02
Ahoj,
existuje poměrně elegantní aplikace od jedné firmy z Jihoafrické republiky a a jmenuje se AutoDRAW. Najdete jí na odkazu viz. níže.
V minulém zaměstnání jsme používali jejich aplikaci BOM Tools. Jednání s nimi je naprosto bez problémů a jejich aplikace skutečně fungují.

https://apps.autodesk.com/INVNTOR/cs/Detail/Index?id=5706339273400434437&appLang=en&os=Win64

Odkaz na jejich stránky: https://mgfx.co.za/

Martin Depta
Eltodo a.s.


Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 1782/original_439d558e-3e6f-478e-986e-50d88077404d_.png

Zpět nahoru
Boleslav Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 06.led.2009
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
dříve Solidworks, teď Inventor
Stav: Offline
Bodů: 305
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Boleslav Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.led.2022 v 14:16
Ano, o té jsem psal už v příspěvku č. 2. Ale asi tedy nevyhovuje.
Zpět nahoru
Cheff Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Přihlášen: 19.led.2006
Lokalita: Czech Republic
Používám:
Inv 2013 Pro (SP2 Upd6), AutoCAD 2013 (SP2)
Stav: Offline
Bodů: 954
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Cheff Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.led.2022 v 13:26
S možností automatizace bohužel zrovna moc neuspějete. Pokud tedy nebude fungovat již zmíněný AutoDraw.

Jinak požadavek na zlepšení a zrychlení práce naprosto chápu - též se mě to ve velkém týká. Pro objasnění proč, tak je to příprava výkresu pro dílnu. Zároveň ovšem v pozici "konstrukce". Bohužel prosté zadání parametrů na výkrese sestavy ne vždy funguje a pokud potřebujete i celkem jednoduchý výřez z L profilu (např. uříznout jednu kantnu), tak je nutné to do dílny nakreslit a okótovat... Bohužel jistější je rozkres vč. "pokosů" (ač by mohla stačit jen správná kóta v sestavě). Protože jinak se pravděpodobnost "zmetku" rovná jistotě.

O to více to mrzí, že se vlastně jedná o "typovou" výrobu. Tedy 90% již zpracované dokumentace lze použít, ale rozkresy se většinou dělají vždy znova, protože při změně ořezu konce se původní výkres zcela rozpadne. (Nicméně díly jsou alespoň na listu), protože jde o "recyklaci" jiné zakázky. Přičemž časová náročnost na rozkres je potom skoro stejná s celou přípravou vytvoření "nové zakázky"
Zpět nahoru
rys-kt4 Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 21.lis.2011
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor - PrDSU, Solid Edge
Stav: Offline
Bodů: 430
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace rys-kt4 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.led.2022 v 15:44
Smile
Je to také daň za přechod mezi CADy, ze specialisty na univerzála.
K tématu "recyklace zakázky Clap" přikládám svůj hlas. To snad každý tvůrce zažil. Navíc požadavky některých zákazníků, zvyklých si své dělné osazenstvo hýčkat, na nářezové plány jednotlivých profilů ocelových konstrukcí, drobné zarudnutí očí občas způsobí.
Drobná pomůcka i zde na webu: http://www.cadforum.cz/cz/1dnest.asp
Nicméně, při pohledu na práci ocelového specialisty http://www.youtube.com/watch?v=i5tGMU_E1-o je jasné o co jde.
Řešení v Inventoru?
- nejlepší je zákaznické řešení - naprogramovat lze cokoliv, co lze předpokládat  (cena!)
- nebo zdarma - již zde několikrát zmiňované využívání šablon pro podobné díly (změnou referenčního modelu, nebo uložení výkresu dílu / podsestavy jako "rychlé" šablony, která se použije pro nový výkres podobného dílu / podsestavy - postup používaný v Solid Edge)
JanB.
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 9467:Automatické publikování schválených výkresů z Inventoru.
Tip 10851:iLogic - jak ve výkresu zpracovat materiál a cestu součásti?
Tip 8717:Jak ve výkresu zobrazit těžiště podsestavy?
Tip 9476:Ukládání DWG kopie IDW výkresu pojmenované podle revize.
Tip 9427:Automatické ukládáni DWG výkresu po N příkazech.
Tip 9341:Použití iLogic na rozklad jména IPT souboru a naplnění iVlastností.


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,422 sekund.