Již 10.000+ CAD tipů.
Přes 118.000 registrovaných u nás, celkem 1.092.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků.
Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor.
Kompletní příkazy AutoCADu a proměnné AutoCADu 2026.
Diskuzní fórum, poradna
?CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
|
Odpovědět ![]() |
archiv |
Autor | |
benzala ![]() Zasloužilý člen ![]() ![]() Přihlášen: 18.kvě.2016 Lokalita: ČR (SČ) Používám: autodesk inventor Stav: Offline Bodů: 207 |
![]() Zasláno: 02.pro.2019 v 18:14 |
Dobrý den.
Nedokážete mi prosím někdo poradit jak vytvořit nepravidelnou spirálu?Potřeboval bych vypálit z materialu sila 14 mm takový příhradový nosník aby vypadal jako kovaný.Daří se mi jen pravidelná spirála. A když už se mi podaří - nedokáži zadat příkaz pole po křivce. V rovném rámečku mi to jde ale jak ho prohnu - je konec :) Snad je dotaz pochopitelný :)
Děkuji za radu
|
|
![]() |
|
issin ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 11.čvc.2015 Lokalita: ČR (ZL) Používám: Inventor, Fusion 360 Stav: Offline Bodů: 608 |
![]() |
moc hezký problém.
![]() až děti usnou, něco zkusím a bude-li to fungovat dám vědět. Jaký má mít spirála rozměry, jak definujete její tvar. Napište rozměry rámečku a poloměr jeho křivosti. |
|
![]() |
|
benzala ![]() Zasloužilý člen ![]() ![]() Přihlášen: 18.kvě.2016 Lokalita: ČR (SČ) Používám: autodesk inventor Stav: Offline Bodů: 207 |
![]() |
|
|
![]() |
|
![]() |
Rozměry přesné ještě nevím :)
Zhruba délka 3000 mm ,výška 250 mm,prohnutí tak cca 50 mm.Rám rámečku cca 30 mm Spirála by měla být na celý vnitřní rozměr opakovaně a v polovině se zrdcadlit. Je to stříška nade dveře. Moc děkuji - už z toho šílím.
|
|
![]() |
|
issin ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 11.čvc.2015 Lokalita: ČR (ZL) Používám: Inventor, Fusion 360 Stav: Offline Bodů: 608 |
![]() |
Dostal jsem se k tomu jen na chvíli, tak to zatím nemám ověřený.
Zvažuji takovýto postup: 1. konstrukční čárou nakreslit oblouk jako "středovou" čáru nosníku. 2. nakreslit spirálu (křivka vzorcem). Takto máte možnost volit tvar (Archimédova, hyperbolická, logaritmická,...) díky vzorcům. Spirálu ukotvit k oblouku. 3. nakreslit profil který bude tažen po spirále. 4. provést tažení profilu po spirále. 5. kruhové pole prvků, jen jedním směrem, osa rotace = osa oblouku z bodu 1. 6. vytvořit polovinu rámečku okolo hotových spirál. 7. vše zrcadlit. |
|
![]() |
|
Navara ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
ARKANCE support ![]() ![]() Arkance Systems Přihlášen: 08.zář.2008 Lokalita: ČR (Pha) Používám: Inventor Stav: Offline Bodů: 1637 |
![]() |
Zvažte možnost vytvořit to jako sestavu rámeček+X*spirála a potom odvodit do jednoho dílu a vygenerovat DXF.
|
|
![]() |
|
![]() |
Zdravím.
Tak jsem to nyní dělal.Jen mám problém v sestavě udělat pole prvků po křivce. A pak je problém že tu spirálu nedokážu vazbit. Zkoušel jsem tečně ale nějak mi to moc nejde. A tu spirálu nedokáži udělat nepravidelnou aby to částečně připomínalo vykovanou spirálu. Ale děkuji za radu
|
|
![]() |
|
![]() |
Děkuji za radu.Ale hned v úvodu narážím na neřešitelný problém - nakreslit spirálu vzorcem.
Jsem samouk a matematický ........ nevzdělanec (slušně řečeno) Ale díky za pomoc.
|
|
![]() |
|
![]() |
Dobrá zpráva postup funguje.
Nejdříve je ovšem nutné pohrát si s tou spirálou. Pokusím se o video, ale asi až o víkendu. |
|
![]() |
|
![]() |
Vzorců na spirálu je plný internet.
Pokud nastavíte počátek jiný než nula (t_min) potom nemusíte řešit mazání vazby na počátek. Zde je příklad pravidelné spirály: |
|
![]() |
|
![]() |
tak nakonec jsem se rozhodl video udělat trochu ošizené a hned. Jde o prohlídku jednotlivých prvků již hotového modelu.
|
|
![]() |
|
![]() |
Děkuji.
Výborné video. No zatím jsem jen dokázal udělat tu spirálu a to je zatím všechno.158 pokus zatím,ale to dám. Zbytek zatím vůbec nechápu ale to se poddá.Mě se spirála vytvoří pekně v prostředku.Jsem total samouk a tak to chce zkoušet a zkoušet.Ale mnohokrát děkuji za pomoc.
|
|
![]() |
|
![]() |
Mám ještě prosbu.
Nemohl by jste sem dát celý ten model abych si to mohl rozkliknout? Děkuji za ochotu.
|
|
![]() |
|
![]() |
u zadávání vzorce křivky tmin je počáteční úhel. Když je tmin>0 potom spirála začíná na zadaném úhlu (tmin) a poloměru náležícím k tomuto úhlu.
Nicméně i když je počátek v nule a je geometricky zavazben, potom si zapněte viditelnost vazby (F8), klikněte na středový bod a smažte vazbu totožnosti. potom můžete spirálu posunout podle potřeby. |
|
![]() |
Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk
Odpovědět ![]() |
|
Přejít na fórum | Oprávnění fóra ![]() Nemůžete vytvářet nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete vymazávat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete upravovat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete vytvářet ankety v tomto fóru Nemůžete hlasovat v anketách v tomto fóru |
Stránka byla vygenerována za 0,227 sekund.