ARKANCE - globální Platinum partner Autodesk ARKANCE | KONTAKT - CZ | SK | EN | DE
Registrujte se na 22. ročník konference CADfórum 2025 - 30.9. Zámek Valeč.
Přes 119.000 registrovaných u nás, celkem 1.097.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků. Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor a aktualizovaný Generátor čarových kódů.
Registrujte se na konferenci CADfórum 2025 - automatizace navrhování
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

?
CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion, 3ds Max, Vault a s dalšími CAD/BIM/PDM aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Téma uzavřenoWTF - přesnost

Odpovědět Odpovědět Stránka  12> archiv
Autor
Petr Bláha Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 27.čer.2005
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
AutoCAD R14=>2021 CZ, Revit B/A 7.0=>2021 CZ
Stav: Offline
Bodů: 571
Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: WTF - přesnost
    Zasláno: 22.led.2010 v 10:44
Nojo, je to tak, prostě to i tak mrší. Tak pak je ještě potřeba, neprovádět s tím tyto měřítkové psí kusy (v reálném kreslení to myslím nepřipadá v úvahu). Holt neumí PC malou násobilku .
Zpět nahoru
Rostislav Říha Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 03.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACA 2010
Bodů: 1615
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 21.led.2010 v 21:37
zpět k původnímu problému: units nastaveny správně (milimetry, přesnost na dvě místa), krok nebo pod. není zapnut, přesto po nějaké době editace vznikne chyba. podobně se postupně zvětšuje velikost výkresu (ACA) - možná to spolu nějak souvisí...
Rostislav Říha
Zpět nahoru
Petr Bláha Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 27.čer.2005
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
AutoCAD R14=>2021 CZ, Revit B/A 7.0=>2021 CZ
Bodů: 571
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 21.led.2010 v 19:42
Původně odeslal(a) rychetsky rychetsky napsal(a):

K této chybě může dojít pokud vkládáte entitu přes ctrl+v(může za to schránka windows). Proto je lepší cokoliv vkládat přes DesignCenter.

Tato chyba už neplatí od nějaké verze ACADu (2007?). Problém byl, že to transformovalo do .WMF formátu a ten ničil tu přesnost. Již řadu verzí ale schránka ACADu používá uložení přes .DWG (jako třeba PIŠBLOK) a tato chyba je tak eliminována ... k tomuto závěru jsem tedy došel já, když jsem to zkoumal.

A ohledně toho, že to samovolně ničí přesnost při kreslení. Kdysi jsem to také zkoumal, proč se tak děje a došel jsem ke zjištění, že to dělá, pokud máte zapnuto při kreslení nestandardně desetinných míst (příkaz _UNITS) (při kreslení v milimetrech třeba na 0.0000000).

Upravil Petr Bláha - 21.led.2010 v 19:44
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
ARKANCE

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Implementujeme řešení Autodesk
Bodů: 21951
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 21.led.2010 v 18:58
ad alfred:
srovnání s kalkulačkou je zajímavé - myslím, že kalkulačkové čipy ale nepoužívají klasickou "počítačovou" aritmetiku a IEEE formáty reálných čísel

ad R.Říha:
1) ano, ten původní problém má asi jiné příčiny
2) tam nejde o nerozhodnost, navíc kulaté číslo je pro počítač spíše 1024 a 32768, než 300 nebo 10000000
Vladimír Michl (moderátor)
ARKANCE CZ - arkance.world
(podpora viz helpdesk.arkance-systems.cz)
Zpět nahoru
alfred Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 14.říj.2004
Používám:
AutoCad MAP 2011
Bodů: 1675
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 21.led.2010 v 18:21
Původně odeslal(a) Vladimír Michl Vladimír Michl napsal(a):

Excel dělá naprosto to samé - to je prostě vyjádření reálných čísel v počítači.

V té úvaze ale máte chybu - vy zmenšíte jednu čáru milionkrát, ale zároveň říkáte AutoCADu, že zbytek výkresové databáze si má pamatovat v původním řádu a v původní přesnosti, takže on chudák musí najednou pracovat s 6 řády návíc - když to samé udělám v Excelu, dostanu téměř ty samé výsledky:

Ano, schválně jsem použil zjednodušení. Víceméně chápu důvod proč to tak je, i když asi ne úplně do detailů (a to ani úplně nepotřebuji). Zkusil jsem si to v tom Excelu. Zajimavé je, že když to naklepu do kalulačky tak mi nakonec napíše 3000, tedy správně přesnou hodnotu po žádných desetinných místech ani stopa.

Přesvědčil jste mě, že o přesnosti výpočtu počítačů jsem měl trochu mylné a přehnané  představy. Nicméně v pořádku se mi to nezdá... Ouch

Zpět nahoru
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
ACA 2010
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 21.led.2010 v 17:40
1. - zmenšit něco 1000x a pak to zas 1000x zvětšit není úplně ta používaná operace: mnou popisovaný problém nastal ve chvíli, kdy jsem entitou hýbal o desítky/stovky/tisíce jednotek a chyba se objevila na 2 desetinném místě - je to stejný případ, jako popisujete, nebo ne?

2. - pokud se při Vámi popisované operaci se scale AutoCAD neumí rozhodnout, kam má číslo zaokrouhlit, proč u všech čertů nepoužije tu kulatou hodnotu? Pokud se neumím rozmyslet, zda mám udělat číslo 3000.0095 nebo 3000.0000, proč sakra nezvolím to druhé? Mám velkou šanci, že uživatel chtěl spíš to hezké, ne?
Rostislav Říha
Zpět nahoru
Moderátor
Moderátor
ARKANCE

Používám:
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 21.led.2010 v 17:15

Excel dělá naprosto to samé - to je prostě vyjádření reálných čísel v počítači.

V té úvaze ale máte chybu - vy zmenšíte jednu čáru milionkrát, ale zároveň říkáte AutoCADu, že zbytek výkresové databáze si má pamatovat v původním řádu a v původní přesnosti, takže on chudák musí najednou pracovat s 6 řády návíc - když to samé udělám v Excelu, dostanu téměř ty samé výsledky:

Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 20100121_171253_precision.jpg

Zpět nahoru
alfred Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
AutoCad MAP 2011
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 21.led.2010 v 16:16
Původně odeslal(a) Vladimír Michl Vladimír Michl napsal(a):

Zmenšením a zvětšením výkresu (či části výkresu) 1000x říkám AutoCADu vlastně "zapomeň tři nejméně platná desetinná místa". T.j. výchozí přesnost (definiční rozsah) jsem tím o 3 řády překročil. Na tom nic šokujícího nevidím, to je prostě matematika.

No, nevim. Pokud nakreslim caru s delkou 3000 jednotek, tu zmensim v meritku 10^-6, tak je délka 0.003. Kdyz tu delku pak zvetsim v meritku 10^6 tak bych mel zase dostat 3000 a ne 3000.00000095.

Chapu, ze to je diky nejakemu poctu platnych mist, ze to je nejakym omezenim programu, ale to maji resit programatori. Proc to nedela treba excel?
Zpět nahoru
zdrk Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 03.kvě.2007
Lokalita: ČR (KV)
Používám:
Začínám bojovat s AutoCad 2015 respektive BDS 2015
Bodů: 1803
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 21.led.2010 v 15:48
Něco podobného se mi stalo při ukládání výkresů z ACA do holého cadu pře exporttoautocad. Tam se mi to projevilo už na 2 desetinném místě.
Zpět nahoru
Moderátor
Moderátor
ARKANCE

Používám:
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 21.led.2010 v 15:45
Takovéto typy operací asi nebudou závislé na ACAD/ADT/Civil - projeví se i v holém AutoCADu. U té operace "Predator" je chyba na 11. desetinném místě, což je v relaci s interní přesností AutoCADu (či jiné CAD aplikace).

Zmenšením a zvětšením výkresu (či části výkresu) 1000x říkám AutoCADu vlastně "zapomeň tři nejméně platná desetinná místa". T.j. výchozí přesnost (definiční rozsah) jsem tím o 3 řády překročil. Na tom nic šokujícího nevidím, to je prostě matematika.

Jen jen potřeba ověřit původní podezření, zda nedochází při běžných operacích ke ztráte přesnosti na významnějších místech. Zatím k tomu žádný opakovatelný postup nevedl.
Zpět nahoru
alfred Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
AutoCad MAP 2011
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 21.led.2010 v 15:32
Potvrzuji. V Civilu 2010 se to chova podobne. Pokud se pouzije zmena radove 10^-3 a pak 10^3 tak to je OK. Pokud pouziji 10^-4 nebo 10^-5 a zpět tak uz to pak meri neco spatne - (nekdy jen X nebo Y rozmer, nekdy oba).

Je to tesne vedle 0,0

Priznam se, ze me takhle jednoducha opetace s takovouhle nepresnosti dost sokuje. Je to vlastnost, nebo chyba?

Upravil alfred - 21.led.2010 v 15:32
Zpět nahoru
Predator Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 11.čer.2009
Používám:
AutoCAD 2010LT
Bodů: 17
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 21.led.2010 v 15:05
ještě připojuju přímý výpis postupu z cadu, jak můžete vidět nesouhlasí ani plocha s obvodem

Příkaz:
Příkaz:
Příkaz: _rectang
Určete první roh nebo [Zkosení/zDvih/zAoblení/Tloušťka/šířKa]:
Určete druhý roh nebo [Oblast/Rozměry/oTočení]: @300,300

Příkaz:
Příkaz: t MĚŘÍTKO nalezeno: 1

Určete referenční bod:
Určete měřítko nebo [Kopie/Reference] <1.0000>: .0001

Příkaz: Zadejte protější roh:
Příkaz: t MĚŘÍTKO nalezeno: 1

Určete referenční bod:  <Uchop ne>
Určete měřítko nebo [Kopie/Reference] <0.0001>: 10000

Příkaz: '_.zoom _e
Příkaz:
Příkaz: '_units
Příkaz:
Příkaz:
Příkaz:
Příkaz: _list nalezeno: 1

LWPOLYLINE     Hladina: "0"
                               Prostor: Modelový prostor
                       Index = 1f4
            Uzavřená
    Pevná šířka 0.00000000
              plocha   89999.99999972
         obvod   1200.00000000

v bodě  X=81648.20443324  Y=81456.90651062  Z=0.00000000
          v bodě  X=81948.20443324  Y=81456.90651062  Z=0.00000000
          v bodě  X=81948.20443324  Y=81756.90651062  Z=0.00000000
          v bodě  X=81648.20443324  Y=81756.90651062  Z=0.00000000

Příkaz:
Příkaz:

Upravil Predator - 21.led.2010 v 15:11
Zpět nahoru
Predator Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Používám:
AutoCAD 2010LT
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 21.led.2010 v 14:50
zdravim, tak jsem to chvili zkousel a popisu postup pri kterym se tato nepresnost vyskytuje (ne vzdy ale z 90% ano)

otevru novy vykres (sablona autocadltiso.dwt), příkazem obdélník a zadáním hodnot do příkazového řádku @300,300 mi vznikne čtverec 300x300 jenotek.
příkazem měřítko zmeším čtverec o hodnotu 0.0001 a dalším příkazem měřítko s hodnotou 10000 zvětšim čtverec na původní hodnotu. poté ve vlastnostech v položce obsah je nepřesná hodnota. nepřesnost je velmi malá proto je nutné si ve formátu jenotek zapnout přesnost jednotek na 8 desetiných míst...

zkoušel jsem to poblíž počátku jak tu bylo doporučeno

osobně se domnívám jak už jsem dříve napsal že by to mohlo souviset s float point... 
Zpět nahoru
Pavel Homan Zobrazit panel
ARKANCE support
ARKANCE support
Arkance Systems

Přihlášen: 13.pro.2004
Lokalita: Czech Republic
Používám:
AutoCAD, Revit Architecture, Revit MEP
Bodů: 277
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.led.2010 v 07:10
Po další komunikaci s Autodeskem. Možné příčiny nepřesností mohou být způsobeny umístěním geometrie v příliš velkých souřadnicích. Nebo další potencionální příčinou může být použití ne-globálního USS. Doporučují tedy kreslit vždy co nejblíže počátku globálního souřadného systému.
Jinak jak jsem již psal, pokud budete mít postup vedoucí k nepřesnosti, prosím o zaslání.
Pavel Homan

Arkance Systems s.r.o.
Zpět nahoru
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
ACA 2010
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 18.led.2010 v 15:39
ano, takto se mi xanadu líbí - toto je profi a mám pocit, že j o mne postaráno...
k datům: já posílal výkres a myslím, že je mimo vši pochybnost, že mi čára o 0,01 mm musela ulítnout jiným, než mým přičiněním, protože to ani na chybu v nastaveném kroku nevychází...tak jen doufám, že někdo ten vzorně-chybový výkres má ... evidentně je nás víc, kdo tu chybu známe...
Rostislav Říha
Zpět nahoru
Pavel Homan Zobrazit panel
ARKANCE support
ARKANCE support
Arkance Systems

Přihlášen: 13.pro.2004
Lokalita: Czech Republic
Používám:
AutoCAD, Revit Architecture, Revit MEP
Bodů: 277
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 18.led.2010 v 15:24
Konzultoval jsem toto s Autodeskem. A o žádném obecném problému, který by vedl k nepřesnosti nic neví a ani od jiných uživatelů nemají nic hlášeno.
Pokud ale bude mít kdokoli konkrétní postup, který povede k nepřesnosti, ideálně také na novém prázdném výkrese, prosím o jeho zaslání, abychom ho mohli eskalovat na Autodesk. U nepřesností na rozsáhlejších rozpracovaných výkresech by se dalo asi jen těžko dohledat příčiny.
Zpracování postupů, které zde zatím byly popsány, nevedlo k žádné chybě v přesnosti.

Pavel Homan

Arkance Systems s.r.o.
Zpět nahoru
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
ACA 2010
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 18.led.2010 v 12:36
Původně odeslal(a) alfred alfred napsal(a):

A jste si jist, ze jste nahodou nemel zapnuty treba KROK s nejakou minimalni hodnotou?
ano, jsem
Rostislav Říha
Zpět nahoru
Predator Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Používám:
AutoCAD 2010LT
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 18.led.2010 v 12:13
typnu si ze tenhle problem bude souviset s programováním.
jedno mozne vysvetleni zde
http://macek.sandbox.cz/texty/python-tutorial-cz/tut/node14.html

nicmene mohli by to nejak osetrit aby tato chyba nevznikala, nebo se aspon eliminovala na minimum

Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 3529:Přesnost .DWF souborů.
Tip 8028:AutoCAD Architecture 2008 a vyšší - přesnost.
Tip 10829:Jak nastavit přesnost (počet desetinných míst) pro výpis „Návrhové linie koridoru“?
Tip 13107:VIPNastavení tolerance pro výběr položek v PowerMill (umístění pracovní roviny ad.)
Tip 11488:VIPiLogic makro pro nastavení přesnosti kót a tolerancí.
Tip 4669:VIPJak zvýšit přesnost odměřování (kótování) v DWF Composeru (Design Review)?

Odpovědět Odpovědět Stránka  12> archiv

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel

Stránka byla vygenerována za 0,547 sekund.