ARKANCE - globální Platinum partner Autodesk ARKANCE | KONTAKT - CZ | SK | EN | DE
Registrujte se na 22. ročník konference CADfórum 2025 - 30.9. Zámek Valeč.
Přes 119.000 registrovaných u nás, celkem 1.097.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků. Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor a aktualizovaný Generátor čarových kódů.
AEC Collection - kompletní CAD/BIM nástroje pro projektování
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

?
CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion, 3ds Max, Vault a s dalšími CAD/BIM/PDM aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Téma uzavřenoBuď zdráv, Inventore 2011 !

Odpovědět Odpovědět Stránka  <12 archiv
Autor
IvoBe Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 11.čvc.2005
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
Fusion 360
Stav: Offline
Bodů: 289
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 04.zář.2008 v 00:36

Tento příspěvek jde jaksi mimo rámec tohoto diskusního fóra (neříká se tomu off-topic ?);  jsem si toho vědom, stejně jako toho, že jiné vhodné fórum k jeho přesunutí asi není.  Není to kritika XANADU, naopak: chvalme je i pana Michla za toto CAD forum.  Zejména při  vědomí, že jejich posláním není někomu pomáhat.

Berte toto prosím jako malou úvahu stárnoucího konstruktéra, který byl coby uživatel od počátku u šíření se produktů AutoDesku v českých luzích a konstrukcích. Jen s mírnou dávkou nostalgie vzpomínám na první PC získané v „Akci 2000 pracovišť AIP“ spolu s anglickým AutoCADem verze 9 a na to, jak jsme si tiskli a překládali anglickou nápovědu.  Poměrně rychle jsme pochopili, že máme k dipozici velmi, ale opravdu velmi šikovné a užitečné kreslítko, nic méně, ale taky nic více. Bylo to holé rýsovací prkno bez náznaku strojařiny (jasně, že AutoCAD nebyl jen pro strojaře). Na jakýkoliv dotaz prodejci odpovídali: dá se to doprogramovat v Lispu. A tak se konstruktéři (kdo taky jiný) nořili do AutoLispu a tvořili kusovníky, rozpisky, rozvinuté tvary a jiná roztomilá udělátka.  Ti nejšikovnější  to pak prodávali coby MechSoft; čest a sláva jim; taky  za to, že jim to fungovalo s AutoCADem LT.  Nejsem asi sám, kdo nepřišel na chuť Geniovi, zabudovaném do Mechanicalu. Jednoho dne byl s Mechsoftem v AutoCADu konec, zbyly nám po něm hromady výkresů s jeho rozpiskami, které se dnes nedají editovat. AutoDesk za to nemůže – šlo přece o produkt třetí strany . Ještě předtím jsem viděl produkt zvaný VariCAD. A ejhle, za mizivý peníz proti AutoCADu to umělo to samé a kdeco navíc: o editaci bloků na místě v té době AutoCAD neměl ani potuchy, zoom a pan pomocí točítka na myši byl úžasný a ze strojařiny to umělo vše.

Léta a peníze za předplatné plynuly a s každou další verzí AutoCADu jsem najednou hledal, jak  co nejrychleji povypínat všechny novoty.  I došel jsem k tomu, že setrvávání na stávajícím je stagnace a že je čas učinit krok dále. K tomu poznání jsem nedošel filosoficky, nýbrž zcela pragmaticky: viděl jsem, jak mladý kolega v kanceláři v Inventoru vesele mydlí výkresy rychlostí až zarážející. Takže jsem se začal po večerech učit Inventor a posléze v něm spáchal první výtvor. Bolelo to. A trochu to bolí dosud. Zjištuji, že jsem doposud byl převaděčem čehosi v hlavě do mnoha čar na výkrese a prakticky veškeré kreslení bylo určeno snahou nakreslit co nejméně čar a že za ta léta se mi AutoCAD hodně dostal pod kůži.
Ale Inventor mě dostal, samozřejmě hlavně filosofií 3D konstruování, ale třeba taky tím, jak krásně umí doplnit do rohového razítka maximální rozměry rozvitého plechového dílu, hmotnosti, měřítko atd. Rozviny a plechové díly jsou náš denní chleba. Je vidět, že se tvůrci od dob AutoCADu poučili. A co teprve, až nainstalujeme verzi 2009, kde je avizováno mnoho desítek změn !

Verzi 2009 spojíme s novým počítačem, nejlépe 64bitovým.  Řečeno, koupeno,nainstalováno. Tak na první pohled  je jiný úvodní obrázek. Na druhý pohled ikony, charakteristické pro jednotlivé typy souborů. Vývojové oddělení, mající na starost tyto dvě věci, jede evidentně na plné pecky ! Na třetí pohled: ouha, razítka se již sama nevyplňují. Počkat, za vyplňování těch údajů prý nemůže Inventor, ale jakýsi doplněk nějakého dánského bastlila, iProperty Collection nebo jak se to jmenuje. Ouha podruhé, jaksi se stále nedaří to zprovoznit. Prý 64 bitové prostředí nepřeje bastlilům. Ten problém je dost zásadní, ve firmě jsou stovky, či spíše tisíce výkresů, které mají v razítku proměnné z iProperty. Počítač je koupen s OEM českými 64 bitovými Vistami, dát tam 32 bitové Visty znamená je plné koupit. Trochu podvádíme, kupujeme je s pocitem morálního oprávnění pokoutně jako OEM. Nová instalace všeho, opět ouha-  iProperty stále nic.  Nakonec, co blbneme s iProperty, Inventor 2009 to vše umí taky ! Ouha ouha už nepočítané, znamená to doplnit do razítka názvy nových proměnných. To by nebylo tak hrozné (tedy když pomineme překladatelské skvosty typu DÉLKA ROZSAHU POLE ROZVINU, ROZVIN PŘESAHUJE PLOCHU – kdybych si nemyslel, že s překladem má XANADU něco společného, použil bych několik hrubých slov), horší je, že u všech starých výkresů, které se používají a upravují už to zkrátka fungovat nebude. Inu, iProperty je záležitost třetí strany, kterou jsme používali na své vlastní riziko. Je to naše smůla. XANADU možná i trochu díky nám vyvine  doplněk, který doplní do razítka měřítko prvního vloženého pohledu.

Mimochodem, proč  to ale takovou triviálnost vlastně Inventor neumí minimálně pět svých posledních verzí ? Taková věc mi přijde docela zásadní. Proč mě tak nutí používat doplněk třetí strany ? Který navíc třeba v další verzi nebude funkční ? Koupil jsem si produkt pro strojařinu, proč bych měl platit za implementaci CAD standardů - normy a šablony pro Inventor (…); kusovníky, rohová razítka, styly, výkresy, princip úprav Obsahového centra, automatické hodnoty do výkresů… ?

Ostatně, proč mi to při zrcadlení tvrdošíjně píše něco o tom, ře RTTI data nebyla nalezena, aby to pak spadlo. Nepomůže restart Inventoru; restart počítače kupodivu ano. A proč prý mám používat adaptivitu jako šafránu, když právě tahle vlastnost se mi tak líbí. A proč mi kďasu nejde vytáhnout profil, který je stoprocentně v pořádku. A proč musím při tisku každého výkresu nastavovat jeho rozměry pro tisk, když v AutoCADu si to výkres pamatuje. A proč ….

A proč se mi zdá, že AutoDesk poněkud usnul na vavřínech ? Peníze z předplatného tečou, verze a roky taky, tak proč se vzrušovat.  Ostatně, ve verzi 2010 bude třeba zase jiný úvodní obrázek a ikonky. Škoda, že je pravděpodobně neuvidíme, protože krabice budou zřejmě zařazeny do regálu neotevřené.

Ale jinak se mi konstruování v Inventoru  moc líbí, fakt.  Ale někdo říkal, že existují i jiné podobné programy. A že setrvávání na stávajícím je stagnace…

Jenže my máme v Inventoru docela dost výkresů, kolegové je mydlili jedna radost…

Tak se na tebe těšíme, Inventore 2011 !

Upravil IvoBe - 04.zář.2008 v 00:36
Ivo Bešťák
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 10851:iLogic - jak ve výkresu zpracovat materiál a cestu součásti?
Tip 9476:Ukládání DWG kopie IDW výkresu pojmenované podle revize.
Tip 8717:Jak ve výkresu zobrazit těžiště podsestavy?
Tip 11550:iLogic: Spuštění externího procesu s parametry
Tip 9467:Automatické publikování schválených výkresů z Inventoru.
Tip 9341:Použití iLogic na rozklad jména IPT souboru a naplnění iVlastností.

Odpovědět Odpovědět Stránka  <12 archiv

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel

Stránka byla vygenerována za 0,774 sekund.