Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy CAD Studio [www.cadforum.cz]
Česky Slovensky English Deutsch
Přihlášení:
▶ Registrace

 právě nás čte: 447 
RSS tipy RSS kanál - CAD tipy
RSS diskuze RSS kanál - CAD diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy CAD Studio - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Náčrt ve výkrese

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
masa1 Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 25.led.2006
Lokalita: ČR (PL)
Používám:
Inventor, AutoCAD 2018
Stav: Offline
Bodů: 241
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace masa1 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Náčrt ve výkrese
    Zasláno: 19.bře.2018 v 14:51
Dobrý den.
Chtěl jsem doplnit šablonu výkresu o pár věcí, které se běžně nemodelují. Příkladem je lichoběžníkový závit dle firemní normy. Ten nepotřebuji mít na sloupu nebo kotvě v celé délce, stačí vložit na výkres detail pro potřebné zakótování.em doplnit šablonu výkresu o pár věcí, které se běžně nemodelují. Příkladem je lichoběžníkový závit dle firemní normy. Ten nepotřebuji mít na sloupu nebo kotvě v celé délce, stačí vložit na výkres detail pro potřebné zakótování.

Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 1047/Zavit.jpg


Zkusil jsem to nejprve přes načrtnutou značku, ale ta mi nejde po vložení zakótovat. Tak jsem to zkusil přes načrtnutý pohled. Ten už kótovat lze a funguje i změna měřítka. Jenže pokud vyberu jinou šablonu, než tu s náčrtem, nejde mi z té správné načrtnutý pohled zkopírovat. Přitom ve starších verzích myslím toto fungovalo i s kótami (dnes jsme na Inventoru 2018). Pohledy součástí kopírovat lze.

Teď nevím, jestli něco nedělám špatně. Máte někdo nápad co s tím?

Mašek
Zpět nahoru
Navara Zobrazit panel
CAD Studio support
CAD Studio support
Avatar
CAD Studio a.s.

Přihlášen: 08.zář.2008
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 1027
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Navara Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 19.bře.2018 v 15:58
Zajímavá otázka. Zkopírovat jde (2018) jenom pohled s modelem. Ale dá se napsat jednoduché makro, které zkopíruje obsah načrtnutého pohledu a kótování se provede přes příkaz obnovit kóty.
EDIT:
A funguje to i napříč dokumenty. Takže by se dala udělat "šablona" s pohledy, které se budou kopírovat do cílových dokumentů.


Upravil Navara - 19.bře.2018 v 16:06
Zpět nahoru
Jiri.Dostal Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 03.bře.2011
Lokalita: ČR (PL)
Používám:
INV 2014, MCAD 2014, Vault 2014 Pro
Stav: Offline
Bodů: 476
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Jiri.Dostal Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.bře.2018 v 07:38

Načrtnuté pohledy kopíruji tak, že zkopíruji náčrt, ne celý pohled. Funguje to i v 2018. Nevýhoda je, že se nezkopírují kóty.

Zpět nahoru
Navara Zobrazit panel
CAD Studio support
CAD Studio support
Avatar
CAD Studio a.s.

Přihlášen: 08.zář.2008
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 1027
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace Navara Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.bře.2018 v 07:49
Tak mi to včera nedalo a udělal jsem na to iLogic, který to kopírování provede. Jenom je to trochu větší hydra, než obvykle.
Kóty to sice nebere, ale pokud si je připravíte už v náčrtu, tak je stačí obnovit.
Zpět nahoru
masa1 Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 25.led.2006
Lokalita: ČR (PL)
Používám:
Inventor, AutoCAD 2018
Stav: Offline
Bodů: 241
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace masa1 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.bře.2018 v 08:30
Děkuji za rychlou reakci. Hned jdu odzkoušet.

Mašek
Zpět nahoru
masa1 Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 25.led.2006
Lokalita: ČR (PL)
Používám:
Inventor, AutoCAD 2018
Stav: Offline
Bodů: 241
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace masa1 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 10.dub.2018 v 12:34

Dobrý den.

Opět si dovolím obtěžovat se šablonou s náčrtem.

Nejprve ale chci poděkovat panu Navarovi za iLogic na kopírování. Funguje výborně.

V souboru už mám všechny potřebné náčrty, dodělal jsem i potřebné značky pro hlavní pohledy a mám hotov i detailní popis pro uživatele.

Jenže jsem zjistil, že jsem celou dobu neotvíral šablonu, ale jen běžný výkres. V okamžiku kdy soubor přidám mezi sdílené šablony (bez rozdílu zda soubor ručně kopíruji nebo dám uložit jako šablonu), po otevření nového výkresu se šablona načte bez načrtnutých pohledů.

Jde to snadno obejít tím, že si šablonu otevřu ne přes příkaz „Nový“, ale přes „Otevřít“. Pak můžu bez problémů provést kopírování pohledů a díky načtení poznámek náčrtu mám rychle okótováno.

Zajímalo by mně ale, jestli je to obecná vlastnost Inventoru, že se načrtnuté pohledy do nového výkresu nevloží. Nebo jsem při vytváření šablony něco udělal špatně?

Mašek
Zpět nahoru
MirekNeu Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér
Avatar

Přihlášen: 16.úno.2008
Lokalita: ČR (PA)
Používám:
Inventor 2017
Stav: Offline
Bodů: 13
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace MirekNeu Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 13.dub.2018 v 13:42
Opravdu skvělé. Jenom je velká škoda že neumí kopírovat i kóty tak jako u klasického pohledu
Inventoru. To že nejde použít jako šablonu mi ani nevadí.
Mirek Neubauer
P-D Refractories CZ a.s.
Zpět nahoru
Navara Zobrazit panel
CAD Studio support
CAD Studio support
Avatar
CAD Studio a.s.

Přihlášen: 08.zář.2008
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 1027
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Navara Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 13.dub.2018 v 16:50
To s tím smazáním pohledů je standardní chování Inventoru. Je to součást procesu tvorby nového souboru, takže způsob vytvoření šablony je lhostejný.
Kdyby se ten nástroj trochu rozpracoval, určitě by bylo možné vytvářet si vlastní rozložení načrtnutých pohledů a ty potom automaticky vkládat do nových výkresů.
 
Já si už nějakou dobu pohrávám s myšlenkou toho, že by se ty pohledy mohly tvořit třeba nějakým automatem. 
Například: Je v sestavě použitý určitý model/prvek? => Na list se vloží příslušný detail.
Přivařování standardních dílů, nebo ty vaše závity.
Obsahuje nakreslená součást lichoběžníkový závit? => Vloží pohled s detailem.
 
Zatím je to jenom ve fázi nápadu, do realizace je ještě daleko.
Zpět nahoru
masa1 Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 25.led.2006
Lokalita: ČR (PL)
Používám:
Inventor, AutoCAD 2018
Stav: Offline
Bodů: 241
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace masa1 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 17.dub.2018 v 10:03
Děkuji za odpověď. Alespoň mám klid, že chyba nebyla jako často mezi klávesnicí a židlí ...
Zatím to budeme řešit tak, že se nebude výkres zakládat jako "Nový", ale otevře se ručně soubor ze šablon. Vložení modelových pohledů funguje a načrtnuté pohledy zůstanou zachovány. Jen si musí uživatel dá trochu pozor při ukládání. Aby uložil soubor do správné cesty a pod správným jménem, protože se nenačte název podle vloženého modelu. Napovědět by jim mělo již to, že soubor otevřený ze síťového disku, kde mají jen právo čtení, jim nepůjde přímo uložit.
Myšlenka automatického vkládání načrtnutých pohledů je zajímavá. Hned bych našel pár případů pro uplatnění ... Sice tvrdíte, že realizace je daleko, ale minimálně za sebe mohu říct že máte moji plnou důvěru.
Mašek
Zpět nahoru
Radek001 Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 10.dub.2007
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Inventor 2017 / Autocad 2017
Stav: Offline
Bodů: 488
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Radek001 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 17.dub.2018 v 10:06
Taková triviální rada - na ty vzorové soubory (co máte místo šablon) si udělejte zástupce.
Radek Štěpánek
OTIS, mechanical engineer
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 8717:Jak ve výkresu zobrazit těžiště podsestavy?
Tip 10851:iLogic - jak ve výkresu zpracovat materiál a cestu součásti?
Tip 9476:Ukládání DWG kopie IDW výkresu pojmenované podle revize.
Tip 9467:Automatické publikování schválených výkresů z Inventoru.
Tip 9341:Použití iLogic na rozklad jména IPT souboru a naplnění iVlastností.
Tip 11550:iLogic: Spuštění externího procesu s parametry


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,531 sekund.