Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy CAD Studio [www.cadforum.cz]
Česky Slovensky English Deutsch
Přihlášení:
▶ Registrace

 právě nás čte: 2828 
RSS tipy RSS kanál - CAD tipy
RSS diskuze RSS kanál - CAD diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy CAD Studio - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

parametry, vzorce, ul,...

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
marcelaajkova Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 06.dub.2019
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Autodesk AutoCad, Autodesk Inventor
Stav: Offline
Bodů: 13
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace marcelaajkova Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: parametry, vzorce, ul,...
    Zasláno: 06.dub.2019 v 09:51
Dobrý den,
potřebuji udělat to, aby se mi automaticky pomocí parametrů změnil v obdélníkovém poli počet otvorů na základě délky součásti.
Tedy do pole počet otvorů vložit něco jako:

((d0 - (2*d3))/d6)+1               (výsledkem bude vždy celé číslo)

d0 - celková délka součásti
d3 - vzdálenost prvního otvoru od kraje
d6 - vzdálenost mezi otvory

(Z celkové délky odečtu dva kraje (2*d3) a po vydělení roztečí d6 mi vyjde počet otvorů (musím přičíst ještě ten první)

Nejde to ani obráceně, kdy bych zadávala v náčrtu délky součásti počet otvorů a automaticky by se mi změnila délka (šířka)
vzorec to nevezme jakmile tam je parametr "počet" - ul


Děkuji za nápovědu
Marcelka



Zpět nahoru
issin Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen

Přihlášen: 11.čvc.2015
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 148
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace issin Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 06.dub.2019 v 15:16
Ono je to trochu složitější.
Pokud d0=1000, d3=50 a d6=65 potom váš vzorec bude ((1000-100)/65)+1 = 14,846 otvorů.
Myslím, že je třeba se rozhodnout jestli dodržet pevnou rozteč nebo vypočítat počet otvorů a rozteč přizpůsobit.
Zpět nahoru
issin Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen

Přihlášen: 11.čvc.2015
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 148
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace issin Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 06.dub.2019 v 15:46
Kdysi jsem něco takového řešil asi takto nějak:
L1 - celková délka součásti
E0 - min. odsazení otvorů od okrajů součásti
L2 - Teoretická vzdálenost mezi krajními otvory
N0 - Vypočtený počet roztečí [ul]
N1 - Zaokrouhlení počtu roztečí na celá čísla (floor, ciel, round)[ul]
L3 - Skutečná vzdálenost krajních otvorů
P - Teoretická rozteč otvorů
E1 - skutečné odsazení krajních otvorů od krajů součásti

Ver.:1
L2 = L1-2*E0
N0 = L2/P
N1 = floor(N0)
L3 = N1*P
E1 = (L1-L3)/2
V náčrtu použiji jako skutečné odsazení od kraje E1 a pole bude N1+1 s roztečí P

Ver.:2
L2 = L1-2*E0
N0 = L2/P
N1 = floor(N0)
V náčrtu použiji E0 a pole bude N1+1 na délce L2
Zpět nahoru
maiklss Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 08.říj.2008
Lokalita: ČR (VY)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 1408
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace maiklss Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 06.dub.2019 v 21:18
máte definované  jazeče nebo  to  bude vždy daná minimální či maximalní rozteč?

pokud budete znáím max ci minimální tak jde použít vzorec

ceil nebo  floor ((delka osy na které jsou otvory/minimalní nebo maxilmální rozteč)+1)

ceil- zaokrouhlení k číslu nahoru  4,3=5
floor- zaokrouhlení k číslu dolu    4,3=4

Pokud máte definované počty tak  přes podmínky v parametrech
Když můžu pomůžu:)
Zpět nahoru
Navara Zobrazit panel
CAD Studio support
CAD Studio support
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 08.zář.2008
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 1190
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace Navara Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 06.dub.2019 v 21:26
Zpět nahoru
marcelaajkova Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 06.dub.2019
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Autodesk AutoCad, Autodesk Inventor
Stav: Offline
Bodů: 13
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace marcelaajkova Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 07.dub.2019 v 01:19
Děkuji všem za pomoc, nápady a rady.
Tak jsem to s Vámi celkem dobře vyřešila. 

Pro ty co budou něco podobného řešit, zde malý tip.

Pokud budete chtít do položky počet prvků dát vzorec, kde se bude počítat s rozestupem, tak nejdříve musíte udělat jakékoliv pole. Bez tohoto jsem nebyla schopná zjistit paramatr té položky (rozestup). Teprve po vytvoření prvního libovolného pole se zobrazil parametr pro rozestup (např. d20).
No a potom jsem mohla dosadit do pole počet prvků (pro jednoduchost zkráceně) 
"délka součásti/rozteč prvků"
"d0/d20"

PS. já si parametry raději pojmenovávám, lépe se v tom potom orientuji v iSoučástech, tabulkách Excel,....

Marcelka


Zpět nahoru
issin Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen

Přihlášen: 11.čvc.2015
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 148
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace issin Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 07.dub.2019 v 08:46
jde to i opačně. Nejdříve si uděláte uživatelské parametry např. parametr "Rozteč" a potom při vytváření Pole prvků do políčka rozteč napíšete Rozteč, popř. tento parametr vyberete pomocí malé šipky na pravé straně zadávacího pole.
Zpět nahoru
marcelaajkova Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 06.dub.2019
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Autodesk AutoCad, Autodesk Inventor
Stav: Offline
Bodů: 13
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace marcelaajkova Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 07.dub.2019 v 14:59
Děkuji,
jak se člověk učí spoustu nových věcí, tak mu unikají souvislosti. I přesto, že na to odkazoval jeden odkaz pana Navary.
Děkuji za připomenutí, o to si to budu více pamatovat.
Děkuji

Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 5902:Zaokrouhlení výměr ploch ve výkazech místností Revitu.
Tip 11550:iLogic: Spuštění externího procesu s parametry
Tip 11618:VIPUmístění bodu vlevo/vpravo zadáním kladné nebo záporné vzdálenosti.
Tip 10851:iLogic - jak ve výkresu zpracovat materiál a cestu součásti?
Tip 9476:Ukládání DWG kopie IDW výkresu pojmenované podle revize.
Tip 8717:Jak ve výkresu zobrazit těžiště podsestavy?


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,375 sekund.