Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy CAD Studio [www.cadforum.cz]
Česky Slovensky English Deutsch
Přihlášení:
▶ Registrace

 právě nás čte: 2835 
RSS tipy RSS kanál - CAD tipy
RSS diskuze RSS kanál - CAD diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy CAD Studio - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

TEXT - poznámky

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
Koluch Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 04.dub.2012
Lokalita: ČR (OS)
Používám:
AutoCAD 2018
Stav: Offline
Bodů: 75
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Koluch Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: TEXT - poznámky
    Zasláno: 29.kvě.2019 v 08:58
Dobrý den,
prosím Vás, mám několik rozvržení a ta rozvržení několik výřezů (každé má jiné měřítko).
Ve všech výřezech mám však text, který mi popisuje situační výkresy. Ale problém mám v tom, že v jednom výkresu si text posunu tak, aby mi nic nezakrýval v daném výřezu. Ale pak se mi posune i v ostatních výřezech a překáží mi. Dá se nějak nastavit, aby v každém výřezu mohlo být s textem posunuto různě? Přitom by se jednalo o stále jen objekt textu.

Ten samý problém mám s Modkaz. V jednotlivých výřezech bych si s odkazem chtěl hýbat různě.

Kolúch
Zpět nahoru
Machacek Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (HK)
Používám:
AutoCAD 2019LT + subscription
Stav: Offline
Bodů: 640
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Machacek Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 29.kvě.2019 v 09:02
Pokud jsem to správně pochopil, tak asi nejlépe využít >Měřítko poznámek<
Jiří Macháček

AutoCAD LT 2019
Zpět nahoru
Koluch Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 04.dub.2012
Lokalita: ČR (OS)
Používám:
AutoCAD 2018
Stav: Offline
Bodů: 75
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Koluch Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 29.kvě.2019 v 09:29
Měřítko se mi změní, v tom problém není.
Např. mám odkaz s šipkou. Šipka ukazuje na stejné místo ve všech výřezech, ale v jednom výkresu bych chtěl text odkazu třeba vlevo na výkrese a v druhém výřezu bych chtěl mít text vpravo na výkresu.
Mít možnost si s textem hýbat v rámci jednotlivých výřezů.
Zpět nahoru
Machacek Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (HK)
Používám:
AutoCAD 2019LT + subscription
Stav: Offline
Bodů: 640
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Machacek Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 29.kvě.2019 v 09:37
Teď už jsem asi zpětně pochopil ten dotaz … z modelu děláte 2 výkresy (rozvržení), na každém výkresu  máte výřez se stejným měřítkem, ale na jednom výkresu potřebujete ten text mít "vlevo" a na druhém "vpravo". Je to tak?
A nedalo by se nadefinovat měřítko poznámky 1:100A a 1:100B a ty pak podle potřeby použít pro ty rozdílné výřezy?
Jiří Macháček

AutoCAD LT 2019
Zpět nahoru
Koluch Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 04.dub.2012
Lokalita: ČR (OS)
Používám:
AutoCAD 2018
Stav: Offline
Bodů: 75
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Koluch Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 29.kvě.2019 v 09:43
Jakože každé vytvořené měřítko si nese informaci o poloze POZNÁMEK v daném měřítku?
Zpět nahoru
Machacek Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (HK)
Používám:
AutoCAD 2019LT + subscription
Stav: Offline
Bodů: 640
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Machacek Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 29.kvě.2019 v 09:48
Ano.
1:100A - vlevo; 1:100B - vpravo.
A i B má nataveno 1:100, písmo je stejně vysoké, ale díky přepnutí na A / B můžete určit tu pozici.
Jiří Macháček

AutoCAD LT 2019
Zpět nahoru
Machacek Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (HK)
Používám:
AutoCAD 2019LT + subscription
Stav: Offline
Bodů: 640
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Machacek Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 29.kvě.2019 v 09:51
Nevím, kolik těch rozdílných měřítek potřebujete, ale možná by šlo ta měřítka pojmenovat v kontextu s tím výřezem, abyste se v tom snadněji orientoval...
Jiří Macháček

AutoCAD LT 2019
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 18254
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 29.kvě.2019 v 09:55
Pokud má být text spojen s výřezem (znázorněním modelu) a nikoliv s modelem, vytvářejte jej ve výkresovém prostoru - viz tlačítko MODELP/PAPÍR ve stavové liště.
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio s.r.o. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
Koluch Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 04.dub.2012
Lokalita: ČR (OS)
Používám:
AutoCAD 2018
Stav: Offline
Bodů: 75
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Koluch Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 29.kvě.2019 v 09:58
OK, děkuji, to vyzkouším.

Pak bych se chtěl ještě zeptat na logiku Odkazů/Poznámek. Moc nechápu logiku, jak to funguje.
Když ve výřezu nakreslím odkaz a pak se podívám do modelu, tak nechápu proč v modelu není šipka odkazu zakotvena do stejného místa???


Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 40779/ODKAZ_VE_VÝŘEZU.png



Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 40779/ODKAZ_V_MODELU.png


Zpět nahoru
Machacek Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (HK)
Používám:
AutoCAD 2019LT + subscription
Stav: Offline
Bodů: 640
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Machacek Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 29.kvě.2019 v 10:01
V modelu máte nastaveno jiné měřítko než v rozvržení?
Jiří Macháček

AutoCAD LT 2019
Zpět nahoru
Koluch Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 04.dub.2012
Lokalita: ČR (OS)
Používám:
AutoCAD 2018
Stav: Offline
Bodů: 75
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Koluch Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 29.kvě.2019 v 10:35
Aaaha, tak to jsem se zase dozvěděl novou věc, děkuji.

Nevíte proč při změně poznámky se změní i standardní měřítko?
Zpět nahoru
Machacek Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (HK)
Používám:
AutoCAD 2019LT + subscription
Stav: Offline
Bodů: 640
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Machacek Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 29.kvě.2019 v 10:39
To záleží, jak máte nastaveno ANNOAUTOSCALE … zda se při změně měřítka přidá / nepřidá ke stávajícím poznámkám
Jiří Macháček

AutoCAD LT 2019
Zpět nahoru
Koluch Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 04.dub.2012
Lokalita: ČR (OS)
Používám:
AutoCAD 2018
Stav: Offline
Bodů: 75
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Koluch Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 29.kvě.2019 v 11:15
Myslel jsem taky ale, že bez ohledu na měřítko výkresu, budu mít texty (POZNÁMKY) stále ve stejné velikosti. Mám nastaveno měřítko textu 1:1500 (na papíře 3,5mm), ale když změním standardní měřítko třeba na 1:3000, tak se mi zmenší i ty texty. Ty ale přitom potřebuji mít stále v měřítku 1:1500.

Zpět nahoru
Machacek Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (HK)
Používám:
AutoCAD 2019LT + subscription
Stav: Offline
Bodů: 640
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Machacek Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 29.kvě.2019 v 11:24
Na výkresu (rozvržení , výřez) máte písmo 3,5mm.
V modelu je to dle nastaveného měřítka poznámky. Pokud je v modelu 1:50 = písmo 175; 1:100 = písmo 350 …
Pokud potřebujete 1:1500, tak musíme mít toto měřítko nastaveno. Pokud u textu nebudete mít nějaké měřítko nastaveno, tak Vám dokonce zmizí a nebude vidět …
Pokud se nepletu, tak toto nastavení souvisí s ANNOALLVISIBLE ...
Jiří Macháček

AutoCAD LT 2019
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 3509:Snadné vložení textu do výkresu AutoCADu.
Tip 3923:Začištění delších textů/odstavců ze starších verzí AutoCADu.
Tip 5416:Po aktualizaci Windows XP se nezobrazuje text ve výkresech Inventoru!
Tip 8379:Víceřádkové popisy GIS dat v Mapu.
Tip 5253:VIPPřipojení delšího textu nebo dokumentů k libovolné entitě.
Tip 7686:Klíčové poznámky v Revitu (keynotes).


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,297 sekund.