Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy CAD Studio [www.cadforum.cz]
Česky Slovensky English Deutsch
Přihlášení:
▶ Registrace

 právě nás čte: 793 
RSS tipy RSS kanál - CAD tipy
RSS diskuze RSS kanál - CAD diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy CAD Studio - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Spirála

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
benzala Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 18.kvě.2016
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
autodesk inventor
Stav: Offline
Bodů: 187
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace benzala Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Spirála
    Zasláno: 02.pro.2019 v 18:14
Dobrý den.
Nedokážete mi prosím někdo poradit jak vytvořit nepravidelnou spirálu?Potřeboval bych vypálit z materialu sila 14 mm takový příhradový nosník aby vypadal jako kovaný.Daří se mi jen pravidelná spirála.
A když už se mi podaří - nedokáži zadat příkaz pole po křivce. V rovném rámečku mi to jde ale jak ho prohnu - je konec :)
Snad je dotaz pochopitelný :)
Děkuji za radu

Připojené souborypdfSpiral.PDF
Zpět nahoru
issin Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 11.čvc.2015
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 276
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace issin Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.pro.2019 v 19:02
moc hezký problém.
až děti usnou, něco zkusím a bude-li to fungovat dám vědět.
Jaký má mít spirála rozměry, jak definujete její tvar. Napište rozměry rámečku a poloměr jeho křivosti.
Zpět nahoru
benzala Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 18.kvě.2016
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
autodesk inventor
Stav: Offline
Bodů: 187
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace benzala Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.pro.2019 v 19:28

Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 69659/Scene_7_1X.jpg

Zpět nahoru
benzala Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 18.kvě.2016
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
autodesk inventor
Stav: Offline
Bodů: 187
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace benzala Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.pro.2019 v 19:28
Rozměry přesné ještě nevím :)
Zhruba délka 3000 mm ,výška 250 mm,prohnutí tak cca 50 mm.Rám rámečku cca 30 mm
Spirála by měla být na celý vnitřní rozměr opakovaně a v polovině se zrdcadlit. Je to stříška nade dveře.
Moc děkuji - už z toho šílím.
Zpět nahoru
issin Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 11.čvc.2015
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 276
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace issin Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.pro.2019 v 07:33
Dostal jsem se k tomu jen na chvíli, tak to zatím nemám ověřený.
Zvažuji takovýto postup:
1. konstrukční čárou nakreslit oblouk jako "středovou" čáru nosníku.
2. nakreslit spirálu (křivka vzorcem). Takto máte možnost volit tvar (Archimédova, hyperbolická, logaritmická,...) díky vzorcům. Spirálu ukotvit k oblouku.
3. nakreslit profil který bude tažen po spirále.
4. provést tažení profilu po spirále.
5. kruhové pole prvků, jen jedním směrem, osa rotace = osa oblouku z bodu 1.
6. vytvořit polovinu rámečku okolo hotových spirál.
7. vše zrcadlit.


Zpět nahoru
Navara Zobrazit panel
CAD Studio support
CAD Studio support
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 08.zář.2008
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 1279
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Navara Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.pro.2019 v 13:16
Zvažte možnost vytvořit to jako sestavu rámeček+X*spirála a potom odvodit do jednoho dílu a vygenerovat DXF.
Zpět nahoru
benzala Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 18.kvě.2016
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
autodesk inventor
Stav: Offline
Bodů: 187
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace benzala Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.pro.2019 v 18:18
Zdravím.
Tak jsem to nyní dělal.Jen mám problém v sestavě udělat pole prvků po křivce.
A pak je problém že tu spirálu nedokážu vazbit.
Zkoušel jsem tečně ale nějak mi to moc nejde.
A tu spirálu nedokáži udělat nepravidelnou aby to částečně připomínalo vykovanou spirálu.
Ale děkuji za radu
Zpět nahoru
benzala Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 18.kvě.2016
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
autodesk inventor
Stav: Offline
Bodů: 187
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace benzala Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.pro.2019 v 18:20
Děkuji za radu.Ale hned v úvodu narážím na neřešitelný problém - nakreslit spirálu vzorcem.
Jsem samouk a matematický ........ nevzdělanec (slušně řečeno)
Ale díky za pomoc.
Zpět nahoru
issin Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 11.čvc.2015
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 276
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace issin Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.pro.2019 v 18:49
Dobrá zpráva postup funguje.


Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 63825/test_002.png



Nejdříve je ovšem nutné pohrát si s tou spirálou. Pokusím se o video, ale asi až o víkendu.
Zpět nahoru
issin Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 11.čvc.2015
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 276
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace issin Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.pro.2019 v 18:54
Vzorců na spirálu je plný internet.
Pokud nastavíte počátek jiný než nula (t_min) potom nemusíte řešit mazání vazby na počátek.
Zde je příklad pravidelné spirály:


Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 63825/test_003.png

Zpět nahoru
issin Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 11.čvc.2015
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 276
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (2) Poděkování2   Citace issin Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.pro.2019 v 21:04
tak nakonec jsem se rozhodl video udělat trochu ošizené a hned. Jde o prohlídku jednotlivých prvků již hotového modelu.
Zpět nahoru
benzala Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 18.kvě.2016
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
autodesk inventor
Stav: Offline
Bodů: 187
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace benzala Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.pro.2019 v 22:56
Děkuji.
Výborné video.
No zatím jsem jen dokázal udělat tu spirálu a to je zatím všechno.158 pokus zatím,ale to dám.
Zbytek zatím vůbec nechápu ale to se poddá.Mě se spirála vytvoří pekně v prostředku.Jsem total samouk a tak to chce zkoušet a zkoušet.Ale mnohokrát děkuji za pomoc.
Zpět nahoru
benzala Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 18.kvě.2016
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
autodesk inventor
Stav: Offline
Bodů: 187
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace benzala Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.pro.2019 v 23:06
Mám ještě prosbu.
Nemohl by jste sem dát celý ten model abych si to mohl rozkliknout?
Děkuji za ochotu.
Zpět nahoru
issin Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 11.čvc.2015
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 276
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace issin Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 04.pro.2019 v 07:27
u zadávání vzorce křivky tmin je počáteční úhel. Když je tmin>0 potom spirála začíná na zadaném úhlu (tmin) a poloměru náležícím k tomuto úhlu.
Nicméně i když je počátek v nule a je geometricky zavazben, potom si zapněte viditelnost vazby (F8), klikněte na středový bod a smažte vazbu totožnosti. potom můžete spirálu posunout podle potřeby.
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 10851:iLogic - jak ve výkresu zpracovat materiál a cestu součásti?
Tip 9476:Ukládání DWG kopie IDW výkresu pojmenované podle revize.
Tip 8717:Jak ve výkresu zobrazit těžiště podsestavy?
Tip 9467:Automatické publikování schválených výkresů z Inventoru.
Tip 9341:Použití iLogic na rozklad jména IPT souboru a naplnění iVlastností.
Tip 4304:VIPSnadné vytvoření pole prvků rozmístěných podél křivky v Inventoru.


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,578 sekund.