Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy CAD Studio [www.cadforum.cz]
Česky Slovensky English Deutsch
Přihlášení:
▶ Registrace

 právě nás čte: 2620 
RSS tipy RSS kanál - CAD tipy
RSS diskuze RSS kanál - CAD diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy CAD Studio - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Přiřazení obrázku nebo bloku textu

 Odpovědět Odpovědět Stránka  12> archiv
Autor
sumi Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 16.pro.2007
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AUTOCAD LT 2008
Stav: Offline
Bodů: 62
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace sumi Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Přiřazení obrázku nebo bloku textu
    Zasláno: 06.bře.2020 v 09:30
Poprosím Vás o radu viz. níže.
Je možné přiřadit v Autocadu LT konkrétnímu textu předem definovaný blok, nebo obrázek?
Například:
Mám specifický text v referenci bloku např. obrazek_#1 a jakmile napíšu tento text do reference bloku, tak autocad automaticky nahradí tento text blokem, nebo obrázkem.

Účel: Mám ve výkresu stovky různých textů a chtěl bych automaticky přiřadit textu i zmenšený obrázek, nebo blok.

Nebo Vás napadá jiný způsob automatického přiřazení?

Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 5651/text_obr.JPG

Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 19355
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 06.bře.2020 v 09:36
To je stejná situace jako u podobného dotazu:
V AutoCADu LT prakticky žádnou automatizaci tohoho typu nezařídíte. V plné verzi AutoCADu celkem snadno.
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio s.r.o. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
sumi Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 16.pro.2007
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AUTOCAD LT 2008
Stav: Offline
Bodů: 62
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace sumi Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 06.bře.2020 v 10:11
Děkuji Vám za velmi rychlou reakci.
Tento "program" funguje, ale "pouze" na jednotlivý text. 
Je možné použít obdobu tohoto "programu", ale aby byl funkční i na text uložený jako atribut v bloku?
Je možné aby tuto funkci vykonal "program" automaticky bez označení?
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 19355
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 06.bře.2020 v 10:18
Nerozumím přesně požadavku. Ten program převádí texty na bloky. Pokud chcete pracovat s hodnotou atributu, je zdrojem naopak blok - co je pak cílem převodu? Označení všech textů bez ptaní (v původní verzi) je jednoduché:

(setq ss (ssget "_X" '((0 . "*TEXT"))))
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio s.r.o. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
sumi Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 16.pro.2007
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AUTOCAD LT 2008
Stav: Offline
Bodů: 62
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace sumi Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 06.bře.2020 v 10:31
"Program" je napsán tak, že když označím text, tak ho změní na definovaný blok.
Ale já bych potřeboval aby byl funkční, když označím blok, ve kterém je pomocí atributů přiřazen text a změnit ho na definovaný blok.


Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 5651/00.JPG


Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 19355
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 06.bře.2020 v 10:44
Přesně takto to nejde. Reference bloku odkazují jednu společnou definici bloku - v ní se může individuálně měnit jediná věc - hodnoty proměnných textových atributů. Zbytek bloku je pořád tentýž. Různé obrázky by musely znamenat různé definice bloku, už by to nemohly být reference stejného bloku.

Šlo by ale např. vložit poblíž reference bloku obrázek daného jména.
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio s.r.o. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
sumi Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 16.pro.2007
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AUTOCAD LT 2008
Stav: Offline
Bodů: 62
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace sumi Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 06.bře.2020 v 10:52
Napadá mě tedy "rozbít" bloky s referencí se zachováním textu pomocí příkazu "burst".
Jakým způsobem vepsat do programu tuto funkci, tak aby našel jen konkrétní bloky s konkrétním názvem ty "rozbil" a následně by "program" pokračoval v nahrazení textu za blok?
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 19355
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 06.bře.2020 v 12:32
Pokud vám nevadí ve výsledku rozbité reference bloků, nebo pokud se původní blok má úplně smazat a nechat tam místo něj (nebo vedle něj) jen obrázek, nebude to složité.
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio s.r.o. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
sumi Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 16.pro.2007
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AUTOCAD LT 2008
Stav: Offline
Bodů: 62
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace sumi Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 06.bře.2020 v 12:38
Poradíte prosím jak tento příkaz (rozbít jen bloky s konkrétním názvem) dostat do "programu"?
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 19355
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 06.bře.2020 v 13:10
Zkuste tento LISP - je potřeba přednastavit proměnné na jeho konci - název bloku, název atributu, složku s obrázky, jejich typ/příponu.

Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio s.r.o. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
sumi Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 16.pro.2007
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AUTOCAD LT 2008
Stav: Offline
Bodů: 62
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace sumi Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 08.bře.2020 v 11:58
Bohužel nefunguje.

Vytvořil jsem pro zkoušku blok, který se jmenuje 0011, text v atributu je 0011, obrázek v adresáři images se jmenuje 0011.png

 (defun C:BlkAtt2Img ( / blkname tagname imgfolder imgext imgscale)
  (vl-load-com)
  (setq blkname "0011") ; block name
  (setq tagname "0011") ; attribute tag
  (setq imgfolder "images") ; folder with images
  (setq imgext "0011.png") ; image extension/type
  (setq imgscale 10.0) ; image scale
  (ProcessAtt2Img blkname tagname)
  (princ)
 )
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 19355
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 08.bře.2020 v 19:46
Vidím zde několik nedorozumění - tagname je Název atributu, nikoliv jeho hodnota, ta se předpokládám mění. A imgext neměňte, to jen typ souboru, přípona.
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio s.r.o. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
sumi Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 16.pro.2007
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AUTOCAD LT 2008
Stav: Offline
Bodů: 62
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace sumi Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 08.bře.2020 v 21:41
Ano máte pravdu, děkuji.
Upravil jsem a je to funkční. Je možné nahradit obrázek blokem?
Zpět nahoru
sumi Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 16.pro.2007
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AUTOCAD LT 2008
Stav: Offline
Bodů: 62
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace sumi Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 10.bře.2020 v 18:58
Tak jsem se snažil "program" upravit, tak aby místo obrázku byl umístěn blok. Ale jsem teprve v začátcích pochopení jazyku.
Poprosím Vás tedy znovu o radu.
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 19355
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 10.bře.2020 v 21:37
Upravit lze leccos, ale je potřeba vědět přesnou představu. Blok už to je, v něm je atribut. Na jeho místě je teď vkládán obrázek. Jak jsem psal, blok nemůže obsahovat proměnný obrázek. Jaký blok tam tedy chcete vkládat?
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio s.r.o. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
sumi Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 16.pro.2007
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AUTOCAD LT 2008
Stav: Offline
Bodů: 62
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace sumi Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 10.bře.2020 v 22:02
Teď program "BlkAtt2img_2020-03-06_13-10-41.lsp" přiřadí obrázek na souřadnice textu atributu a já bych chtěl to stejné, ale aby to nebyl obrázek, ale vytvořený blok.

Např.: 
Mějme bloky s vyplněnými atributy např.: "+10", "+11", "+40"
a
vytvořené bloky s názvem "+10", "+11", "+40" program najde text v bloku atributu a přiřadí na stejné souřadnice vytvořené bloky jako je text.

Rozumím tomu, že text zůstane v bloku původní a nelze ho nahradit jiným blokem, ale pokusím se vytvořit takový blok, který "překryje" text v bloku. Nebo úplně ideálně, tedy pokud je to možné vybrané texty viz výše (např. "+10",.... ) navíc přesune do vybrané hladiny, která bude následně vypnuta/zmražena. Pokud není možné přesunout do vybrané hladiny, tak alespoň označí vybranou barvou, která bude nastavena při tisku jako "netisknutelná" a ve výkresové části, takovou barvou, která bude prakticky "neviditelná".


Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 19355
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 11.bře.2020 v 10:15
Pokud jsem správně pochopil požadavek, pak to koliduje s principem bloků - blok je "jedna a tatáž geometrie" (nejvýš s proměnným textem) pro mnoho výskytů. Zde by se pro každý "zdrojový" blok vytvářel nový "blok s obrázkem". Proč potřebujete, aby to byl blok?

Pokud jde jen o skrytí původního textového atributu, to není problém zařídit.
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio s.r.o. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
sumi Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 16.pro.2007
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AUTOCAD LT 2008
Stav: Offline
Bodů: 62
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace sumi Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 11.bře.2020 v 21:11
Znázornil jsem původní popis graficky.

Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 5651/00_2020-03-11_21-08-58.JPG



Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 5408:Přiřazení barvy rastrovým obrázkům v AutoCADu.
Tip 5591:Jak předefinovat entity bloku na DleHlad?
Tip 11728:Výběr objektů dle měřítka anotací (poznámek).
Tip 6250:Možnosti zrcadlení textu v dynamickém bloku AutoCADu.
Tip 1926:Nefunguje změna výšky textu kót.
Tip 2426:Jak přebarvit blok vložený do výkresu?


 Odpovědět Odpovědět Stránka  12> archiv

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,234 sekund.