Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy CAD Studio [www.cadforum.cz]
Česky Slovensky English Deutsch
Přihlášení:
▶ Registrace

 právě nás čte: 2602 
RSS tipy RSS kanál - CAD tipy
RSS diskuze RSS kanál - CAD diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy CAD Studio - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Jak vytvořit 3D mříž v malém souboru?

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
EdSteinitz Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 25.dub.2016
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
AutoCAD2016
Stav: Offline
Bodů: 5
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace EdSteinitz Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Jak vytvořit 3D mříž v malém souboru?
    Zasláno: 27.říj.2020 v 12:55

Potřebuji vytvořit 3D mříž např. 1500x1500x10 (š x d x v), např. z hranolů 2x1500x10

Vytvořím jeden hranol, z něho pole 100 řádků, rozteč 15, pole sjednotím, kopíruji, otočím o 90°, sjednotím, mám mříž, jakou potřebuji, ale výsledný soubor je moc velký (15 MB), špatně se s ním pracuje.

Podobně vtvořit mříž z polygonů – 6 stran (plástev). 1500x1500*10. Opět velký soubor po sjednocení.

Jde to zjednodušit, aby byl výsledný soubor menší? Nebo se to dělá jinak?

Mám AutoCAD 2016

Děkuji za radu.


Zpět nahoru
Petrsorge Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 19.bře.2008
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD2019
Stav: Offline
Bodů: 94
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Petrsorge Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 27.říj.2020 v 13:14
Nejde z toho hranolu udělat blok a množit jen ten blok? to by na velikost souboru dost pomohlo. ALe nevím jak je to s bloky pro 3D v cadu....
- = Sorge = -
Zpět nahoru
EdSteinitz Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 25.dub.2016
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
AutoCAD2016
Stav: Offline
Bodů: 5
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace EdSteinitz Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 27.říj.2020 v 13:23
S blokem jsem to zkoušel, ale nevím jak udělat sjednocení do požadované velikosti. Ve výsledné mříži potřebuji dělat výřezy a pod. Když vyberu všechny bloky a dám příkaz SJEDNOTIT nebo ROZDÍL s jiným prvkem, tak to nefunguje.
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 19587
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 27.říj.2020 v 14:43
Pokud s těmi objekty potřebujete následně provádět geometrické operace, postup přes bloky nepomůže. Je potřeba je rozmístit a sjednotit. Výkon se přitom může lišit podle způsobu jakým jste vytvářel původní těleso (Kvádr, vytažení obdélníku do 3D, apod.) a zda je zapnuta modelovací historie.
Vyšší verze AutoCADu rovněž mají podstatně vyšší výkon zobrazení složitých 3D těles.

Nevím přesně jak vypadá onen model, ale pokud by jej šlo vytvořit vytažením jedné půdorysné křivky, bylo by výsledné 3D těleso jednodušší.
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio s.r.o. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 19587
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 27.říj.2020 v 16:09
Pošlete když tak výsledek (třeba i jen s méně prvky) kam se chcete dostat.
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio s.r.o. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
EdSteinitz Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 25.dub.2016
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
AutoCAD2016
Stav: Offline
Bodů: 5
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace EdSteinitz Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 27.říj.2020 v 17:41
vypadá to asi takto

Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 69116/mriz_vyrezy_21.jpg

Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 19587
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 27.říj.2020 v 18:55
Díky, tahle ukázka ale vypadá adekvátně malá (co do velikosti souboru) a rychlá.

Efektivnější model asi vznikne, když si mřížku nejprve poskládáte ve 2D z tenkých obdélníků a ty pak najednou společně vytáhnete (_EXTRUDE) do 3D.
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio s.r.o. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
EdSteinitz Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 25.dub.2016
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
AutoCAD2016
Stav: Offline
Bodů: 5
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace EdSteinitz Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 28.říj.2020 v 19:45

Vytažení vychází o něco líp, ale ne o moc.

Mřížka:

hranol 1005x2x7

67*67 ks

spojení

1:47 min

5 843 kB

rozdíl s válec 100x50

13 s

 

obdélník 1005x2

67*67 ks

vytažen na 7

spojení

1:18 min

5 076 kB

rozdíl s válec 100x50

10 s

 

Podstatně rychlejší je udělat rozdíl s vodorovnými hranoly a svislými hranoly zvlášť a na závěr to spojit.

rozdíl s válec 100x50

okamžitě

spojení

0:36 min

 

Asi to bude starším počítačem:

HP Elite 7000/i5-750

2,67 GHz

RAM 8 GB, DDR3

Windows 10, 64b

Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 19587
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 28.říj.2020 v 20:02
Zajímavé porovnání. Úzké místo bude asi ta velikost paměti (potažmo disk).
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio s.r.o. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 7951:Plastické průhledné "3D" materiály Inventoru.
Tip 3196:Jak v Inventoru vytvořit šikmý kužel?
Tip 11089:Proč mi nefunguje IGES export 3D ploch?
Tip 12246:VIPHromadné vypnutí viditelnosti součástí sestavy dle velikosti (hmotnost, objem) nebo názvu (iLogic)
Tip 11798:Upozornění: Degenerovat prvek - v pevnostní analýze modelu.
Tip 10907:Při generování řezu nedojde k ořezání modelu.


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,172 sekund.