Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy CAD Studio [www.cadforum.cz]
Česky Slovensky English Deutsch
Přihlášení:
▶ Registrace

 právě nás čte: 2789 
RSS tipy RSS kanál - CAD tipy
RSS diskuze RSS kanál - CAD diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy CAD Studio - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Vytvořeno ve výukové verzi

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
Saab Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 23.kvě.2013
Lokalita: ČR (PA)
Používám:
Autocad LT2017, Revit LT 2014
Stav: Offline
Bodů: 50
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Saab Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Vytvořeno ve výukové verzi
    Zasláno: 12.led.2021 v 20:59
Dobrý den

Nedávno jsem přeinstaloval pc a opětovně instaloval Autocad lt 2014. Po otevření některých souborů se objeví hláška "vytvořeno ve výukové verzi". Nevím jak se mi soubory označily. Předtím se mi nikdy nic podobného nezobrazovalo - a to mám úplně stejnou licenci. Nevím ani kolik souborů se mi takovýmto způsobem "infikovalo". Jediné co pomůže je přeuložit výkres v jiné verzi autocadu. Pak hláška zmizí a soubor se tváří "vyléčený". Teď mám upřímně hrůzu z toho, že pracně vytvořené výkresy budu mít nadobro nepoužitelné bez možnosti kopírování. Jak toto řešit? Přeuložit a neřešit to? Není nějaká aplikace které by poznala přeuložené výkresy které jsou již označené? Nerad bych šířil tento vir dál.

Děkuji moc


Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 19663
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 12.led.2021 v 21:07
Pokud používáte výukovou licenci AutoCADu, je takovéto zobrazení normální a ničemu nevadí. Informace o použití výukové verze je uložena v DWG souborech uložených z takovéto licence.

Pokud používáte komerční verzi, mohla se do vašich výkresů dostat informace o EDU (výukové) verzi jen tak, že jste do výkresu vložil nějaký DWG blok uložený z EDU verze a 2x potvrdil upozornění, že jde o EDU obsah. Odstranění je problematické. Ale za normálních okolností by k tomuto nemělo dojít.
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio s.r.o. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
Saab Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 23.kvě.2013
Lokalita: ČR (PA)
Používám:
Autocad LT2017, Revit LT 2014
Stav: Offline
Bodů: 50
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Saab Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 13.led.2021 v 09:06
Děkuji za odpověď, 

provozuji na svém pc pouze komerční verzi programu. Nikdy jsem studentskou verzi neměl. Jedině jak se mi mohlo označení do výkresu dostat je určitě kopírování z ostatních výkresů profesí. Ale program mě nikdy na tuto skutečnost neupozornil - už vůbec ne 2x jak píšete, ani při tisku nebyl nikdy problém, tedy až do dnes. Nechci si postupně nakazit svoje poctivě vypracované výkresy, proto se znovu  ptám - zjistím nějakým způsobem jestli je soubor infikovaný a ne jen pře-uložený? (se skrytým upozorněním které zase na mě někdy v budoucnu vyskočí jako teď)

Děkuji
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 19663
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 13.led.2021 v 10:24
Výkresy, které pocházejí z výukové verze a mohly být v rozporu s licenčními podmínkami použity pro komerční projekty, můžete detekovat např. pomocí tipu:
(ale AutoCAD opravdu upozorňuje - mohl jste si to vypnout)

Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio s.r.o. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
Saab Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 23.kvě.2013
Lokalita: ČR (PA)
Používám:
Autocad LT2017, Revit LT 2014
Stav: Offline
Bodů: 50
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Saab Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 13.led.2021 v 21:35
Tak jsem na to přišel. 
Na starém pc s win7 mám ještě jednu záložní kopii autocad LT 2014 (úplně identickou licenci kterou ale nepoužívám) a tam se mě hláška o výukové verzi také zobrazovala. To ale bylo pouze do doby než jsem naistaloval service pack. Po této aktualizaci hláška u všech výkresů zmizela. To asi je ten kámen úrazu, dnes licenci užívám na win 10 a ani nevím jestli tam nějaký service pack mám naistalován - program se tváří aktuální. 
Co se týče zmíněné dávkové kontroly je situace následující - na obou pc převod detekuje tzv EDU verzi. Takže tam funguje vše jak má. 
Ještě jednou se blbě zeptám. Mohu si být 100% jist pokud provedu převod dwg tímto souborem, že bude vše v pořádku a tímto sítem neprojde žádný označený soubor? Chci si v tom udělat konečně pořádek. 
Ještě prosba na závěr. V příloze je náhodný soubor dwg který jsem převedl výše zmíněným způsobem bez problémů. Mohl by jste ho prosím otevřít a říct jestli je označený? Jen pro můj dobrý pocit.

Děkuji moc za přínosnou diskuzi. 
Připojené souborydwguploads/49946/Pokus.dwg
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 19663
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 13.led.2021 v 21:47
Žádné varování, proměnná STUDENTDRAWING je 0, takže tento soubor je licenčně v pořádku (odkazuje ale ještě na nějaké externí reference).
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio s.r.o. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
Saab Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 23.kvě.2013
Lokalita: ČR (PA)
Používám:
Autocad LT2017, Revit LT 2014
Stav: Offline
Bodů: 50
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Saab Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 14.led.2021 v 09:21
To jsem rád, děkuji za pomoc. 
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 29.lis.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Stav: Offline
Bodů: 6052
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace PepaR Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 14.led.2021 v 11:18
Dobrý den,

trošku se v těch EDU razítcích ztrácím a studenti mají obdobné dotazy. Rád bych si ujasnil některé věci, prosím:
  1. Které verze EDU aplikací (AutoCAD, Revit, ...) přidávají vodoznak „Vytištěno ve výukové verzi“?
  2. Jaký je konkrétní rozdíl mezi EDU verzí  provozovanou lokálně a EDU verzí provozovanou síťově z pohledu nikoliv licenčního, ale technického ve věci vkládání vodoznaku? Viz tip 9725.
    Původně odeslal(a) Tip 9725 Tip 9725 napsal(a):

    Od verze 2019 používá AutoCAD odlišný způsob EDU vodoznaku, který je zachováván v hlavním DWG výkresu, nešíří se při vkládání bloků a xrefů. Týká se studentských a výukových licencí, nikoliv však školních víceuživatelských síťových licencí. 

  3. Když si student v rámci školní práce a projektů vytvoří bloky, rodiny a šablony, kterou po ukončení studia bude chtít používat v komerční aplikaci, je to vůbec technicky možné? Podle toho co čtu, tak by vytvořením bloku, rodiny v EDU verzi a jejím následným použitím docházelo k zanášení vodoznaku. Nebo se mýlím?
PepaR
www | fb
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 19663
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 14.led.2021 v 11:36
V podstatě se od verze 2019 vrací (jen jiným mechanismem) hlídání a upozorňování na obsah vytvořený ve výukových verzích Autodesk softwaru, tzv. EDU-stamp - viz https://www.cadforum.cz/cadforum/autocad-2019-zmena-edu-vodoznaku-vytvoreno-ve-studentske-verzi-tip11828

ad 1) 2014 a starší, 2019 a novější
ad 2) to byl jen dočasný rozdíl ve verzích 2019
ad 3) technicky ano, ale licenčně ne - obsah vytvořený ve výukových (školních nebo studentských) verzích nelze používat v komerčních projektech (a takový obsah zpravidla zobrazí upozornění/bannery/vodoznaky)
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio s.r.o. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 29.lis.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Stav: Offline
Bodů: 6052
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace PepaR Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 14.led.2021 v 11:59
Děkuji.
PepaR
www | fb
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 29.lis.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Stav: Offline
Bodů: 6052
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace PepaR Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 15.led.2021 v 12:05
Ještě mě napadl námět na aplikaci v souvislosti s EDU příznakem. I když si to hlídá samotná aplikace, tak by se při práci na více projektech hodila utilitka, která by uměla hromadně prohledat adresáře a vypsat, které soubory, rodiny, bloky byly vytvořeny v EDU verzi.
PepaR
www | fb
Zpět nahoru
Žufi Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen

Přihlášen: 11.srp.2009
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Autocad2018 + Cadkon2018, Revit2019
Stav: Offline
Bodů: 115
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Žufi Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 19.led.2021 v 14:12
To je fakt paráda, s těma studentskema verzema.
Celý problém je v tom, že některé verze Autocadu prostě neřeknou, že výkres je ve studenstské verzi. Na nic se mně 2x neptá, prostě otevřu a pracuju, kopíruju , atd... 
Teď jsem nainstaloval Autocad 2021, a ejhle, výkres, ke kterému Autocad 2018 neřekl aňi ň je ve studenstké verzi.

vlevo verze Autocad 2018, vpravo 2021, soubor je tentýž.

Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 18106/studenstke_verze_2021-01-19_14-54-21.png


takže dotazy:
1) jak zjistit, že výkres je ve studenstké verzi?
2) ve firmě máme autocady od 2014 po 2021, někomu se informace o studentské verzi zobrazí, ale někomu prostě ne.  A protože takhle zavirovaných výkresů budou spousty, jak se toho hromadně zbavit?

díky
Ž




Upravil Žufi - 19.led.2021 v 14:54
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 19663
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 19.led.2021 v 15:07
Každý DWG výkres, obsahující EDU označení, otevíraný v AutoCADu, zobrazí v komerční verzi toto jako varování:


Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 9/eduinfo.jpg



přes vkládání se ale toto označení nešíří, takže tam nevaruje. Odstraňování je problém, protože komerční použití je porušení licenčních podmínek.

Pokud se vám to chová jinak, musí být někde problém - neprošly např. ony DWG soubory nějakou non-Autodesk aplikací, např. nějakou napodobeninou AutoCADu?
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio s.r.o. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
Žufi Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen

Přihlášen: 11.srp.2009
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Autocad2018 + Cadkon2018, Revit2019
Stav: Offline
Bodů: 115
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Žufi Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 19.led.2021 v 16:19
ne, tak tenhle
Připojené souborydwguploads/18106/zaklady.dwg
v mém Autocadu 2018 o EDU verzi ani nepípne. Až 2021 se k ní přizná, ale to je už pozdě.
v obou Autocadech (2018 i 2021) mám že je to Důvěryhodný výkres aplikace Autodesk.
Jestli výkres někdy v minulosti prošel přes ne-Autodesk produkt to po těch letech opravdu netuším.

Může prosím někdo s Autocadem 2018 zkusit ten soubor otevřít, co mu vypíše?
lze oznámení o té EDU verzi někde vypnout / zapnout?

rád bych se dopracoval toho, že budu mít nástroj, jak jednak SPOLEHLIVĚ detekovat EDU verze výkresů, a za druhé jak již takto zavirované výkresy ve firmě odvirovat.



Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 19663
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 19.led.2021 v 16:38
Už asi tuším proč se chová takto (i když to neřeší ten hlavní problém, zdroj porušení licence). Do verze 2018 (2019 sp0) se používalo jiné vnitřní označení EDU verze v DWG souboru než ve verzích 2019 sp1 a novějších. U vašeho DWG je zřejmě to EDU označení z novějšího AutoCADu a starší verze 2018 jej nedetekuje. To by ale nemělo tak vadit, protože jej tím pádem ani neoznačuje tím EDU razítkem (a pokud v oné verzi 2018 ten DWG výkres přeuložíte, to nové označení se vymaže). Navíc nemůže dojít k žádnému šíření EDU označení bez upozornění uživatele.

Nicméně chápu, že teď potřebujete najít výkresy obsahující EDU-stamp (ať už nový nebo starý). Teoreticky byl měl pomoci:

Další informace:
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio s.r.o. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
Žufi Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen

Přihlášen: 11.srp.2009
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Autocad2018 + Cadkon2018, Revit2019
Stav: Offline
Bodů: 115
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Žufi Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.led.2021 v 08:22
Tak zrovna verzi 2018 ten doplněk nepodporuje, ve verzi 2021 nefunguje (budu řešit separátně s JTB) :-D
jo, výkres v ACAD2018 uložit do verze 2018, pak otevřít, a uložit zase do nižší verze, kvůli ostatním kolegům, problém vyřeší, už to není školní verze.
nebo do dxf a zpátky.
Ale není to moc šikovné, a potřebuji nějak detekovat, zda výkres je či není v EDU verzi :-(

Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 9756:Jak z DWG výkresu odstranit EDU razítko "Vytvořeno ve výukové verzi"?
Tip 9725:AutoCAD 2014 SP1: změna varování "VYTVOŘENO VE VÝUKOVÉ VERZI"
Tip 9134:Výkres který otevíráte nebyl vytvořen pomocí Education produktu Autodesk.
Tip 2553:Kde se bere text "VYTVOŘENO VE VÝUKOVÉM PRODUKTU AUTODESKU" na výkresu?
Tip 10027:EDU vodotisk ve výkresech Inventoru.
Tip 6460:Odkud se bere text "VYTVOŘENO VE STUDENTSKÉ VERZI AUTODESK"?


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,438 sekund.