Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy Arkance Systems [www.cadforum.cz]
CZ | SK | EN | DE
Přihlášení
či registrace
   právě nás čte: 2644 
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

 

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

 
CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy Arkance Systems (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Inventor ipt

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
martins38 Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 02.úno.2021
Lokalita: Austria
Používám:
Inventor 2018
Stav: Offline
Bodů: 2
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace martins38 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Inventor ipt
    Zasláno: 02.úno.2021 v 21:59
Zdravim,potrebujem par info ohladne stahovania ipt suborov.
Mam licencovany inventor.
Chcel by som si stiahnut 3d model z vasho cad fora. Rad by som vedel ci ho mozem bez problemov vlozit do mojho inventoru.
Dostal som info, ze ak stiahnem ipt subor, ktory bude vytvoreny v nelicencovanom(nelegalnom) inventore, tak mi to ten moj legalny zablokuje.
Ak si ten ipt subor stiahnem neviem urcit kym a ako bol vytvoreny. Ci bol vytvoreny v licencovanom alebo nelicencovanom inventore.
Dakujem za kazdu radu
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 20092
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.úno.2021 v 22:11
Modelů v sekci CAD/BIM bloky se nemusíte nijak obávat. Určitě vám Inventor nijak nezablokují. Jediné, co se může při vkládání bloků stát, je vložení souboru z výukové verze - komerční licence v tomto případě varuje a pokud varování potvrdíte, budou výstupní výkresy označeny vodoznakem "Vytvořeno ve výukové verzi".
Vladimír Michl (moderátor)
Arkance Systems s.r.o. - www.arkance-systems.cz
(podpora viz hd.cads.cz)
Zpět nahoru
sucha.ladislava Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 31.led.2020
Lokalita: ČR (HK)
Používám:
Autocad 2020, Inventor 2020
Stav: Offline
Bodů: 52
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace sucha.ladislava Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.úno.2021 v 11:20
Dobrý den,
to je docela nešikovné. Protože mám asi 120 bloků, které v rámci studia jsem si vypiplala. Tzn. že je musím všechny pro své budoucí povolání tvořit znovu?
A jsou to i bloky, jejichž jednotlivá tvorba trvala i několik hodin (různé dynamické bloky, tabulky...).
:-(((

Děkuji za odpověď
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 20092
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.úno.2021 v 12:58
Ano, bezplatná výuková licence nemůže být používána pro komerční účely, takže ani pro tvorbu komerčních knihoven.
Vladimír Michl (moderátor)
Arkance Systems s.r.o. - www.arkance-systems.cz
(podpora viz hd.cads.cz)
Zpět nahoru
sucha.ladislava Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 31.led.2020
Lokalita: ČR (HK)
Používám:
Autocad 2020, Inventor 2020
Stav: Offline
Bodů: 52
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace sucha.ladislava Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.úno.2021 v 20:56
Dobrý den,
to je nelogické. 
Všechny bloky a funkce, které si naprogramujeme v programovacím jazyku a nebo v CNC obrábění (Heidenhein, Fanuc,...) mohu po maturitě použít. Kdykoliv a kdekoliv.
Všechny šablony a tabulky z kancelářských balíků,...

Ale v Cadu od firmy Autodesk... to jako musím vytvářet znovu?
To nemyslí vážně. Víte kolik času zabere vytvoření jednoho dynamického bloku který slouží k zakreslení střešního okna, aby bylo realistické?

PS. právě teď jsem pochopila, proč někteří i když mají možnost zdarma při výuce pracovat na legální verzi si raději stahují nelegální. Aby ušetřili čas, který vložili do své práce.
Brrrrrrrrrrrrr

Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 20092
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.úno.2021 v 21:35
To asi není úplně přesné srovnání - tužka nebo textový editor, ve kterém tvoříte algoritmy nebo vymýšlíte vlastní programy, není potřeba pro jejich následné používání, ani se významně nepodílely na jejich fungování. Pokud dostanete nějaký nástroj pro účely výuky zapůjčen zadarmo (a vědomě odsouhlasíte s tím spojené licenční podmínky), nelze se najednou podivovat, že tím zapůjčeným autobusem nemůžete vozit pasažéry, mainframe počítačem těžit kryptoměnu, nebo návrhový software používat na tvorbu komerčních knihoven.

Porušování licenčních podmínek (a to i nelegálními verzemi) je možným proviněním proti zákonům.

Řada univerzit - chce-li používat software komerčně - si místo výukové licence pořizuje licenci komerční. Nebo lze použít aplikaci s licencí dovolující i omezené komerční využití - např. Autodesk Fusion 360.
Vladimír Michl (moderátor)
Arkance Systems s.r.o. - www.arkance-systems.cz
(podpora viz hd.cads.cz)
Zpět nahoru
sucha.ladislava Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 31.led.2020
Lokalita: ČR (HK)
Používám:
Autocad 2020, Inventor 2020
Stav: Offline
Bodů: 52
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace sucha.ladislava Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.úno.2021 v 22:01
Dobrý den
Máte pravdu, ale  je tu druhá strana mince. Vidíme to jak učitelé nadávají na Autodesk. Nikdo jim neporadí.
Ti druzí učitelé co nás učí Solidworks jsou vysmátí, mají za zády dobrou podporu.
Neřešme kolik to školu stojí (A versus S). Škole je to "jedno", pokud je to rozumné, ale hlavně, když to funguje.

Podpora Autodesku co se týká výuky je opravdu špatná. Solidworks má mnoho výukových videí, učebnici, podporu,... a to v češtině. A Autodesk? Jen celé září nás to deptalo, kdy jsme se nemohli doma učit, protože nám Autodesk nebral potvrzení, která se mu musela zasílat,... nikde žádné dovolání. Učitelé nešťastní... 
Neřešme to, to nemá smysl. Jen mi je z toho smutno. Dokončím studium, samozřejmě pro dobré vysvědčení se naučím i v Autodesk aplikacích. A musím říci, že po maturitě k tátovi do firmy, kde na tom budu pracovat, Autodesk rozhodně kupovat nebudeme. :-(((
End a děkuji za Vaši jakoukoliv pomoc, kterou tady děláte

Zpět nahoru
issin Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 11.čvc.2015
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 515
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace issin Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.úno.2021 v 22:13
Taktéž mi přijde to omezení dost tvrdý.
Něco vytvoříte - jste tedy autor.
V tomto případě jste jako spisovatel, kterému je zabráněno vydat knihu.
Jenže na druhou stranu by jsme měli tisíce studentů s bezplatnou licencí a kdo by platil vývoj programu.
S podporou máte do jisté míry pravdu. Ale problém je ve vytvoření silné komunity, která by vytvářela návody. Pokud si vzpomínám spousta videí pro Solid je právě od uživatelů. Jenže spousta uživatelů Inventoru jako by nemělo zájem návody tvořit.
Pro každou SW firmu je lepší poskytnout placené kurzy, je to další zdroj příjmů.
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 20092
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.úno.2021 v 22:58
Oddělme prosím tři různé věci.

1) jakési domnělé "právo na komerční použití" u bezplatných výukových licencí - takové právo prostě není, toto omezení platí cca 30 let a není žádným překvapením, každý uživatel výukové verze potvrzuje, že s ním souhlasí

2) způsob ověřování "výukového" statutu uživatele - tam souhlasím, že "outsourcingem" tohoto procesu v minulém roce si Autodesk nadělal více škody než užitku a ten proces je silně nejasný (navíc ani bohužel nemůžeme pomoci těm uživatelů, kteří se na nás obrátí o pomoc), pokud se rozhodli - správně, také to děláme - poskytovat výukové licence zdarma, mělo by to být jasným a co nejjednodušším procesem (i když víme, že byl zneužíván)

3) dostupnost podpory, šíře komunity - Autodesk produkty jsou nejpoužívanějším softwarem v komerční sféře CAD/CAM/BIM a škola by v ideálním případě měla studenty připravit na práci s běžně používanými nástroji; širokému použití odpovídá i široká komunita uživatelů, výukových materiálů, videí i dostupnost podpory (i v češtině) - např. zde na fóru ani na oficiálním Helpdesku nebo na Facebooku neodmítáme dotazy vyučujících ani studentů a pomoci s technickými dotazy ve většině případů umíme
Vladimír Michl (moderátor)
Arkance Systems s.r.o. - www.arkance-systems.cz
(podpora viz hd.cads.cz)
Zpět nahoru
Radek001 Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 10.dub.2007
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Inventor 2017 / Autocad 2017
Stav: Offline
Bodů: 511
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Radek001 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 04.úno.2021 v 07:12
Dovolím si přidat svůj pohled na bod 1.

Myslím, že se apriori nebavíme o "právu na komerční použití u bezplatných výukových licencí". Bavíme se o právu následného komerčního použití mentální práce autora, vzniklé za použití bezplatných výukových licencí. Z mého pohledu - to je rozdíl.

Je samozřejmé a správné, že v komerční firmě nesmí být komerčně používáno výukové či nelegální SW. Ale jak krásně přirovnává ISSIN, nyní nemůžete vydat knihu, napsanou na zapůjčeném psacím stroji. Ta diskuse tak nabírá jiný směr. Nejde o to, zda má Autodesk právo své bezplatné verze chránit před komerčním využitím, to určitě ano. Ale jde o to, jakým způsobem toto právo Autodesk realizuje. Zda již nezasahuje až příliš do práv autora či zda by to nešlo udělat lépe.

Paní Suchá, asi máte pravdu, ta diskuse je neefektivní. Budiž Vám útěchou, že vytvořit jakékoliv dílo podruhé, znovu, obvykle trvá podstatně kratší dobu. Máte vzor. A možná i za tohle (mít vzor, legální možnost se něco naučit), bychom měli Autodesku poděkovat.
Zdravím.


Upravil Radek001 - 04.úno.2021 v 07:21
Radek Štěpánek
OTIS, mechanical engineer
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 20092
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 04.úno.2021 v 08:51
Myslím, že to je nedorozumění. U té bezplatné licence si Autodesk vyhrazuje nekomerční použití. A výsledkem každého použití CADu je soubor výkresu či modelu. Takže nelze oddělovat následné komerční využití souborů modelů od nekomerčního využívání CADu. K ničemu jinému ten CAD neslouží.

Intelektuální vlastnictví, tedy myšlenku, nápad, vám samozřejmě nikdo nebere. Pokud ji budete chtít využít komerčně, můžete ji zachytit v libovolném programu neomezeném na nekomerční používání.

Když tu argumentaci otočíte, těžko najdete hraniční linii, za kterou už by to nevyznělo nesmyslně: mám zadarmo výukovou verzi a před koncem studia na ní vyprojektuji na zakázku hotel. Přeci mi Autodesk nesmí bránit "vydat" komerční projekt založený na mých nápadech. Nebo smí? Komerční knihovny jsou stejným typem "výstupu z CADu".
Vladimír Michl (moderátor)
Arkance Systems s.r.o. - www.arkance-systems.cz
(podpora viz hd.cads.cz)
Zpět nahoru
sucha.ladislava Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 31.led.2020
Lokalita: ČR (HK)
Používám:
Autocad 2020, Inventor 2020
Stav: Offline
Bodů: 52
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace sucha.ladislava Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 04.úno.2021 v 12:25
Dobrý den,
děkuji Vám moc, jste fajn člověk. 
Co píšete o hotelu, máte pravdu :-)) ale na světě by vše mělo být bráno s rozumem.
Tedy nehrotit něco striktními podmínkami. Ale vždy nabídnout možnost. Třeba za drobný symbolický poplatek. Jinak i slušní lidi budou nuceni podvádět i  když by nechtěli.
Nikdo z nás to neovlivní a naše zemička je tak strašně mrňavá, že Autodesku je jen přítěží, protože jsme jedna z mála zemí, která se může radovat z lokalizace :-) která něco stojí.
PS. děkuji Vám, že tu lidem pomáháte.
Hezký den

Zpět nahoru
issin Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 11.čvc.2015
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 515
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace issin Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 04.úno.2021 v 14:00
Líbí se mi vaše myšlenka za drobný poplatek převést školní práci na komerční.
Při spravnem marketingu a rozumné ceně ze strany Autodesku by to jistě mohlo být zajímavé i pro studenty.


Upravil issin - 04.úno.2021 v 14:20
Zpět nahoru
Radek001 Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 10.dub.2007
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Inventor 2017 / Autocad 2017
Stav: Offline
Bodů: 511
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Radek001 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 04.úno.2021 v 14:16
Původně odeslal(a) issin issin napsal(a):

Líbí se mi vaše myšlenka za drobný poplatek převést školní práci na komerční.
Při spravnem marketingu a rozumné ceně ze strany Autodesku by to jistě mohlo být zajímavé i pro studenty.

Souhlasím a připojuji se k podnětu :-).
Radek Štěpánek
OTIS, mechanical engineer
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 10851:iLogic - jak ve výkresu zpracovat materiál a cestu součásti?
Tip 9341:Použití iLogic na rozklad jména IPT souboru a naplnění iVlastností.
Tip 9476:Ukládání DWG kopie IDW výkresu pojmenované podle revize.
Tip 8717:Jak ve výkresu zobrazit těžiště podsestavy?
Tip 9951:iLogic pravidlo - kontrola ručního přepsání iVlastností.
Tip 9467:Automatické publikování schválených výkresů z Inventoru.


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,438 sekund.