Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy CAD Studio [www.cadforum.cz]
Česky Slovensky English Deutsch
Přihlášení:
▶ Registrace

 právě nás čte: 6192 
RSS tipy RSS kanál - CAD tipy
RSS diskuze RSS kanál - CAD diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy CAD Studio - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Rámová konstrukce - problémy

 Odpovědět Odpovědět Stránka  12> archiv
Autor
masa1 Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 25.led.2006
Lokalita: ČR (PL)
Používám:
Inventor, AutoCAD 2018
Stav: Offline
Bodů: 241
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace masa1 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Rámová konstrukce - problémy
    Zasláno: 23.led.2018 v 12:25
Dobrý den.

Začal jsem se pracovat s rámovými konstrukcemi a potřeboval bych pár rad. Abych věděl, jestli něco dělám špatně, nebo jestli máte podobné zkušenosti. Vysvětlím na příkladu, kdy potřebuji udělat jednoduchý stůl – deska s opěrným rámem a nohy. Jako základ použiji model desky doplněný o dva náčrty pro připojení nohou.


Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 1047/Stul_1.jpg


Složím rám pod deskou s pomocí funkce „Použít znovu“. Při opětovném použití je částečným problémem to, že profil se zobrazuje bez vytvořených pokosů a hůř se určuje jeho správné umístění. Ale to chce cvik.

Vložím a oříznu první nohu. Když vybírám místo pro opakované použití nohy, musím vybírat umístění dvěma body a ne čárou. Pokud vyberu čáru, minimálně jedna noha se vloží do profilů rámu a je kratší. Zkoušel jsem to několikrát a správné umístění jsem zatím dosahoval jen při výběru dvou bodů. Je tohle obecné fungování?


Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 1047/Stul_2.jpg


Už vím, že krátkou nohu můžu vyřešit přes „Změnit znovupoužití“ příkazem „Obrátit směr prvku“. Po potvrzení „OK“ je noha správně umístěna výškově, ale musím ji ještě natočit do správné pozice opětovným použitím „Změnit znovupoužití“. Pokud dám místo „OK“ „Použít“, mohu hned pokračovat v otáčení. Po potvrzení „OK“ se noha nejen výškově nesrovná, ale je i na špatném místě. Co dělám špatně?


Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 1047/Stul_3.jpg Přihlaste se pro zobrazení plné verze - 1047/Stul_4.jpg


Další problémy v modelu nastaly při změně řídícího plechu. Pokud měním jen rozměry, je vše v pořádku, bez ohledu na způsob zadání profilu. Pokud změním tvar plechu, pak při vložení přes dva body proběhne aktualizace bez problému. Při vložení profilu na hranu je po aktualizaci nahlášena chyba, kterou je ale označen znovu použitý profil. Změna vkládací hrany je ale u výchozího profilu. Při vložení výchozího profilu na neměněnou hranu je výsledek stejný. Úpravou přes „Změnit znovupoužití“ se mi chyba odstranit nepovedla. Pokud dám „Změnit“ výchozí profil, zobrazí se mi jako zkrácený podle nové hrany. Když změním rozměry na jinou velikost, nebo ukážu na novou zkrácenou hranu, vloží se profil v původní délce. Přichytit profil k nové hraně v jiné délce se mi nepovedlo. Lze změnit délku profilu na rozměr podle nové hrany?


Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 1047/Stul_5.jpg


Při zkoušení různých variant jsem narazil na ještě jeden problém. Z důvodu, na který jsem nepřišel, dojde k posunutí znovu použitého profilu. Jeho délka zůstane zachovaná, posune se ale ven z konstrukce o vzdálenost odpovídající nově vzniklé hraně. Toto posunutí se mi nepovedlo odstranit. Jde to nějak?


Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 1047/Stul_6.jpg


Zkusil jsem si práci s rámovou konstrukcí na poměrně jednoduchém případu. Můj závěr z použití tohoto prostředku je takový, že pokud se začne něco chovat nestandardně, je nejlepší profil smazat a vkládat znovu. Což mohu provést u obdobně jednoduchých návrhů. U složitějších konstrukcí by asi bylo vhodnější používat ve vyšší sestavě jen řídící skeleton a rám generovat až po úplném vyjasnění konstrukce. Je takovéto fungování normální, nebo dělám někde chyby?
Předem děkuji všem za rady.
Mašek
Zpět nahoru
madep Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 01.pro.2006
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Solid Edge 2D
Stav: Offline
Bodů: 32
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace madep Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 23.led.2018 v 20:56
Mám s tím stejný problém. Funkce znovu použít je super, ale je nedotažená. A to se vám ještě nestalo, že překopírujete celou rámovou konstrukci přes design assistanta a na první pohled je všechno v pořádku. Když však potřebujete změnit profil, nefunguje to a hlásí to neznámou chybu. Takže musíte začít znovu včetně výkresů. To jsou potom krásný nervy. :-)
Zpět nahoru
simunek Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 03.bře.2014
Lokalita: ČR (ÚL)
Používám:
Inventor 2018 Professional
Stav: Offline
Bodů: 340
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace simunek Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 24.led.2018 v 07:49
Zdravím,
No po pravdě já používám znovupoužití pouze pokud profil nějak dál upravuji (např. nějakou díru,..) takže se mi promítne úprava na všech místech. Díl i bez znovupoužití bude mít stejné číslo součásti takže v kusovníku se sloučí. Tak mi přijde zbytečné se se znovupoužitím zdržovat.
 
Na kopírování  nejen rámových konstrukcí používám Vault Basic - "kopírovat návrh" ( i přes to že jsem sám, ale je to dobré právě pro kopírování návrhu a jako záloha dat) 
Pavel Šimůnek
Zpět nahoru
masa1 Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 25.led.2006
Lokalita: ČR (PL)
Používám:
Inventor, AutoCAD 2018
Stav: Offline
Bodů: 241
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace masa1 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 24.led.2018 v 13:46
Děkuji pánové za Vaše reakce. Alespoň trochu útěchu mám v tom, že nejsem sám, komu rámové konstrukce nefungují zcela podle představ. Nějak se s tím ale budu muset srovnat. Ale patří mi to. Chtěl jsem jako správce CAD dohnat kolegy, aby tento postup používali. Sice se u nás až tolik rámových konstrukcí nedělá, ale čas by to ušetřit mohlo.

Naštěstí jsme zatím nekopírovali data ani s Design Assistantem, ani přes Vault. Zatím se jednou povedlo kolegovi, že po změně tvaru řídící součásti měl chyby ve vložených profilech. To ještě šlo. Druhá srážka s realitou už byla horší. Po získání z Vaultu se u druhého kolegy v sestavě lisu rozsáhle rozsypalo takto vytvořené zábradlí. Takže měli oba co opravovat.

Uvidím, jestli se mi ještě někdo ozve. Zatím na základě svých pokusů a Vašich připomínek to budeme řešit tak, že do nadřazené sestavy budeme pro začátek vkládat sestavu rámu, která bude obsahovat jen ohraničující součást. Až po dořešení navazujících částí se na základě tohoto skeletonu bude vytvářet vlastní rámová konstrukce.

A budu doufat ve změny v nové verzi Inventoru. Třeba že se u rámové konstrukce objeví i příkaz pro pole součástí.

Pro pana Deptu:

Věřím, že jste si při kopírování užil a raději to budu dělat přes Vault. Ale zeptám se, nezkoušel jste rámovku kopírovat pomocí funkce „Kopie modelu iLogic“? Osobně ji používám raději než Design Assistant.

Pro pana Šimůnka:

Dík za připomenutí sloučení položek. Koukám, že to funguje nejen, když postupně vložím přes rámovou konstrukci stejné profily. Zabere to, i když po uložení sestavy součást vložím přes „Umístit komponentu“. Předpokládám, že kopie z Vaultu nedělá tako problémy jako Design Assistant.
Mašek
Zpět nahoru
Cheff Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Přihlášen: 19.led.2006
Lokalita: Czech Republic
Používám:
Inv 2013 Pro (SP2 Upd6), AutoCAD 2013 (SP2)
Stav: Offline
Bodů: 901
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Cheff Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 30.led.2018 v 15:01
Tak s rámovými konstrukcemi jsem se už "trochu nazlobil" . - Znovupoužití komponenty bohužel ještě nemám (Inv 2013), ale obecně lze fungovat bez něj (pokud nejde o vrtané profily). - Bohatě stačí slučovat dle čísel součásti.

Použití bylo na mnoha různých konstrukcích. Včetně rozsáhlých změn. - Stačilo se naučit některé zásady (jako např. NIKDY nemazat čáry z náčrtu, pokud je na nich profil...).

Horší je to s použitím pole komponent. Do rámu je sice dostanete, ale ztratíte možnost jakékoli další úpravy prvku.

Jinak co se kopírování týče, tak tím jsem o data ještě nepřišel. - Dnes již většinou přes Vault, ale ani v případech kopírování z totalcmd (pomocí ztracené/zašantročené komponenty) nebyly problémy...
Zpět nahoru
VS1 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 18.dub.2018
Lokalita: ČR (MS)
Používám:
Inventor 2018 Professional
Stav: Offline
Bodů: 14
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace VS1 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 23.dub.2018 v 12:22
Zdravím dneska ještě jednou, nějak se dnes nedaří CrySmile.
Prosím stalo se už někomu při tvorbě rámové konstrukce, aby se profily které chceme použít, nevykreslily na náčrt v plné délce? A také na jedné straně? Viz. Obr.

Profily jsou dány na náčrt, ale bohužel nevím proč nezobrazí se - zobrazí se až po najetí myší na profil který tam vidět je - ale vypadá jako by část profilu byla neviditelná. Viz. Obr.
Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 83895/Zkouška_1.jpg


Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 83895/Zkouška_.jpg




Upravil VS1 - 23.dub.2018 v 12:25
Zpět nahoru
masa1 Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 25.led.2006
Lokalita: ČR (PL)
Používám:
Inventor, AutoCAD 2018
Stav: Offline
Bodů: 241
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace masa1 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 23.dub.2018 v 13:07
Dobrý den.
Něco podobného mi to dělá, když si v sestavě zapnu "Poloviční řez". Také když veberu celou konsturkci ve stromu, zobrazí se vše.
Když koukám na Váš spodní obrázek, šikmé plochy na dlouhých profilech by tomu odpovídali. Už jste na nich dělal pokos?

Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 1047/Rez_GRK.jpg


Mašek
Zpět nahoru
VS1 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 18.dub.2018
Lokalita: ČR (MS)
Používám:
Inventor 2018 Professional
Stav: Offline
Bodů: 14
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace VS1 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 23.dub.2018 v 13:12
Asi jsem dnes vyšel opravdu špatnou nohou, ještě že jsou zde solidní lidé. Ano aktivovaný poloviční řez - to je ta chyba. Clap Dvě záchrany za jeden den, 

Děkuji Vám ClapSmile
Zpět nahoru
masa1 Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 25.led.2006
Lokalita: ČR (PL)
Používám:
Inventor, AutoCAD 2018
Stav: Offline
Bodů: 241
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace masa1 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 23.dub.2018 v 13:29
Tak máme pondělí ... a to se někdy dějí věci ...
Nejdřív jsem měl strach, jestli to není geometrií náčrtu. Mám barevné schéma, kde zelená značí nedostatečně definovaný náčrt ... A špatnou délku mi to dávalo jen při větších změnách řídící geometrie. Tedy tvarových změn, pro změny délky se to chovalo korektně.
Jen se ještě zeptám, máte tam 4 hrany ale 5 profilů. To jste jeden dával opakovaně když se po vložení neukázal?
Mašek
Zpět nahoru
VS1 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 18.dub.2018
Lokalita: ČR (MS)
Používám:
Inventor 2018 Professional
Stav: Offline
Bodů: 14
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace VS1 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 23.dub.2018 v 13:34
Ano ano, 5 profilu a 4 hrany, je to kvůli tomu abych zkusil co to udělá :-) - ale žádný výsledek se nedostavil.
Zpět nahoru
VS1 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 18.dub.2018
Lokalita: ČR (MS)
Používám:
Inventor 2018 Professional
Stav: Offline
Bodů: 14
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace VS1 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 23.dub.2018 v 14:39
Nepublikoval někdo někdy už svůj "vlastní" profil? Přidal jsem si svůj vlastní profil do knihovny, ale když ho použiji tak mě v modelu ukazuje tyto ošklivé koty (viz.obr)  což u "originálních" profilu není. Také když tvořím kusovník "vlastní profily" se nedělí dle délky ale jsou všechny pohromadě.. ani ty délky nejsou nikde uvedeny, ale u "originálních" profilů vše funguje i v kusovníku. :-) Nemáte s tímto zkušenosti?

Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 83895/Rámová_konstrukce.jpg


Zpět nahoru
EuroTec Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 06.říj.2004
Lokalita: Czech Republic
Používám:
Inventor 2016
Stav: Offline
Bodů: 296
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace EuroTec Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 23.dub.2018 v 15:01
Nemáte v originálu profilu zapnutou viditelnost "délkového náčrtu"? Používám vlastní profily běžně a chovají se standardně.
Milan Denk

EuroTec JKR
Zpět nahoru
VS1 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 18.dub.2018
Lokalita: ČR (MS)
Používám:
Inventor 2018 Professional
Stav: Offline
Bodů: 14
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace VS1 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 24.dub.2018 v 06:15
U standartních profilů se koty nevytváří :-) a "viditelnost délkových kot" nikde v nabídce nevidím.
Zpět nahoru
simunek Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 03.bře.2014
Lokalita: ČR (ÚL)
Používám:
Inventor 2018 Professional
Stav: Offline
Bodů: 340
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (2) Poděkování2   Citace simunek Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 24.dub.2018 v 07:45
a jakým postupem jste si tvořil vlastní profily?
 
Protože jsem skleróza tak jsem si tenkrát když jsem to řešil udělal zápisky kterak tvořit vlastní profil. (v mém případě jsem tvořil Al profily)
Třeba Vám pomůže.
 
 
nebo samozřejmě na netu lze najít nějaká videa. Tušim i CADStudio dělalo nějaký webinář.
Pavel Šimůnek
Zpět nahoru
VS1 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 18.dub.2018
Lokalita: ČR (MS)
Používám:
Inventor 2018 Professional
Stav: Offline
Bodů: 14
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace VS1 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 24.dub.2018 v 09:52
Dobrý den,

profily jsem tvořil obyčejně v náčrtu :-), mám specifický profil takže vlastní náčrt. Zatím funguje, i délky, počty - ale stále jsou tam ty nepěkné koty, zkusím se inspirovat Vaším návodem. Děkuji :)
Zpět nahoru
Ľubomír Pápay Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: Slovensko
Používám:
AIS2009, AIS 2012
VIP
Stav: Offline
Bodů: 824
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Ľubomír Pápay Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 24.dub.2018 v 13:56
Hm...tie "nepekné" kóty, kóty skeletu, sa tam zobrazujú defaultne...teda podľa mňa. Ani sa nepamätám že tam by tie kóty neboli...No a navyše sa dá konštrukcia modifikovať ich prepisovaním, aj bez toho že by som musel vojsť priamo do náčrtu...
Ľubomír Pápay

Inventor 2009,2012
Zpět nahoru
VS1 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 18.dub.2018
Lokalita: ČR (MS)
Používám:
Inventor 2018 Professional
Stav: Offline
Bodů: 14
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace VS1 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 24.dub.2018 v 14:00
U standardních profilů se koty nezobrazují, aspoň u mě :). Dělá mě to jen navrženém profilu, pokud dělám nějakou složitější konstrukci, je to docela dost nepřehledné....:-)
Zpět nahoru
Lubomír Polesný Zobrazit panel
CAD Studio support
CAD Studio support
Avatar
CAD Studio a.s.

Přihlášen: 30.zář.2010
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD, AutoCAD Mechanical, Autodesk Inventor
Stav: Offline
Bodů: 364
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Lubomír Polesný Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 24.dub.2018 v 15:55
Dobrý den,

není to věcí pohledových reprezentací jednotlivých součástí.
Pošlete soubor na náš helpdesk.
Lubomír Polesný

CAD Studio a.s.
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 10844:VIPPři analýze rámových konstrukcí se nezobrazuje karta „Analýza rámových konstrukcí“.
Tip 10252:VIPChybějící ribbon Analýzy rámových konstrukcí v Inventoru.
Tip 7097:Dřevěné rámové konstrukce v Revitu.
Tip 8081:U rámových konstrukcí se neaktualizuje údaj o délce.
Tip 9710:3DConstruct - převod 3D sítě na rámovou konstrukci.
Tip 8694:Automatické přejmenování prvků generátoru rámových konstrukcí.


 Odpovědět Odpovědět Stránka  12> archiv

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 1,078 sekund.