Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy CAD Studio [www.cadforum.cz]
Česky Slovensky English Deutsch
Přihlášení:
▶ Registrace

 právě nás čte: 2649 
RSS tipy RSS kanál - CAD tipy
RSS diskuze RSS kanál - CAD diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy CAD Studio - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Revit BIM, projektování elektro - SLP

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
pmika Zobrazit panel
Nováček
Nováček
Avatar

Přihlášen: 18.úno.2015
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Autocad 2006
Stav: Offline
Bodů: 4
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace pmika Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Revit BIM, projektování elektro - SLP
    Zasláno: 19.říj.2020 v 13:26
Zdravím všechny a měl bych dotaz. Jelikož se množí požadavky na tvorbu projektů v BIM, budeme nejspíš nuceni pro udržení kroku sdobou na tento nástroj přejít.

Chtěl jsem se zeptat, jestli tu má někdo zkušenosti s projektováním ELEKTRO, respektive ELEKTRO-Slaboproud v nástroji Revit, či jiném BIM?

Mám obavu, jestli jsou pro tuto profesi vůbec k dispozici projekční značky, knihovny kabelů a pod. 

Děkuji
Zpět nahoru
Machacek Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (HK)
Používám:
AutoCAD 2020LT + subscription
Stav: Offline
Bodů: 682
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Machacek Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 19.říj.2020 v 13:35
Dobrý den,
za mě je Revit pro profesi elektro nepoužitelný. Bohužel marketingová masáž v oblasti BIM  = Revit. Testoval jsem a zkoušel a skončil jsem u DDS-CAD elektro. Není to tedy také žádný ideál, ale stále lepší než Revit.
A to ani nezmiňuji finanční stránku, kdy v případě Revitu platíte nemalé roční "výpalné". DDS-CAD je jednorázová platba, případně možnost platby podpory ...
Jinak zajímavá zmínka o SW pro BIM elektro je v článku http://zpravy.ckait.cz/vydani/2020-03/obnova-libusina-pomoci-bim/

Jiří Macháček

AutoCAD LT 2020
Zpět nahoru
Janovska Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 08.zář.2017
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Revit
Stav: Offline
Bodů: 32
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Janovska Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 19.říj.2020 v 14:08
Vy jste někdy viděl nějaký software za který by byla jednorázová platba? Přeji hodně zdaru s vašimi Windows XP, Excel 95 a AutoCADem 2000. Jistě to byla dobrá jednorázová koupě a dodnes vám dobře a bezpečně fungují.

Mně osobně princip předplatného vyhovuje, protože na začátku podnikání jsem nemusela platit plnou cenu programu. Za auto nebo mobil také platím časový pronájem. A když se rozhodnu že už je nechci nebo že už existuje něco lepšího, nepřicházím o žádné peníze.

Já sama TZB nedělám, ale vím v Česku o firmách, které zpracovávají větší projekty a ty si nechají v Revitu dělat i elektriku. Takže to asi někdo umí.
Zpět nahoru
Machacek Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (HK)
Používám:
AutoCAD 2020LT + subscription
Stav: Offline
Bodů: 682
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Machacek Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 19.říj.2020 v 14:23
@ Janovska ... 
- nemám Win XP, ani Excel 95, ani ACAD 2000 ... 
- časový pronájem ... pokud Vám nevadí, že celou dobu za něco platíte a na konci Vám nezůstane nic, je to Vaše věc ... já osobně jsem rád, když něco vlastním. Pokud by cena Revitu nebyla taková, jaká je, tak by se o tom třeba dalo uvažovat, ale v této cenové hladině nikoliv ...
- a viděla jste ty projekty? Je to jenom kočkopes, prakticky pouze v podobě vymodelování hlavních úložných tras a rozmístěním koncových prvků ... tím to všechno končí ... 
- co se týká cen Revit = cca 70k ... DDS-CAD = 85k trvalá licence + možnost platby podpory za necelých 20k/rok, kdy je v ceně obsažen i upgrade na další verzi ... ať počítám, jak počítám Revit mi vychází jako nevýhodná investice
Jiří Macháček

AutoCAD LT 2020
Zpět nahoru
Janovska Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 08.zář.2017
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Revit
Stav: Offline
Bodů: 32
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Janovska Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 19.říj.2020 v 14:35
Podnikám teprve krátce, ale už jsem se naučila, že výhodná a nevýhodná investice se nepozná z cenovky. A posuzovat kvalitu cizích BIM projektů, hlavně těch velkých, bych si netroufla.
Zpět nahoru
Machacek Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (HK)
Používám:
AutoCAD 2020LT + subscription
Stav: Offline
Bodů: 682
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Machacek Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 19.říj.2020 v 14:42
Já investici hodnotím měřítkem "cena / výkon" ... a bohužel Revit mi v tomto nevyšel dobře.
Výběru vhodného SW pro moji profesi jsem věnoval hodně času a úsilí a na základě praktického zkoušení jsem se rozhodl tak, jak jsem se rozhodl. Ale jak jsem psal v úvodu, ani ten DDS-CAD není úplně ideální.
Jednou z posledním kapek v rozhodování pro mě bylo sdělení, že Revit ještě asi dlouho nebude plně podporovat projektování pro profesi elektro, aby to reflektovalo naše CZ zvyklosti. A svůj dotaz jsem položil v rámci závěrečné diskuse na CADfóru 2019, takže ji beru jako důvěryhodnou informaci.
Jiří Macháček

AutoCAD LT 2020
Zpět nahoru
Janovska Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 08.zář.2017
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Revit
Stav: Offline
Bodů: 32
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Janovska Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 19.říj.2020 v 15:02
Podstatný bude ten "výkon" - ten pro různé firmy může znamenat hodně různé věci. Nějaké zvyklosti to ale asi splňuje, těžko by tady ty velké projekty vznikaly na německých nebo amerických zvyklostech.
Zpět nahoru
Peter Jirat Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD ->2020, Revit ->2020
Stav: Offline
Bodů: 3533
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Peter Jirat Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 19.říj.2020 v 15:15
Nedávno jsem se účastnil diskuze s vývojáři Autodesku na téma Revitu (jak technici, tak i marketing), první co jsem po nich chtěl, byl Revit LT MEP. Ale uvedl jsem to jak můj sen, tak kdoví jak to dopadne :-)
Je možná trochu "mylná" představa, že vše naprojektuju v jednom sw. Tak to nemají ani architekti, ani jiné profese. Do stavebních projektů potřebujeme profesní modely tak, abychom je byli schopni zkoordinovat, proto ty hlavní trasy, rozvaděče, koncové prvky apod. A to obslouží i IFC (další bolest Autodesku...) Je to pak ale komplikovanější na další úpravy, exporty do IFC pro specialistu, exporty zas zpět pro stavaře,  to taky stojí dost času.
Zpět nahoru
mslanec Zobrazit panel
CAD Studio support
CAD Studio support
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 31.říj.2011
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
AEC CAD/BIM
Stav: Offline
Bodů: 44
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace mslanec Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 19.říj.2020 v 16:08
Zdravím všechny. Opět staré dobré téma elektro a BIM a opět stejní diskutéři se stejnými postoji. Mám trochu deja vu :-). Nájem vs. "Trvalá" licence, Revit a jeho neschopnost dělat el. projekty. Asi bych se zde opakoval, ale je vždy otázkou, co po el. projektantech daný investor požaduje za výstupy. V případě zájmu, můžu poslat kontakt na firmy, které v Revitu projektují elektro. Ano, nedělají v Revitu kompletní el. projekt od A až do Z, ale splňují podmínky, které si investor zadal. Doporučuji také mrknout na seznam BIM ready firem na portále bimfo.cz. A teď se omlouvám, protože jdu zaplatit složenku za nájem el. proudu, protože kdybych to neudělal, tak mi zbydou doma jen elektroměr, rozvodová skříň a natažené dráty po baráku.      
Zpět nahoru
vbehun Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Autocad R10 >>> Autocad 2020 / alt. QCad Prof.
Stav: Offline
Bodů: 1175
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace vbehun Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 19.říj.2020 v 16:59
Pokud se zajímáte konkrétně o elektro - slaboproud, tak obávám se, že jde o poměrně málo frekventovaný obor)* - nepříliš podporovaný v obecných CADech a ještě méně na platformě BIM.
Ke stejnému názoru docházejí i kolegové silnoproudaři, viz například zde:
BIM - aneb proč ...
Možná nejblíže pravdě bude pan Jirát s tím, že je potřeba využívat několik druhů SW:
(1)
pro koncepční účely ... BIM a jeho výměnné formáty
(2)
pro detaily které BIM v elektroprofesi nezvládne ... 2/3D CAD -  formátově slučitelný s používaným BIM SW
(3)
specializovaný SW ... tvorba schémat, vystrojení datových a silových rozváděčů, výpočty osvětlení ...
Výrobce konkrétního zařízení umí zpravidla dodat i potřebný SW.
(4)
pokud máte dodat i položkový rozpočet, pak ještě rozpočtový program ...
---
Odkaz na oficiální BIM stránky MPO/CAS:
BIM Koncepce 2022
---edit---
)*
profese slaboproud (důležitý je přenos signálu, ne zásobování energií) má zpravidla finančně menší podíl na stavbě (kromě specializovaných staveb například datových center) a z toho vyplývá i menší segment na trhu CAD/BIM SW. Pro HSV (beton / cihly, ocel) a velké průřezy potrubí vzduchotechniky, ba i pro vodu a topení už najdete víc podpory.


Upravil vbehun - 19.říj.2020 v 18:41
=^..^=
Zpět nahoru
pmika Zobrazit panel
Nováček
Nováček
Avatar

Přihlášen: 18.úno.2015
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Autocad 2006
Stav: Offline
Bodů: 4
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace pmika Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.říj.2020 v 08:10
Já právě zápasím s jednou zásadní věcí - a ted to nechci konkretizovat na konkrétní SW, ale vždy jsou součástí programu všechny možné sady značek, potrubí a prvků pro: VZT, ZTI, samzzřejmě pro stavaře, ale když bych chtěl řešit SLP, tak jak řeším komplexní portfolio ( Zabezpečovací systémy, EPS, Evakuační rozhlas, datové rozvody strukturované kabeláže, telefonní rozvody, kamerové systémy, elektronickou kontrolu vstupu, komunikační systém sestra-pacient a vše možné ostatní), tak pro to není skoro nic, i když každý z těchto systémů disponuje hromadami různých prvků a komponent a hlavně, každý výrobce má daný systém "seskládaný jinak"

To samé kabeláže

Prostě mám trošku obavu, že přejít do BIM, má spoustu úskalí a to zásadní vidím právě v tom, že to nemá dostateční knihovny prvků a rozvodů.

A nebo se dá třeba načít nějak sada značek a šablon, to má již vytvořené pro Autocad?

Jinak jsem zjišťoval, jak je to s REVITem, tak už mají k dispozici LT verzi, která je k mání za cca 18 000,- za rok, při čemž si myslím, že pro ELEKTRO to uplně stačí :)
Zpět nahoru
Machacek Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (HK)
Používám:
AutoCAD 2020LT + subscription
Stav: Offline
Bodů: 682
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Machacek Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.říj.2020 v 08:28
Profese elektro je v tomto směru až úplně na chvostu. Prakticky s nulovou podporou. Nemyslím, že se to v dohledné době změní.

Na začátku je to hodně o nastavení firemního standardu a doplnění značek, na které je člověk uvyklý. To, co Vám prodají v balíčku, je pro CZ prostředí nepoužitelné.

Pro vytvoření kočkopsa možná Revit LT stačí. Ale i tak je to stále platba každý rok a když přestanete platit, nemáte nic.

Na to abych v projektu v BIM navrhnul pouze páteřní trasy a rozmístil koncové prvky a zbytek dělal po staru ve 2D, mi přijde investice do Revitu zbytečná. 
Jiří Macháček

AutoCAD LT 2020
Zpět nahoru
Peter Jirat Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD ->2020, Revit ->2020
Stav: Offline
Bodů: 3533
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Peter Jirat Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 21.říj.2020 v 09:30
Sice Martin tuto diskuzi trochu shodil :-( (snad už své složenky zaplatil), ale ostatním to určitě nebrání v jejím pokračování. Co se týče využití dwg značek v Revitu, i to lze, je i několik návodů, jak tyto značky převést do Revitu bez případného poškozování modelu. Co se týče vlastnění licence (i to je iluzorní), osobně vlastnit licenci nepotřebuji, do důchodu či do hrobu si ji určitě nevezmu. Revit LT není ve verzi MEP, což znamená, že tam chybí podpora těchto systémů. U rozvaděčů a koncových prvků to až tak nevadí, u žlabů ano.
A přítomnost balíku značek u dnes prodávaných CAD systémů - ony ty značky taky nevznikly samy od sebe, někde někdo je musel vytvořit. A dlouhá léta se Autocad dodával holý, tzn bez jakýchkoliv značek pro kteroukoli profesi. Za chybějící podporu pro kteroukoli profesi při prodeji BIM sw by měl nést odpovědnost Autodesk > distributor > dealer na našem území.
Někteří, co se zabývají implementací BIM sw, nabízejí v rámci této služby desítky či stovky značek pro danou profesi, a to se týká i elektro silno i slabo či MaR. Proč to jiní nemají, už ale není otázka do této diskuze.
A ještě doplnění - pokud vás nikdo do BIM projektu netlačí, není důvod to měnit, máte dost práce. A pokud po vás někdo bude chtít předat BIM model, tak kterákoli vhodná cesta (i mimo Revit) bude dobrá. To jen prodejci Revitu mají někdy pocit, že jiná cesta není :-)


Upravil Peter Jirat - 21.říj.2020 v 09:36
Zpět nahoru
mslanec Zobrazit panel
CAD Studio support
CAD Studio support
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 31.říj.2011
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
AEC CAD/BIM
Stav: Offline
Bodů: 44
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace mslanec Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 21.říj.2020 v 10:09
Petre, shazovat diskuzi není a nikdy nebyl můj záměr. Je mi líto, že jsi to takto pochopil. Pouze poukazuji na to, že žijeme ve světě nájmů (byt, auto, elektrika, mobilní a datové služby, filmový průmysl, hudba...) a ani si to někdy neuvědomujeme s tím, že chceme stále něco vlastnit. Dělám v této oblasti už přes 15 let a sám vidím, že se celý svět CAD/BIM vyvíjí. Vzpomínám si, že když jsem začínal, tak mnoho CAD uživatelů se mne ptalo, zda nelze mít svou licenci v nájmu. Dle mého je to pouze přirozený vývoj a vždy lídři v daném konkrétním oboru udávají směr, tak to vždy bylo (Ford, Apple,...). To, že je Autodesk v CAD/BIM lídrem je bezpochybné. Ano, konkrétně v oblasti elektro vidím obrovský prostor pro zlepšení. Malinko bych Tě Petere opravil - zodpovědnost za vývoj daného SW má vždy jen jeho výrobce tj. v případě systému Revit je to Autodesk - uživatelé mohou vývoj ovlivnit tím, že budou psát své náměty, nebo hlasovat pro náměty ostatních na Autodesk idea station. Vím, toto není jednoduchá cesta jak přimět Autodesk k tomu, aby do daného CAD/BIM něco doplnil, ale občas se zadaří. Distributoři nemají za toto žádnou odpovědnost a potom jsme tady my, jako partneři Autodesk, kteří v rámci působení v dané lokalitě tyto CAD/BIM nástroje dodávají, nasazují, školí a někteří z nás také vyvíjí vlastní nadstavby a nástroje. Takové nástroje daným uživatelům pomáhají pracovat lépe např. dle daných zvyklostí v konkrétní zemi atd. Je potom na daném uživateli jakého partnera si vybere na svůj konkrétní obor. My osobně jsme moc rádi za podměty pro náš další vývoj a to také i v oblasti elektro, které se chceme jistě více věnovat. Již jsme si nějaké podměty od našich uživatelů sesbírali. 
Zpět nahoru
pmika Zobrazit panel
Nováček
Nováček
Avatar

Přihlášen: 18.úno.2015
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Autocad 2006
Stav: Offline
Bodů: 4
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace pmika Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 21.říj.2020 v 11:04
Děkuji za Vaše zkušenosti :) Já sice projektuji cca 12 let, ale zatím jedu v AutoCad 2020 (také máme pronájem licence) a nikdy jsem zatím nezažil požadavek na BIM, ale teďka se jeden objevil a když jsme se o tom bavili, tak je to asi trend, který nás prostě čeká a v dlouhodobějším horizontu tomu neujde nikdo :) Proto se snažím získat co nejvíc informací od lidí, co třeba zkušenost mají - jen často narazím na v oboru zkušené projektanty, ale ti dělají právě třeba VZT, nebo MaR či ZTI, kde ty modely mjí daleko větší význam.

Každopádně jak to tak zatím chápu, tak u BIM, konkrétně i pro elektro SLP ani tak nejde o vzhled prvků, jako o velikost a umístění, aby na základě 3D modelu bylo možno odhalit kolize, ale není nutné mít od každého konkrétního prvku realistický 3D model. Takže pokud by to tak bylo, tak asi vytvoření nějaké základní sady značek, kde by se definoval rozměrový parametr a přibližný vzhled by neměl být problém, i když to asi zabere nějaký čas - konec konců, u stávajícího AutoCad jsem si také všechny šablony dělla sám :)
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 12606:Jak mohu v Revitu ovlivnit způsob výpočtu zatížení elektrického obvodu ve VA?
Tip 10887:Máme odevzdat projekt ve formátu .BIM? Jak jej uložit?
Tip 6771:Zokruhovaná svítidla i v Revitu Architecture.
Tip 1280:Jaké knihovny bloků obsahuje AutoCAD?
Tip 10147:VIPJak exportovat model z Revitu do formátu .DAE?
Tip 11856:Které verze Revitu podporují C4R a které BIM 360 Design?


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,438 sekund.