Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy Arkance Systems [www.cadforum.cz]
CZ | SK | EN | DE
Přihlášení
či registrace
   právě nás čte: 5665 
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

 

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

 
CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy Arkance Systems (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Nejde zapnout grafická akcelerace karty

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
alfred Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 14.říj.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
AutoCad MAP 2011
Stav: Offline
Bodů: 1675
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace alfred Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Nejde zapnout grafická akcelerace karty
    Zasláno: 18.čvc.2022 v 21:56
Dobrý den,
po nějaké době jsem si všiml, že nemám aktivovanou grafickou akceleraci. Zjistil jsem, že volba grafické akcelerace se nějak vypnula. Je to trochu divné - počítač mám již několik roků a akceleraci jsem měl tutově zapnutou. Ikonu grafické akcelerace mám běžně skrytou, takže nemohlo dojít k překliknutí.

Jedná se o počítač s win 10 64bit. Autocad CIVIL 2018, nicméně je puštěný v režimu běžného AutoCadu, resp. AutoCad MAP.
Grafická karta NVIDIA Quadro K620
Podle systému je ovladač nainstalován správně, program DXDIALOG nehlásí žádnou chybu.
DirectX verze 12

Příkaz KONFIGGRAF neukazuje typ grafické karty, pouze píše, že jako verzi ovladače používá Virtuální zařízení "gdi14.hdi (Software)". Přepínač na akceleraci v dialogu nereaguje, takže akcelerace nejde zpět zapnout.
Divné také je, že se v dialogu neobjevuje vůbec typ grafické karty.

Ovladač jsem zkusil aktualizovat na nejnovější co jsem u výrobce našel - to je 516.59
Zkoušel jsem nastavovat proměnou GS_DEVICE na Dx11 (dle tipu 12943), ale nic to nepomohlo.

Nevím přesně kdy mohlo k vypnutí dojít, zpomalení jsem přičítal trochu objemnějším souborům, které jsem v poslední době měl. Trochu podezřívám nějakou aktualizaci Windows, ale nevím.
Jsem si naprosto jistý, že mi v minulosti akcelerace fungovala. Nemohlo se stát, že díky nevypnutelným aktualizacím se stal operační systém nekompatibilní s AutoCadem 2018?



Zpět nahoru
mineza Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 24.pro.2009
Lokalita: ČR (VY)
Používám:
autocad, inventor
Stav: Offline
Bodů: 64
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace mineza Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 18.čvc.2022 v 22:35
Zkoušel jste 3DKONFIG ?
mira
Zpět nahoru
alfred Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 14.říj.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
AutoCad MAP 2011
Stav: Offline
Bodů: 1675
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace alfred Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 19.čvc.2022 v 06:36
příkaz 3DKONFIG = KONFIGGRAF
To jsem zkoušel a popisuji to v dotazu. Akcelerace nejde zapnout.
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 20699
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 19.čvc.2022 v 07:34
Pokud máte průběžně aktualizovaný (update+hotfix) váš AutoCAD 2018, bude s Win10 i nadále kompatibilní, v tom asi problém nebude. Spíš bych sázel na nějakou nedávnou aktualizaci driveru nVidia, ten už možná není ve starším AUtoCADu rozpoznán jako "kompatibilní". Zkuste couvnout na nějakou starší verzi grafického driveru.
Ještě zkontrolujte, zda nemáte akceleraci pro AutoCAD vypnutou v ovládacím panelu nVidia.
Vladimír Michl (moderátor)
Arkance Systems s.r.o. - www.arkance-systems.cz
(podpora viz hd.cads.cz)
Zpět nahoru
alfred Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 14.říj.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
AutoCad MAP 2011
Stav: Offline
Bodů: 1675
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace alfred Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 19.čvc.2022 v 07:50
Dá se někde najít "certifikovaná" verze ovladače pro AutoCad 2018 a grafickou kartu NVIDIA Quadro K620?
Hraje ještě Autodesk na certifikované ovladače?

Ovladač jsem schválně dlouho neaktualizoval, pokud si tedy systém Windows něco nevylepšoval sám...
Panel Nvidia jsem procházel a nezdá se že pro AutoCad je něco vypnuté. Vše je pro Autocad nastavené jako "Použít volbu globálního nastavení".

Zpět nahoru
alfred Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 14.říj.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
AutoCad MAP 2011
Stav: Offline
Bodů: 1675
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace alfred Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 19.čvc.2022 v 15:28
Nápověda 2018 ohledně grafických karet odkazuje na stránku

Tam ale pro AutoCad se lze podívat jen na verzi 2020. U žádné z verzí bohužel nevidím mojí kartu...

Nedá se někde zjistit, jaký byl nejnovější certifikovaný ovladač pro Quadro K620?
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 20699
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 19.čvc.2022 v 17:43
Poslední certifikovaný už asi nezjistíme, ale určitě fungovala např. verze 377.35. Popř. se dá falešně "certifikovat" jakékoliv jiná verze driveru nVidia.
Vladimír Michl (moderátor)
Arkance Systems s.r.o. - www.arkance-systems.cz
(podpora viz hd.cads.cz)
Zpět nahoru
alfred Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 14.říj.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
AutoCad MAP 2011
Stav: Offline
Bodů: 1675
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace alfred Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 19.čvc.2022 v 18:55
Verzi zkusím najít.

Původně odeslal(a) Vladimír Michl Vladimír Michl napsal(a):

Popř. se dá falešně "certifikovat" jakékoliv jiná verze driveru nVidia.


Tohle by mě zajímalo. Jak na to? Co tím získám? Že půjde akcelerace zapnout?
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 20699
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 19.čvc.2022 v 22:58
Ano, ta "necertifikace" dříve certifikované karty je obvykle jen problém s nastavením příslušných příznaků, sama karta/driver obvykle dělá vše co je potřeba. "Podstrčením" certifikace tak dosáhnete požadovaného stavu akcelerace grafických funkcí, když všechny ostatní pokusy selžou.
Vladimír Michl (moderátor)
Arkance Systems s.r.o. - www.arkance-systems.cz
(podpora viz hd.cads.cz)
Zpět nahoru
alfred Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 14.říj.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
AutoCad MAP 2011
Stav: Offline
Bodů: 1675
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace alfred Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 21.čvc.2022 v 15:08
Tak jsem zkusil několik věcí.
- nainstalovat ovladač 377.35, ale žádná změna, akcelerace nešla zapnout

- nainstalovat ovladač ještě starší 375.86, který jsem měl uložený u sebe jako "certifikovaný", tedy ten, o kterém jsem přesvědčen, že kdysi fungoval. Bohužel žádná změna, akcelerace nejde zapnout

- zkusil jsem nový AutoCad MAP 2023. Akcelerace také v AutoCadu bohužel zapnout nejde.
V dialogu je zašedlý přepínač na zapnutí grafické akcelerace, AutoCad kartu nepozná, nabízí jen virtuální zařízení "gdi16.hdi"  -  viz níže.
Zvláštní je, že nereaguje ani tlačítko "Protokol ladění"  a to jak v čerstvě nainstalovaném 2023, tak i v 2018.


Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 161/konfiggraf-2023.jpg


Ve správci zařízení se tváří, že vše funguje.
V Ovládacím panelu Nvidia nevypadá, že by bylo něco s akcelerací vypnuté. Voleb je tam ale celá řada - na co si dát v konkrétně pozor?
Jak by se dala nejjednodušeji odzkoušet akcelerace grafické karty nezávisle na AutoCadu?



Zpět nahoru
_vlk Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen

Přihlášen: 24.bře.2006
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Civil 3D
Stav: Offline
Bodů: 236
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace _vlk Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 21.čvc.2022 v 15:15
Nejede CAD na nějaké jiné grafice (integrované na zákl. desce)?
Zpět nahoru
alfred Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 14.říj.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
AutoCad MAP 2011
Stav: Offline
Bodů: 1675
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace alfred Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 21.čvc.2022 v 18:31
Nevím, ale předpokládám, že ne. Jedná se od desktop, ne notebook a monitory jsou připojeny jen ke grafické kartě.
Ve správci zařízení žádnou jinou grafickou kartu nevidím.

Víte jak zjistit jakou grafickou kartu AutoCad používá?

Divné je to, že akcelerace dříve jela.

Zpět nahoru
splonk Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 25.lis.2006
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD/ACA'19, RVT'18 20
Stav: Offline
Bodů: 1169
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace splonk Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 22.čvc.2022 v 07:17
V podobných případech sáhnu po malém SSD, z USB nainstaluji nový systém, pak potřebné aplikace a když to funguje, už dál nehledám chybu... PC doinstaluji naklonuji na původní disk a za půl dne mám hotovo...
JASponza

ACA (AutoCAD) 2019,
RVT 18, 20

Win 10 x64
Zpět nahoru
alfred Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 14.říj.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
AutoCad MAP 2011
Stav: Offline
Bodů: 1675
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace alfred Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 26.čvc.2022 v 08:58
Přeinstalaci systému jsem se chtěl nyní vyhnout. Je ale pravda, že zkusmá instalace na jiný disk by tak dlouhá nebyla.

Je pravda, že na desce je skutečně ještě integrovaná grafická karta, kterou ale nepoužívám a nemám ji ani vidět ve správci zařízení. Proto jsem na ní úplně zapomněl.

Je možné, že AutoCad nějak detekuje "hele je tu nějaká grafická karta u které ani nejsou nainstalované ovladače, tak nebudu používat akceleraci. Sice je tu ještě jedna a lepší, ale té si nebudu všímat."?

Dá se nějak zjistit jakou se snaží AutoCad grafickou kartu používat, případně ho donutit aby používal tu správnou?

Doplněno:
zjistil jsem, že integrovaná karta byla zakázaná v BIOSu (iGPU Multi Monitor =disabled).
Proto se nezobrazovala ve správci zařízení. Kartu jsem povolil. Poté se integrovaná karta "Intel HD Grafics 530" objevila ve správci zařízení - jako neznámé zařízení. Nainstaloval jsem její ovladače. Očekával jsem, že AutoCad alespoň zobrazí, že používá právě tuto kartu Intel. Ale bohužel.  AutoCad nezobrazí jakou grafickou kartu používá a používá virtuální zařízení gdi14.hdi
Akcelerace nejde zapnout ani v AC 2018 ani v AC 2023. Tlačítko "Protokol ladění" v dialogu KONFIGGRAF (_GRAPHICSCONFIG) stále také nefunguje.




Upravil alfred - 26.čvc.2022 v 10:48
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 20699
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 26.čvc.2022 v 18:43
Vladimír Michl (moderátor)
Arkance Systems s.r.o. - www.arkance-systems.cz
(podpora viz hd.cads.cz)
Zpět nahoru
alfred Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 14.říj.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
AutoCad MAP 2011
Stav: Offline
Bodů: 1675
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace alfred Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 27.čvc.2022 v 10:50
Díky.

Zkusil jsem doporučené tipy.

Nastavení GS_DEVICE na Dx11 v AutoCadu 2018 nepomohlo, ale v AutoCadu2023 ano. SLÁVA!! TongueClapThumbs Up

Zkoušel jsem dále, jestli se pohne i ten AutoCad 2018.

Editace registrů dle tipu 11123 nepomohla. Při spuštění AutoCadu 2018 se hodnoty automaticky vrací na původní a akcelerace nejde zapnout.

Přeinstalace DirectX nepomohla.

Možnost "Spustit s grafickým procesorem" v Panelu Nvidia mám zaškrtnutou, ale v kontextové nabídce na ikoně AutoCadu zmíněnou volbu nevidím.

Zakázání integrované grafické karty ve Správci zařízení nepomohlo.

Hlavně že alespoň ta verze 2023 běží.
Moc děkuji.


Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 12574:AutoCAD či Revit mi najednou zobrazuje náhodné pixely, rozpadlou grafiku.
Tip 2253:Jak zrychlit 3D grafiku?
Tip 9803:Má smysl hardwarová akcelerace AutoCADu když pracuji jen ve 2D?
Tip 8368:VIPŘešení problémů kompatibility grafické karty s Inventorem.
Tip 2880:VIPJak urychlit 3D zobrazování v AutoCADu 2004?
Tip 12601:Ve Fusion 360 mi nejdou zapnout vržené stíny v zobrazení modelu.


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,422 sekund.