Již 10.000+ CAD tipů.
Přes 118.000 registrovaných u nás, celkem 1.092.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků.
Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor.
Kompletní příkazy AutoCADu a proměnné AutoCADu 2026.
Diskuzní fórum, poradna
?CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
|
Odpovědět ![]() |
Stránka 12> archiv |
Autor | ||
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
CAD/BIM manager ![]() ![]() Přihlášen: 29.lis.2004 Lokalita: ČR (ZL) Používám: ruky a hlavu (občas ;) Stav: Offline Bodů: 6201 |
![]() Zasláno: 19.bře.2007 v 21:58 |
|
Dobrý den,
řešil jsme to zde již podobným dotazem,a le nevím jak to zakomponovat do toho LISP souboru neboť s emezi programátory nepočítám :(
Mám LISP pro tvorbu výškových kót, ktery odečítá Y-ovou sořadnici o 0,0,0 a tu zapíše do hodnoty atributu vkládaného bloku. Potřebuji, ale nějak udělat aby tento příkaz bral jako 0,000 počátek relativního souřadného systému? Hledal jsem všude možně ale funkce "cadr" zjistí hodnotu y souřadnice jen v globálním systému a nic jiného jsem nenašel. Je to dost nepoužitelné posouvat řezy a tak ve větších výkresech kde jsou i půdorysy. Nebo prostě to jen dočasně nastavit na úroveň, kde zvolím 0 já a pak to vrátit zpět.
Budu moc rád za jakoukoli radu, děkuji a přeji hezký den.
PS: V případě zájmu zašlu funkci včetně menu i bloků.
Upravil PepaR - 19.bře.2007 v 22:00 |
||
![]() |
||
Vladimír Michl ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Moderátor ![]() ![]() Arkance Systems Přihlášen: 09.zář.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: Implementujeme řešení Autodesk Stav: Offline Bodů: 21898 |
![]() |
|
Do LSP kódu jsem nekoukal, ale zkuste funkci (trans).
|
||
![]() |
||
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
CAD/BIM manager ![]() ![]() Přihlášen: 29.lis.2004 Lokalita: ČR (ZL) Používám: ruky a hlavu (občas ;) Stav: Offline Bodů: 6201 |
![]() |
|
No abych se přiznal a abych to osvětlil, jsem absolutní, ale absolutní neznalec LISPu, proto bych potřeboval radu od Vás vyvolených :)
Do LISPu jsem samozřejmě nahlížel a předpokládám, že pro zjištění výšky z y-ové souřadnice slouží tento fragment:
Nicméně netuším, kde dát ten TRANS, říkal jsme si, že by to mohlo být tak, ale je to jen domněnka
Pomůžete prosím? |
||
![]() |
||
alfred ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
TOP uživatel ![]() Přihlášen: 14.říj.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: AutoCad MAP 2011 Stav: Offline Bodů: 1675 |
![]() |
|
Mohlo by to byt napriklad takhle.
Nezapomente, ze pri zmene USS se muzete hodne seknout pri aktualizaci koty (prikaz VKO) ![]() (defun zjisti_vysku (/ k y) (setq y (cdr (assoc 10 (entget ko)))) ;nacte do y hodnotu bodu (setq y (trans y 0 1)) ; prevede z globalniho do aktualniho USS (setq y (/ (cadr y) 1000)) ;(setq y (/ (cadr (cdr (assoc 10 (entget ko)))) 1000)) ; zakomentovany puvodni prikaz (cond ((> y 0) (setq text (strcat "+" (rtos y 2 3)))) ((= y 0) (setq text "0,000")) ((< y 0) (setq text (rtos y 2 3))) ) ; cond (setq k (entnext ko)) (setq k (entget k)) (setq k (subst (cons '1 (vl-string-subst "," "." text)) (assoc 1 k) k)) (entmod k) (entupd ko) ) ; defun Upravil alfred - 20.bře.2007 v 14:46 |
||
![]() |
||
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
|
Děkuju moc za pomoc.
Tak aktualizace mi bohužel nikdy nefungovala? Vám snad ano? Upravil PepaR - 20.bře.2007 v 18:46 |
||
![]() |
||
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
TOP uživatel ![]() Přihlášen: 14.říj.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: AutoCad MAP 2011 Stav: Offline Bodů: 1675 |
![]() |
|
Aktualizaci jsem nezkousel. Ptal jste se na TRANS....
![]() Jen tak do toho souboru letmo koukam (nesedim u AutoCadu) a zda se mi ze by to melo fungovat. Co Vam to pise pri aktualizaci? |
||
![]() |
||
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
|
Vámi provedená úprava s trans funguje výtečně, ještě jednou mockrát děkuji.
Při příkazu VKO mi to vypíše následující:
|
||
![]() |
||
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
|
utilita si kontroluje jestli je vybrana entita blok (INSERT) a jak se blok jmenuje. Blok se musi jmenovat presne dle definovanych nazvu - pozor na VELKA PISMENA! Nazvy jsou definovany v nasledujici casti kodu:
(= (fld 2) "KOTAVYSK") (= (fld 2) "VK1") (= (fld 2) "VK2") (= (fld 2) "VK3") (= (fld 2) "VK4") (= (fld 2) "VK5") (= (fld 2) "VK6") (= (fld 2) "VK7") (= (fld 2) "VK8") Upravil alfred - 21.bře.2007 v 06:54 |
||
![]() |
||
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
|
Tak to s tou velikostí písmen mě nenapadlo. Stejně je to zajimavé, blok se jmenuje VK1.dwg, tak bych předpokládal, že název po vložení bude VK1, ale ouha je to právě vk1, takže zakopaný pes je tam. Děkuji.
Vyřešil jsem to následovně:
|
||
![]() |
||
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
|
Prosím Vás a nepomohli byste mi ješte s jedním problémem,
pořeboval bych definovat funkci, která nastaví počátek 0,0,0 na zvolený bod, uloží jej do nějaké proměnné. To by šlo provést pomocí standardního příkazu v AutoCADu, ale nevím jak s tou proměnnou. A následně by byla druhá funkce, která by pomocí obsahu té proměnné vrátila nastavení 0 zpět.
Předem děkuji.
|
||
![]() |
||
Seiner ![]() CAD/BIM manager ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (PA) Používám: Mechanical 2017, Inventor 2017 a starší Stav: Offline Bodů: 1662 |
![]() |
|
A USS Předchozí nebo poJMenovaný by nestačil?
Kdyžtak sekvence příkazů na tlačítko.
|
||
Vítězslav Seiner
Chrudim |
||
![]() |
||
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
|
No mě by ty klasické příkazy pro USS nebo i pojmenované pohledy stačily, ale jelikož to chci zapracovat do LISPu s těmi výškovými kótami, tak bych to potřeboval nadefinovat výš popsaným způsobem neboť tuto funkci používají mí kamarádi, kteří USS neznají a jsem rád když výkresy od nich drží 0.
|
||
![]() |
||
Seiner ![]() CAD/BIM manager ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (PA) Používám: Mechanical 2017, Inventor 2017 a starší Stav: Offline Bodů: 1662 |
![]() |
|
No tak to zapracujte do toho lispu pomocí příkazu command.
Co myslíte tím "drží 0".
|
||
Vítězslav Seiner
Chrudim |
||
![]() |
||
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
|
Ta sekvence s command mě napadla, ale nevím jak to zapsat do proměnné a pak to z ní obnovit.
Myslím jako 0,0,0 v celém projektu na stejném místě.
|
||
![]() |
||
![]() |
|
Představuji si to asi nějak takhle:
(setq P1 (getpoint "Vyber nový počátek"))
(command "_UCS" "JM" "V" "*")
(command "_UCS" "JM" "U" "AA") (command "_UCS" P1 "") (Getstring "Vrátit.") (command "_UCS" "JM" "B" "AA")
|
||
Vítězslav Seiner
Chrudim |
||
![]() |
||
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
|
Zkušel jsem to, ale JM je pravděpodobně neplatným klíčovým slovem:
|
||
![]() |
||
![]() |
|
No já to zkoušel na 2007Cz. Zřejmě došlo ke změnám v zadávání.
To je dost nepříjemné kdvůli přechodům mezi verzemi. Není asi problém to pro 2006 upravit, ale pak by se to muselo předělávat, až si pořídíte 2008 atd. Takže asi opravdu čistě v lispu.
A co to má dělat? Má ten souřadný systém zůstat uložený s výkresem, nebo stačí jen po dobu vykonávání lispu?
|
||
Vítězslav Seiner
Chrudim |
||
![]() |
||
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
|
Tak toje nepříjemné, nechápu proč se to neustále mění dle verzí.
No zamýšlel jsem dobu uložení te proměnné jen po dobu práce s výkresem. Tzn. dal bych si do menu 2 tlačítka pro nastavení nuly a poté vrácení zpět, vím je to nešikovné z toho důvodu, že při zavření výkresu a nestiknutí tlačítka by to nastavení zůstalo, ale v tom případě by uživatel měl při znovuotevření výkresu zadní vrátka v podobně Globalního souř. systému.
Upravil PepaR - 27.bře.2007 v 22:34 |
||
![]() |
Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk
Odpovědět ![]() |
Stránka 12> archiv |
Přejít na fórum | Oprávnění fóra ![]() Nemůžete vytvářet nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete vymazávat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete upravovat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete vytvářet ankety v tomto fóru Nemůžete hlasovat v anketách v tomto fóru |
Stránka byla vygenerována za 0,891 sekund.