Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy Arkance Systems [www.cadforum.cz]
CZ | SK | EN | DE
Přihlášení
či registrace
   právě nás čte: 2884 
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

 

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

 
CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy Arkance Systems (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Rozpusteni podsestavy-LEN jednej

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
hero123 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 19.dub.2014
Lokalita: Slovensko
Používám:
solidworks
Stav: Offline
Bodů: 11
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace hero123 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Rozpusteni podsestavy-LEN jednej
    Zasláno: 01.bře.2022 v 14:54
Zdravim
Neviete niekto ako v Invetore -zostave...rozpustit podzostavu tak, aby iba jedna explodovala ak mam ich viac rovnakych.
Viem, ze je tam prikaz znizit uroven - ale urobi mi to vo vsetkych rovnakych podzostavach a ja to potrebujem urobit len v jednej.

PS: v solidworkse to ide jednochu jednym prikazom rozpustenie podzostavy nezavisle na ostatnych
Zpět nahoru
horalek Zobrazit panel
Arkance Systems support
Arkance Systems support
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 03.zář.2004
Lokalita: Czech Republic
Používám:
Inventor, Vault Pro, AutoCAD M, PLM
Stav: Offline
Bodů: 327
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace horalek Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 01.bře.2022 v 15:27
Dobrý den, 
pravděpodobně vám jde o zapnutí zobrazení více úrovní v rozpisce. Pak můžete rozkliknout vybranou sestavu nezávisle na jiné.
jak to zapnout je řešeno např. v tipu 10032 pro export kusovníku

Zpět nahoru
hero123 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 19.dub.2014
Lokalita: Slovensko
Používám:
solidworks
Stav: Offline
Bodů: 11
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace hero123 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 01.bře.2022 v 15:42
Zdravim

Nie - ide mi o to , aby som mohol rozlozit jednu podzostavu na diely.  Nezavisle na ostatnych podzostavach ak su rovnake - diely mozu byt rovnake. Skratka EXPLODE podzostavy. S rozpiskou-kusovnikom nema nic spolocne.
Tymto zostava sa zrusi a ostanu len diely-party.

Skratka strukturu zostavy - editovat chcem upravit ako mi to vyhovuje.
Zpět nahoru
horalek Zobrazit panel
Arkance Systems support
Arkance Systems support
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 03.zář.2004
Lokalita: Czech Republic
Používám:
Inventor, Vault Pro, AutoCAD M, PLM
Stav: Offline
Bodů: 327
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace horalek Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 01.bře.2022 v 16:33
Potřebovali bychom vědět co přesně je cílem, z jakých důvodů to potřebujete.

Nicméně asi nejbezpečnější cesta (abyste si neporušil stávající sestavy) a nejjednodušší je kopie sestavy na nějakou pracovní a pak zvýšit úroveň vybraných dílů. 

Kopie podsestavy (jeden z mnoha způsobů): 

Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 6/na_cadforum_-_kopie_sestavy.png




a následně ve stromu podsestavy si pohrát se strukturou např. pomocí funkce zvýšit či snížit úroveň):

Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 6/na_cadforum_-_rozpad_sestavy.png


Můžete rozpadat jakékoli díly, třeba i více najednou. Libovolně laborovat.

Zpět nahoru
rys-kt4 Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 21.lis.2011
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor - PrDSU, Solid Edge
Stav: Offline
Bodů: 455
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace rys-kt4 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 01.bře.2022 v 17:54
Ano, takovýto postup, tedy vytvoření kopie určité podsestavy za účelem jejího rozložení bez poškození ostatních kopií této podsestavy má i svůj naprosto logický a správný důvod.
Původní nápad na rozložení podsestavy bez pořízení její kopie je poněkud hůře pochopitelný.
JanB.
Zpět nahoru
hero123 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 19.dub.2014
Lokalita: Slovensko
Používám:
solidworks
Stav: Offline
Bodů: 11
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace hero123 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 01.bře.2022 v 19:14
Zdravim

Ja som dlho pracoval v solidworkse a tam som mal jediny prikaz na to a to:
"rozpusteni podzostavy" - prave tlacitko na mysi a rozbalila sa roletka

Ako vidim tak v Inventore je take komplikovane.

Použitie:
-Ak vlozim  napr. Zostavu-skrutkove spojenie-matica+2x podlozka+skrutka a bude ich tam napr. 50x a potom chcem rozlozit ???
-napr. zopar zostav, ktore su rovnake a potom chcem ich rozlozit ???

SKRATKA musite si dobre rozmysliet ako budete vytvarat zostavu, podzostavy
-editacia je komplikovana pre rovnake podzostavy

Problem je ten, ze ak dostane zostavu uz vytvorenu v STEP subore a mate z toho urobit vyrobnu dokumentaciu tak sa naklikate lebo tu zostavu robil asi nejaky, ktory nema ani ponatia ako sa to vyraba

PREMENOVANIE NAZVU-no to je tiez komplikovane
- v solidworkse pridem na riadok v strome a zmenim nazov a ten sa zmeni aj v nazve suboru
V inventore je zase komplikovane musim ist do manazera....alebo cez ivlastnosti-no ale...

Zpět nahoru
rys-kt4 Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 21.lis.2011
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor - PrDSU, Solid Edge
Stav: Offline
Bodů: 455
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace rys-kt4 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 01.bře.2022 v 19:52
Nevím jak si Solid Works a Solid Edge jsou blízcí, obojí jsou ale na jádru Parasolid.
1- v takovémto případě používám výše popsaný postup, tedy kopie podsestavy (rozložení sestavy)
2- mám li CAD již trochu více v  ruce, tak na to jdu přes revize (SPRÁVA/SPRÁVCE NÁVRHŮ) ve správě dat, zde lze udělat výběr i které součásti měněné podsestavy se budou měnit a které ne (SE má správu dat na hodně vysoké úrovni)
Jak umí Inventor dnes pracovat s revizemi nevím, nicméně, nepokoušejte se tyto CADy co se pracovních postupů týče moc srovnávat. Každý CAD má "své" postupy, které je nutné si časem postupně osvojovat.
Já jsem přešel z Inventoru na Solid Edge, a mohu klidně říci, že jsem dost dlouho i pěkně tápal.
Teprve cca po po roce ostré práce mohu říct, že nový CAD dost obstojně zvládám a vím, jaké postupy se k čemu hodí.
Dokud si Inventor neosvojíte podobným způsobem, dbejte raději rad z tohoto fora apod., než se snažit o postupy zažité v jiném CADu. Wink
JanB.
Zpět nahoru
hero123 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 19.dub.2014
Lokalita: Slovensko
Používám:
solidworks
Stav: Offline
Bodů: 11
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace hero123 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.bře.2022 v 06:57
Zdravim

Tak moje skusenosti s Inventorom su zatial sa do hlbky zoznamujem.
Nechcem velmi kritizovat Inventor, ale tiez nechapem ludi z Autodesku preco uzivatelom nevychadzaju v ustrety a tie vylepsenia neurobia - urcite vidia ako to ma ich konkurencia.

Mozem ich pochvalit, ze Inventor ma celkom dobry import zo STEP subrov...ked to nezvlada iny soft
Ale drobne zakladne veci by mali mat urobene a nie komplikovane.
Zpět nahoru
rys-kt4 Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 21.lis.2011
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor - PrDSU, Solid Edge
Stav: Offline
Bodů: 455
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace rys-kt4 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.bře.2022 v 14:10
Tady je právě ten malý rozdíl.
Pokud jste přešel z prostředí Parasolid, měl jste k dispozici práci jak v sekvenčním tak v synchronním prostředí. Sekvenční prostředí je v podstatě to, jak pracuje Inventor (Náčrt, 3D akce, historie....), tedy pro vás nic nového. 
Synchronní prostředí nad jádrem Parasolid je ale něco úplně jiného, zejména v editacích jak součástí tak sestav se to se sekvenčním prostředím nedá v mnoha ohledech vůbec porovnat. Efektivita a rychlost synchronního prostředí je vyšší téměř řádově.
Právě pochopení práce v synchronním prostředí zabralo docela hodně času, no a myslím že to bude platit i naopak.
Autodesk to zkoušel s "volným modelováním", které se větší použitelnosti ani nepřiblížilo (Ročník 2015-2017 ...). 
Jak je na tom ale Fusion v tomto směru, tak to nevím. Otázkou ale může být i to, zda by vám Fusion nebyl bližší a tedy lépe nevyhověl.
No a co se týče STEP importů, tak to je pro každý 3D CAD naprosto samozřejmé.
Zde ale kvalita importu nezávisí tak na CADu, jako na způsobu a tedy kvalitě vytvoření STEP souboru.
(To tu už ale bylo ....)


Upravil rys-kt4 - 02.bře.2022 v 14:14
JanB.
Zpět nahoru
horalek Zobrazit panel
Arkance Systems support
Arkance Systems support
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 03.zář.2004
Lokalita: Czech Republic
Používám:
Inventor, Vault Pro, AutoCAD M, PLM
Stav: Offline
Bodů: 327
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace horalek Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.bře.2022 v 15:41
Pořád nevíme, co vlastně chcete tvořit? Podle toho co píšete je to pouze nepochopení a bohužel i neznalost funkcionality Inventoru. 
Píšete, šroubový spoj. Ano, SWX toto nezná, pak to holt musíte různě obcházet. 
Inventor má přímo funkčnost šroubový spoj (ale i spousty dalších), který nejen celý šroubový spoj vloží, ale i spočítá. Můžete si ho uložit jako šablonu a opakovaně používat. Vkládáte jako sestavu nebo jako jednotlivé díly (jednoduše se přepíná). V kusovníku se pak zobrazí bez sestavy.

Co se týká synchronního modelování v SE - upřímně, moc lidí neznám, které by to používali. Nechci tuto technologii jakkoli pomlouvat, to v žádném případě. Inventor má "přímé úpravy", které rychle a jednoduše upravují jak načtené modely bez historie STEP, SWX? SE, ...) ale i parametrické modely Inventoru. A kombinace přímého a parametrického modelování umožňuje docílit té správné efektivity.  

Prostě každý SW je jiný, nemůžete chtít identické funkce ve vzájemně konkurenčních SW.

Ještě tu zazněly revize modelů. Běžně řešíme pomocí Řízené správy dat - Vault Professional, které navíc standardně propojujeme s ERP systémy.  
Zpět nahoru
rys-kt4 Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 21.lis.2011
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor - PrDSU, Solid Edge
Stav: Offline
Bodů: 455
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace rys-kt4 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.bře.2022 v 18:02
Pokud jsem zde uvedl odlišné CADY, tak proto, abych se pokusil alespoň trochu tazateli pomoci aby nehledal nereálné nebo nevhodné postupy.
Pokud jsem zde zmínil synchronní technologii na Parasolid jádru, tak ne proto, abych se přel zda je ten který CAD lepší apod., ale proto, aby tazatel zkoumal a učil se postupy příslušné ke CADu, který má.
Nicméně, vyjadřuje li se moderátor k této technologii (synchronní) způsobem, který profesionálně zrovna  nezní, pak mne napadá pouze domněnka, zda vůbec ví, k čemu se vyjadřuje, o čem je řeč a co tato technologie vskutku dokáže a umí.
To ale tazatele v tuto chvíli nijak nezajímá a bylo by zbytečné polemizovat na téma, které mu nic k jeho dotazu nepřinese.
JanB.
Zpět nahoru
hero123 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 19.dub.2014
Lokalita: Slovensko
Používám:
solidworks
Stav: Offline
Bodů: 11
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace hero123 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.bře.2022 v 08:29
Zdravim

Mne sa jedna o to, ze dostanem nejaku zostavu v STEP a urobil to nejaky asi clovek co nema znalosti o technologii vyroby.
A kvalitny export z inych CAdov do STEP je tiez kapitola..niektore step subory ani sa nedaju otvorit alebo su prazne. Skratka nikto ich to nenaucil ako sa to exportuje - ze to treba aj skontrolovat ci je STEP subor dobry.

A potom ja chcem editovat jednotlive podzostavy-uprava.
Viem, ze ak budem od zaciatku vytvarat zostavu a modely v Inventor tak je to super.
Ale ked mate nejake importovane subory v STEP tak sa viac narobite pokial ma vyzerat zostava ako tak.
Inventor ako tam popisuje jadro tak ma vyssiu rychlost atd.- To ja velmi ocenujem pri velkych zostavach

Ale nechapem preco take zakladne drobne upravy
-ako je premenovanie ide tak komplikovane
-ako explode podzostavy -sa robi tak komplikovane ved je to iba uzivatelske prostredie podla mna, ktore by sa malo dat zmenit







Zpět nahoru
horalek Zobrazit panel
Arkance Systems support
Arkance Systems support
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 03.zář.2004
Lokalita: Czech Republic
Používám:
Inventor, Vault Pro, AutoCAD M, PLM
Stav: Offline
Bodů: 327
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace horalek Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.bře.2022 v 11:19
Děkuji za upřesnění.
Mám pár bodů, snad něco pomůže.
Inventor načítá STEP, tak jak byl zdrojovým SW vytvořen. Pro změnu jmen a struktury pak musíme využít nástrojů Inventoru. Vím, že to často možné není, nicméně, pokud máte dobré vztahy s dodavatelem zkuste získat originální data, máme s tím lepší zkušenosti než to hnát přes STEP. Inventor načítá skoro vše co se pro 3D ve strojírenství používá (Catia, Creo, SWX, SE, ... ). Navíc můžeme přenášet i Vlastnosti - názvy, popisy, materiál, ... .

Přejmenování komponent. Doporučuji použít Vault (stačí základní - Vault Basic, který je součástí licence) . Načtete data do Inventoru zařadíte do Vaultu a tam si je přesouváte, přejmenováváte dle libosti. Následně vrcholovou sestavu otevřete v Inventoru a je to. 
pozn. Vault Basic je nutné jen dobře nastavit (hlavně projekt).
Přímo v Inventoru to prostě jednoduše nelze, Inventor se totiž odkazuje na soubory uložené na disku a přejmenování by tak způsobilo problémy se soubory jako takovými.
Je zde ještě jeden nástroj "Design Assistant" (pouští se přímo z průzkumníka Windows - PTM na sestavě, ale je to starý způsob, občas ho ještě někdo používá, má totiž svá jasná pravidla na používání)
Podívejte se sem: tip 7234

Tady mám dva tipy.
Pokud se po načtení stepu nevytvoří sestava, ale součást s více tělesy, pak ve stromu historie, v části Objemová tělesa naleznete jednotlivé součásti jako tělesa, ta přejmenujte dle libosti. Následně z toho vytvořte sestavu (Správa -> Vytvořit komponenty). Názvy těles se použijí jako názvy součástí.
můžete si pomoci TIPem 13210
A za druhé, jen taková drobnost, při otevření STEPu můžete upravit pojmenování dílů přidáním přípony či předpony.

Co se týká rozpadu sestav platí co jsem psal výše - zvýšit, snížit úroveň, přesouvat myší ve stromu, ... a pokud je to více stejných podsestav, které chcete mít vlastně rozdílné, udělat kopii

Zpět nahoru
Cheff Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Přihlášen: 19.led.2006
Lokalita: Czech Republic
Používám:
Inv 2013 Pro (SP2 Upd6), AutoCAD 2013 (SP2)
Stav: Offline
Bodů: 958
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Cheff Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 04.bře.2022 v 12:07
K tomu přejmenování nebo "explode" sestavy. - Nešla by na to aplikovat "starší" věc: Tedy sestavy, které mají být "stejné", budou mít stejné číslo součásti. Pak je inventor bude počítat jako jednu "kopii". - Ty pak v rozpizce automaticky sloučí (pokud mu to dovolíte).

To že takto jde sčítat i rozdílné díly je fakt. Druhou věcí potom zůstává, že buď se musí doladit všechny vlastnosti, nebo se smířit (třeba nepoužít) s tím, že některé iVlastnosti vykážou chybu. A prostě se sjednotit správně nedají. Např. při rozdílných hodnotách ukáže rozpiska *Různé*.

Na použití Vámi zmiňovaných šroubů používám strukturu rozpisky "skrytá" - pak počítá rovnou díly té sestavy (nikoli sestavu samotnou).
Zpět nahoru
hero123 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 19.dub.2014
Lokalita: Slovensko
Používám:
solidworks
Stav: Offline
Bodů: 11
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace hero123 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 04.bře.2022 v 13:42
Zdravim

K tym Step suborom..zakaznik Nam nechce dat original subory (catia, atd...)..ja to ziadam, ale skratka neda..asi si chrani svoju databazu a este musime podpisat dokument o neposkytnuti tretim stranam subory - Ten kto robil s takymito zakaznikmi-nadnarodne spolocnosti asi vie o com hovorim (iba niekedy to poskytnu-musi mat VELMI dobre vztahy).

A k tomu suboru STEP - zavisi to od cloveka, ktory exportuje z daneho CADu ci bude kvalitne

Takze budem musiet pouzit Valut a Design Assistant -OK

Este jedno nechapem preco v inventore 2020 ked importuje STEP tak mi rozbali celu stromovu strukturu oznacene jednotlive party oznacene v poradi cisel od 1....x
Neda sa to zmenit - preco nie su nazvy jednotlivych partov a podzostav
Preco to neurobi ---- "nazov:1"   ale to urobi "1"
Ak otvorim iVlastnostich tak je iba nazov v strome cislo--ostatne su ok - nazov suboru...

V ostatnych verziach to nie je poblem


Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 8717:Jak ve výkresu zobrazit těžiště podsestavy?
Tip 9467:Automatické publikování schválených výkresů z Inventoru.
Tip 10851:iLogic - jak ve výkresu zpracovat materiál a cestu součásti?
Tip 9476:Ukládání DWG kopie IDW výkresu pojmenované podle revize.
Tip 9341:Použití iLogic na rozklad jména IPT souboru a naplnění iVlastností.
Tip 11550:iLogic: Spuštění externího procesu s parametry


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,469 sekund.