ARKANCE - globální Platinum partner Autodesk ARKANCE | KONTAKT - CZ | SK | EN | DE
Již 10.000+ CAD tipů. Přes 118.000 registrovaných u nás, celkem 1.092.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků. Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor. Kompletní příkazy AutoCADu a proměnné AutoCADu 2026.
Jak novinky řešení Autodesk a ARKANCE ovlivní budoucnost strojírenství
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

?
CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion, 3ds Max, Vault a s dalšími CAD/BIM/PDM aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Téma uzavřenoGGmenu - Výškové kóty nově

Odpovědět Odpovědět Stránka  123 6> archiv
Autor
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Přihlášen: 29.lis.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Stav: Offline
Bodů: 6201
Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: GGmenu - Výškové kóty nově
    Zasláno: 10.led.2011 v 21:57
Dobrý den,

v čase vánočním jsem si mezi pojídáním vánočního cukroví a rozbalováním dárků řekl, že bych konečně mohl přepracovat výškové kóty v GGmenu.

Vpodstatě jde o to, že stávajících 8 druhů statických výškových kót (kačen) nahradím kótou jedinou dynamickou. Nicméně, jak jsem tak zkoušel, upravoval, ladil, tak jsem i brzy narazil neboť funkce kotvysk.lsp mi při vložení bloku výškové kóty neustále vyvolává nápovědu.

Pomůžete mi prosím s úpravou funkce tak, aby pracovala namísto bloků VK1 ... VK8, pouze s blokem VK a nedělala paseku, nechtěné věci?

PS: Stávající příkaz vkládání kóty je (VKS "vk1").

Předem děkuji za ochotu

Upravil PepaR - 10.led.2011 v 22:44
Zpět nahoru
alfred Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 14.říj.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
AutoCad MAP 2011
Bodů: 1675
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 11.led.2011 v 08:08
Zkuste tohle:

Připojené souborylspuploads/20110111_080815_kotvysk.lsp

je to trochu bastl, ale myslim, ze vicemene chodi.

Opravil jsem prikaz "command" - byly tam uvozovky navic
zrusil jsem vstup u funkce (VKS) - nedava se parametr
zrusil vliv promenne DIMZIN (koncove nuly)

(c:VKO) by mela editovat jak novy blok VK, tak i stare VK1-8

pridana funkce (k-err) - tady je potreba doplnit ostatni promenne aby se pri chybe nemenily parametry promennych. Ja jsem pridal jen to co jsem upravoval (dimzin).

Upravil alfred - 11.led.2011 v 08:13
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 11.led.2011 v 08:25
Jste zlatý, jak budu ve škole u stroje s plnokrevným AutoCADem, tak to hned vyzkouším. Prozatím moc děkuju.
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 11.led.2011 v 19:33
Nu tak jsem testoval, ale neúspěšně.

Vypisuje mi to hlášku:

; chyba: příliš mnoho argumentů
Zpět nahoru
alfred Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
AutoCad MAP 2011
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 11.led.2011 v 20:23
Covy pise tuhle hlasku?
Jestli funkce VKS, tak ji spoustejte bez parametru.

Drive to bylo
(VKS "vk1")

ted jen

(VKS)
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 11.led.2011 v 20:55
Díky, zkusím. Nicméně nejraději bych z kódu vypustil tu složitost  s výškami 1 až 8 a ponechal to pouze na jedné kótě/bloku a to VK. Navíc by se šikla i úprava, kdy by při vyvolání příkazu se vkládala kóta až do odvolání (potvrzení např. Entrem). Myslím, že pak by to mohlo být i bez těch závorek a stačilo by zadávat VKS.

Vím, že su vymýšlavý, ale bylo by Vás prosím možné požádat ještě o tuto úpravu?

Předem děkuji za ochotu
Zpět nahoru
alfred Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
AutoCad MAP 2011
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 11.led.2011 v 21:14
Složitost se starymi bloky 1-8 bych ponechal kvuli zpetne kompatibilite - pro ty, kteri funkci drive pouzivali jiste nebudou nahrazovat stare bloky novymi. Z toho duvodu jsem novy blok pripsal a stare jsem nerusil...

Cyklicke vkladani muzu zkusit - snad zitra, ale bohuzel nemohu nic slibit. Prochazim vymenou pocitace a nejak to zatim nechodi jak ma...

Zmenu na spousteni funkce bez zavorek udelam.
Staci v definici:

(defun vks ()
zmenit

(defun c:vks ()
Zpět nahoru
alfred Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
AutoCad MAP 2011
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 12.led.2011 v 14:24
Zkuste tohle:

Připojené souborylspuploads/20110112_141424_kotvysk.lsp

verzi jsem oznacil 1.4dev
- funkce se spousti "VKS"
- vkladani bloku je v cyklu
- aktualizace "VKO" je pro hromadny vyber
- v CIVILU funguje "VKO" o na dynamicky upravene bloky
- je zruseno automaticke umistovani koty do hladiny "KOTY" - podle me je to zbytecne vnucovani. Tuto cast funkce jsem zatim jen zakomentoval.

-je tam spousta komentaru - otestujte, pak to jeste procistim

! pozor na umisteni atributu - pokud je hodnota atributu > +10 a atribut je "shozen" pod carou kaceny (prava horni), tak "+" prakticky splyva s carou kaceny.
Dle meho nazoru by mela byt moznost popotahnout samostatne text koty bez protahovani cary. Jako napriklad v tomhle souboru:

Připojené souborydwguploads/20110112_142210_vkota.dwg

Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 12.led.2011 v 21:38
Nu zase to zlobí, po zadání VKS to nemůže najít blok i když jsem si ověřil zda se nachází v podporovaných cestách.
"Blok 'vk' s vyskovou kotou nelze najit. Konec."

Problém s atributem neregistruji, zkoušel jsem hodnotu >- 10,000.
Kótu vždy zarovnávám vpravo, proto i to protažení čáry. Můžete prosím více rozvést důvody pro možnost posunu textu?

Upravil PepaR - 19.led.2011 v 20:44
Zpět nahoru
alfred Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
AutoCad MAP 2011
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 12.led.2011 v 22:08
Zkousel jsem to v souboru, kde jiz byl blok vlozen. Zda se ze to fungovalo  dobre. V prazdnem vykresu jsem to nezkousel - zkusim zitra. Jak to vypada, tak se funkce jestli uz blok ve vykrese je a pokud ne tak skončí.  Na moznost vlozeni externiho souboru vubec nedojde...

Duvod pro posun (zakryt znamenka plus) - zitra poslu obrazek.

Duvod pro posun textu - nekdy je ve vykrese dosti husto a je potreba mit kacenu zmensenou a text trochu posunout. Ja jsem tenhle pozadave na vyskovy blok mel a proto jsem si to kdysi vytvoril (viz predchozi prispevek). Casto to pouzivam. Take jsem tehdy nechtel dodelavat automaticke presouvani textu nad a pod caru.

Zpět nahoru
alfred Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
AutoCad MAP 2011
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 13.led.2011 v 06:44
Posilam verzi - lze tam vkladat blok i ze souboru. Zkuste prosim jak na novem vykrese, tak i ve vykrese, kde uz blok je. Zkuste také funkci "VKO" na starší bloky (VK1-8) - ty ja nemam.

Připojené souborylspuploads/20110113_095839_kotvysk.lsp

Malinko je vylepsen VKO - vypisuje pocet modifikovanych bloku.
Pokud je hodnota 0, tak to nepise "+0.000" ale "±0.000"

Posilam take obrazek kaceny - plus se kryje s carou, je nutne rucne posunout text. Mozna by stalo za to blok malinko zvetsit, ale to je ciste na Vas.

Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 20110113_063857_plus_v_kacene.jpg

Posledni vec na zvazeni. Ve funkci se zamenuje desetina tecka za carku.
Zda se mi to zbytecne. U vsech kot AutoCad pouziva desetinou tecku, tak proc to tady menit. Navic, pokud by teoreticky nekdo s tim textem atributu pracoval (rucne prepsal), tak tam asi napise ze zvyku tecku. Hlasuju proste pro tecku, ale neni to ma funkce a tak to bez Vaseho souhlasu menit nebudu.

Upravil alfred - 13.led.2011 v 10:00
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 13.led.2011 v 06:45
Já to zkoušel právě na prázdném výkresu.

Váš blok jsem zkoušel a ještě jednou to porovnám. 
Ty znaménka plus moc nechápu, ale třebas mi obrázek pak napoví.
Zpět nahoru
alfred Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
AutoCad MAP 2011
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 13.led.2011 v 10:03
Původně odeslal(a) PepaR PepaR napsal(a):

Já to zkoušel právě na prázdném výkresu.

Váš blok jsem zkoušel a ještě jednou to porovnám. 
Ty znaménka plus moc nechápu, ale třebas mi obrázek pak napoví.

A vidim, ze jsme psali rano prispevek soucasne Big%20smile - obrazek a utilita viz muj predchozi prispevek...
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 13.led.2011 v 17:56
kotvysk v1.43dev
Smekám, jste borec, funguje to jak má. Se zakomentováním, vypuštěním umísťování kóty do hladiny KOTY souhlasím. Vylepšení příkazu VKO jen vítám.

±0,000
Znak ±, jsem vypustil v minulé verzi, protože dle aktuálně platné normy pro zakreslování se tam tento znak dávta nemám: Sice s touto inovací v zakreslování nesouhlasím, ale musel jsem se podrobit většině.

Tečka versus Čárka
Se záměnou čárky za tečku nesouhlasím, čárka je ve stavařině docela dost zaužívána, tak proč to měnit. Navíc mi čárka přijde viditělnější než tečka, takže bych to kvůli čitelnosti zachoval.

Možná jsem ale příliš konzervativní a bylo by zajímavé jak by dopadla anketa na téma Čárka vs tečka ve výškových kotách?

Kačena a překrývající se +
Nechápu jak se toto může dít, mě to zůstává vždy navrchu a tam tento zank ničemu nevadí. Problém může nastat při zrcadlení bloku v horizontálním směru, ale k tomu mám v bloku přepínač pro ozrcadlení textu zpět.

Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 20110113_174625_Kota_vysky_R_Zr.png

Návrhy a snad poslední prosby

Sekvenční vkládání pro samostatný blok
Šlo by prosím vytvořit variantu příkazu sekvenčního vkládání pro samostatný blok, prosím?

Cíl: Chci aby uživatelé měli možnost vložit si výškovou kótu ve variantě, kdy hodnotu odečítá lisp a textové pole.

Výšková kóta pro výkresy v mm a m
Bylo možná i dobré, aby v lispu byly varianty příkazu VKS_mm a VKS_m, které by se lišily tím, že první z variant by u výkresů kreslených v mm přepočítala hodnoty výškové kóty na m (tzn. tak jak je tomu doposud). Varianta druhá by nepřepočítavala nic.

Cíl: Vkládání/odměřování v m by se hodilo zejména profesím, které dělají podélně řezy a kreslí v m.

Tuším, že se bude jednat o duplicitu příkazu VKS a úpravu kódu
(setq y (/ (cadr y) 1000))
, ale to je tak jediné ;(.

Ještě jednou děkuji za Vaši nezměrnou ochotu

Zpět nahoru
alfred Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
AutoCad MAP 2011
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 13.led.2011 v 20:00
Původně odeslal(a) PepaR PepaR napsal(a):

kotvysk v1.43dev
Smekám, jste borec, funguje to jak má. Se zakomentováním, vypuštěním umísťování kóty do hladiny KOTY souhlasím. Vylepšení příkazu VKO jen vítám.

Automaticke umistovani bloku do hladiny KOTY tedy definitivne odstranim.
K VKO jeste uvazuji pridat kontrolu, zda atribut obsahuje POUZE cislo a pokud ne tak to necha byt. Pokud si napriklad do kaceny nebudu chtit napsat cislo, ale popis "max. hladina", nebo "Q100", tak mi to neznici.

Citace
±0,000
Znak ±, jsem vypustil v minulé verzi, protože dle aktuálně platné normy pro zakreslování se tam tento znak dávta nemám: Sice s touto inovací v zakreslování nesouhlasím, ale musel jsem se podrobit většině.

Znak z funkce zrusim. Podle me ale sice ho norma nevyzaduje, ale nezakazuje. Nikomu to vadit nebude a na prvni pohled je kota odlisena od ostatnich.
O teto novince v norme jsem nevedel a ani si ji nehodlam pamatovat - u sebe budu psat dale ±0,000.

Citace
Tečka versus Čárka
Se záměnou čárky za tečku nesouhlasím, čárka je ve stavařině docela dost zaužívána, tak proč to měnit. Navíc mi čárka přijde viditělnější než tečka, takže bych to kvůli čitelnosti zachoval.

Možná jsem ale příliš konzervativní a bylo by zajímavé jak by dopadla anketa na téma Čárka vs tečka ve výškových kotách?

Dobra, nebudu to menit. Trochu mi to zesloziti kontrolu, zda je obsah atributu cislo, ci nikoli, ale to pujde.
Osobne s desetinou carkou nesouhlasim do te doby, nez pocitace budou s carkou vzdy spravne pracovat. Osobne bych byl za zmenu pravidel na tecku. Desetina carka je v dnesni globalni dobe prezitek...Angry

Citace
Kačena a překrývající se +
Nechápu jak se toto může dít, mě to zůstává vždy navrchu a tam tento zank ničemu nevadí. Problém může nastat při zrcadlení bloku v horizontálním směru, ale k tomu mám v bloku přepínač pro ozrcadlení textu zpět.

Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 20110113_174625_Kota_vysky_R_Zr.png

Prave pokud toto pouziji a "shodim" cislo dolu a cislo je pres 10, tak se znamenko plus kryje s carou kaceny. Obcas kreslim cislo pod kacenu - kdyz je okolo malo mista. Pak se bude muset jeste protahnout cara. Reseni by bylo konec kaceny s atributem cca o 1 mm protahnout do prava.

Ale to je vec bloku, s funkci vubec nesouvisi.

Citace
Návrhy a snad poslední prosby

Sekvenční vkládání pro samostatný blok
Šlo by prosím vytvořit variantu příkazu sekvenčního vkládání pro samostatný blok, prosím?

Cíl: Chci aby uživatelé měli možnost vložit si výškovou kótu ve variantě, kdy hodnotu odečítá lisp a textové pole.

Tomu nejak nerozumim. Jako, ze by se vlozil blok, kde v atributu bude automaticke pole, ktere byde ukazovat hodnotu? Takze by se pouze vypustila aktualizace hodnoty. A asi by to chtelo aby tyto bloky funkce VKO ignorovala. Poslete ukazku v souboru DWG - viz dole.

Citace
Výšková kóta pro výkresy v mm a m
Bylo možná i dobré, aby v lispu byly varianty příkazu VKS_mm a VKS_m, které by se lišily tím, že první z variant by u výkresů kreslených v mm přepočítala hodnoty výškové kóty na m (tzn. tak jak je tomu doposud). Varianta druhá by nepřepočítavala nic.

Cíl: Vkládání/odměřování v m by se hodilo zejména profesím, které dělají podélně řezy a kreslí v m.

Tuším, že se bude jednat o duplicitu příkazu VKS a úpravu kódu
(setq y (/ (cadr y) 1000))
, ale to je tak jediné ;(.

Ještě jednou děkuji za Vaši nezměrnou ochotu

Vyskove koty v m a mm jsou potreba. Sam jednu takovou utilitu mam, ale je dosti na heslo a tak jsem ji nikde nezverejnoval. Jedna se o kombinace jednotek, meritek a toho v cem chce clovek kotu zobrazit. Chcete do toho montovat i nastaveni jednotek?
Asi by bylo nejlepsi, kdyz by jste mi poslal par souboru DWG, kde bude nakreslen treba obdelnik a dve koty s hodnotou a formatem jak chcete - jednotky, rozmery, formaty... . Ja to z toho nejak vykoukam.
Zpět nahoru
alfred Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
AutoCad MAP 2011
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 17.led.2011 v 07:02
Pro sirsi otestovani posilam upravenou utilitu na vkladani vyskovych kot.

Připojené souboryzipuploads/20110117_065747_GGmenu-vyskova_.zip

Utilita je určena pro výkresy v metrech a milimetrech. Pokud jsou nastaveny jiné jednotky, píše to různé varovné hlášky apod.

Utilita vyžaduje dva bloky od PepyR (jsou přibaleny v souboru). V jedné kačeně je s atribut s polem, v druhé kačeně je dynamická kačena.

Utilita obsahuje funkce:
"VKS-POLE" - vkládá kačenu s polem
"VKS" - vkládá dynamickou kačenu
"VKO" - aktualizace dynamické kačeny
"VKNULA" - nastavení srovnávací roviny pro dynamickou kačenu (pro funkce "VKS" a "VKO")
"VKNULAZPET" - nastavení na předchozí jednu srovnávací rovinu.

Poznámky:
Nastavení srovnávací roviny je pomocí USS - lze dělat i uživatelsky...
Pokud jste dříve používali předchozí verzi utility, která používala klasické statické bloky (s názvem vk1, vk2, .... vk8), tak funkce "VKO" by měla i nadále tyto bloky aktualizovat.
V lispu jsou prozatím ponechány dvě funkce ("VKS-MM" a "VKS-M"). Tyto jsou pracovní mezivývojové, než byla do funkce "VKS" zahrnut vliv nastavených jednotek. Těmto funkcím není jim třeba věnovat pozornost.

Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 17.led.2011 v 20:49
Myslím, že se alfredovi funkce hodně povedla a doporučuji ji otestovat.
Zpět nahoru
alfred Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
AutoCad MAP 2011
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 17.led.2011 v 22:06
Při použití funkce pro nadmořské výšky mi vadilo úvodní "+" u kladné kóty. Proto jsem ještě přidělal funkci "VKS-NADM". Funkce funguje stejně jako "VKS", ale pouze nepřidává pro kladné kóty znaménko "+" na začátek hodnoty atributu.
Funkce VKO je upravena tak, že pokud na začátku znaménko není, tak ho při aktualizaci nepřidává.

Připojené souboryzipuploads/20110117_220258_GGmenu-vyskova_.zip

Pozor ale na současnou aktualizaci relativních kót a absolutních kót - kromě přímořských staveb budou mít pravděpodobně rozdílnou úroveň nulové výšky... LOL

Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 13493:Skrytí symbolu výškových kót podlaží (výškových úrovní).
Tip 6230:Jak nastavit zobrazení výškových kót Revitu ve tvaru ±0.000, +1.000 ?
Tip 13573:Hodnota výškové kóty, při změně výšky podlahy u rekonstrukcí.
Tip 10484:Kótování horní hrany stoupacího potrubí.
Tip 9806:Automatické výškové kóty - kačeny.
Tip 1926:Nefunguje změna výšky textu kót.

Odpovědět Odpovědět Stránka  123 6> archiv

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel

Stránka byla vygenerována za 2,117 sekund.